Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
20| 09| 10
Rubriek: Bewustwording • Communicatie • Gedachten • Tekst en Redactie • 

Kom je nou nog? Wat bedoel je? Hoezo gaat dat niet lukken?!

Woorden gebruiken we om te communiceren. En dat is handig omdat niet iedereen helderziend is en gedachten kan lezen. De komst van e-mail en sms zorgt ervoor dat we sneller met elkaar kunnen communiceren. Nadeel is dat woorden en zinnen ook een subjectieve beleving hebben. En dat kan het communicatieproces flink verstoren en spookgedachten creëren. Vooral wanneer je sms't of e-mailt.

Per sms of e-mail communiceren brengt dus een flinke handicap met zich mee. Je moet vaardig zijn om je boodschap duidelijk en met het juiste gevoel over te brengen. Niet iedereen kan dat. Juist omdat je het non-verbale gedrag mist waar je bij face-to-face contact direct op kan reageren. Een verdwaasde blik, een lach of misschien wel irritatie.

Alleen al het moment van reageren kan al interpretaties met zich meebrengen. Ben je van nature paranoia, dan kun je allerlei doemscenario's bedenken waarom iemand pas na 24 uur op een e-mail of sms'je reageert. Vooral bij sms-verkeer is de responsverwachting hoog, ofwel de verwachting dat de ander binnen een paar uur reageert.

In hoeverre je verwachtingen hierover hebt zegt meer iets over jezelf dan de ander. Hetzelfde geldt voor de interpretatie van de boodschap. Dus sta er eens bij stil. Hoe vaak komen er allerlei vraagtekens bij je op als je e-mailt of sms't? En belangrijker nog: koppel je dat ook terug?

 

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.