Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
30| 05| 07
Rubriek: Coaching • 

Dat bodybalance tot heftige reacties kan leiden heb ik inmiddels in de praktijk ondervonden. Juist het feit dat mensen 'gedwongen' worden om bij zichzelf stil te staan, kan de druppel zijn die de emmer doet overlopen. Na de les van gisteravond benaderde een van de nieuwe deelnemers me met waterige ogen. 'Is dit normaal?', vroeg ze me.

Hoe langer ze me aankeek hoe meer tranen er over haar wangen rolden.

'In de afgelopen twintig jaar heb ik geen traan gelaten en nu kan ik niet stoppen met huilen. Ik schaam me dood', vertrouwde ze me toe.

'Je hoeft je absoluut niet te schamen hoor', zei ik geruststellend. 'Dit gebeurt wel vaker. Heb je een heel druk bestaan?', vroeg ik voorzichtig.

'Ja, te druk eigenlijk. Ik zou het veel rustiger aan moeten doen. Nu sta ik voor het eerst sinds tijden op de sportschool en dan gebeurt er dit. Ik weet niet wat me overkomt!', snikte ze verder.

'Laat maar lekker gaan hoor. Dat vind ik echt niet erg', zei ik geruststellend.

'Mag ik nog even in de zaal blijven?'

'Natuurlijk. Geen probleem. Kom je de volgende keer nog een keer naar m'n les?', vroeg ik haar in de hoop dat emoties haar niet weerhouden om nog eens terug te komen.

'Ja, als het mag. Bedankt hè?', en even later snelde ze de aerobiczaal uit...

 

Evelien • 01-06-2007, 10:21
Hoi Louise,
Wat een heftige reactie zeg! Je hebt er al vaker iets over verteld, maar wat houdt Bodybalance nu precies in? En waar geef je eigenlijk precies les?
Misschien kom ik wel eens binnenwippen :-)
Groetjes, Evelien
Louise Hildebrand • 01-06-2007, 17:22
Ha Evelien!

Bodybalance is een groepsfitnessles met invloeden uit yoga, tai chi en pilatus. Om in termen van de folder te spreken: 'BODYBALANCE bevat holistische invloeden en vermengt dynamische nieuwe technieken met traditionele, oosterse disciplines. In dit programma draait alles om het verbeteren van je houding, leningheid, statische kracht, coördinatie en evenwicht.'

Niks vaag hoor, het is gewoon keihard aan je lichaam werken. Niet zozeer op conditioneel vlak, maar op kracht en lenigheid. Veel mensen denken: sissy-programma, op de sportschool wil ik sporten en niet mediteren. Nou, heel wat mensen zijn daar op teruggekomen, waaronder ikzelf!

Ik merk dat veel mensen opzien tegen het stukje meditatie en ontspanning (of denken dat het programma alleen daar om draait, maar dat is helemaal niet zo!). Ze vinden het vaag of lachwekkend. Hebben moeite om te relaxen, zijn het niet gewend waardoor er constant gedachten door hun hoofd gieren. Lukt stilstaan (of beter gezegd: stilliggen) op een gegeven moment wél en normaalgesproken ben je alleen maar aan het rondsjezen, dan kan je lichaam weleens heftig reageren. Zoals bij deze dame het geval was!

Pfft. Wat een verhaal! Je bent uiteraard van harte welkom in een van m'n lessen. Ik geef les bij Fitness First Alkmaar (Kanaalkade) op de volgende dagen en tijden: maandag 17.30 uur, dinsdag 20.30 uur (tijdelijk, vanwege een blessure van een collega) en zaterdag 11.45 uur (op deze dag geef ik bodyjam, iets heel anders maar ook superleuk ;-)). Een gratis proefles mag je overigens altijd komen volgen!

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.