Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Coaching • 

Soms denk ik weleens dat informatie zo vanzelfsprekend is dat je er geen artikel aan kunt wijden. Althans, geen artikel van pak en beet 3000 woorden. Dus wel. In Intermediar nummer 12 las ik het coververhaal Het nut van rust met als ondertitel Stress is een sluipmoordenaar.

Natuurlijk snap ik wel de achtergrond van dit artikel. In de huidige maatschappij is nauwelijks tijd voor rust. Alles moet snel, effici�nt en doelgericht. Iedereen wordt geacht om te presteren. Daarnaast moet er ook nog tijd worden vrijgemaakt voor de kids, je relatie, vrienden, familie en kennissen. Een zaterdagavondje op de bank zitten is not done. Een moment voor je uitstaren is verspilde tijd. In het artikel las ik zelfs dat persoon X het jammer vindt dat hij naar het toilet moet. Zonde van de kostbare minuten!

Agenda's zijn bomvol en elk gaatje wordt gevuld met een afspraak. Rustmomenten? Nee, daar is geen tijd voor. "Geen tijd voor?", zeg ik dan weleens. "Je bedoelt dat je er geen tijd voor vrijmaakt? Waarom is die afspraak belangrijker dan jouw gezondheid?"

Want ja, stress is een sluipmoordenaar. Het neemt langzaam bezit van je, slurpt al je energie weg om vervolgens keihard toe te slaan. In eerste instantie denk je dat het allemaal weg meevalt. Je bent wat moe, prikkelbaar en vooral gehaast. Je blijft doorgaan, want je moet. Van je werkgever, je gezin of van jezelf. Hoe dan ook, zodra je een hele periode op volle toeren hebt gedraaid, zonder stil te staan of goed bij te tanken, valt op een gegeven moment de genadeslag. Je lichaam zegt dan vanzelf dat je moet stoppen en je geest kruipt stilletjes en verslagen in een hoekje...

 

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.