Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Coaching • 

Laatst sprak ik een coach die vooral telefonisch contact heeft met cliënten. Nieuwsgierig vroeg ik hoe succesvol een dergelijke aanpak is.

De dame legde me haarfijn uit dat deze aanpak best prettig en succesvol is. Daar had ze een aantal argumenten voor. Ten eerste is er het aspect tijd. Zowel de coach als de gecoachte gaan er efficiënter mee om. Als coach hoef je bijvoorbeeld geen koffie of thee te halen en kun je direct naar de kern van het gesprek. Als gecoachte ben je geen reistijd kwijt en zul je minder snel om de zaak heen draaien. Ten tweede word je als coach en gecoachte niet afgeleid door zaken als non-verbaal gedrag.

Dit betekent overigens niet dat er helemaal geen persoonlijk contact is. Integendeel, voordat er een telefonisch coachingstraject wordt ingezet is er op z'n minst een keer een 'life' gesprek geweest. Hierna is het belangrijk dat gesprekken, telefonische gesprekken dus, in alle rust worden gevoerd. Dus zonder tussenkomst van werknemers, collega's, partners, kinderen of huisdieren.

Ergens klinkt het logisch. Zou dit de trend voor de toekomst zijn?

 

Frank Perquin • 14-04-2008, 16:06
Leuk dat je dit onderwerp aansnijdt. Lees het voor de aardigheid eens naast een eerdere weblog van je over telefonisch verkoop. Het zijn twee kanten van dezelfde medaille. Je ziet dan dat de telefoon een prachtig medium kan zijn voor mooie en waardevolle contactmomenten, maar dat het veelal verkeerd wordt gebruikt of onvoldoende wordt begrepen. Zoals je in staat kunt zijn om coaching via dit medium uit te voeren, kun je ook met mensen in gesprek raken over hun ambities en behoeften. En is dat niet de basis voor een mooie oplossing waarmee je de andere persoon oprecht verder kunt helpen?
erno Mijland • 14-04-2008, 16:42
Ik hoorde laatst een interview met Jaap Hollander, die de MindMentor heeft ontwikkeld. Deze biedt coaching via een website, zonder dat er een menselijke coach aan te pas komt. Onderzoek wijst uit dat het werkt. Wonderlijk. Het interview is er een uit de podcasts van Dr Dave (zoek op Shrink Rap Radio). De website van MindMentor is www.mindmentor.com. M.a.w. voor coaching heb je kennelijk niet per se een een-op-een real life ontmoeting nodig.
Louise Hildebrand • 15-04-2008, 09:05
@Frank. Ik ben het met je eens dat de telefoon een mooi medium kan zijn om in gesprek te raken met mensen. Anders zou ik nooit telefonische interviews houden en langer dan tien seconden in gesprek blijven met iemand die zomaar belt. Ik wilde er in een van mijn volgende berichten aandacht aan besteden, maar een tijd terug had ik iemand aan de telefoon die mijn aandacht wél kon vasthouden. De naam van de organisatie/zoekmachine ben ik even kwijt, maar diegene wilde de gegevens controleren die in het bestand waren opgenomen. Vervolgens raakten we aan de praat over mijn website en ik merkte dat hij daadwerkelijk had gezien/gelezen waar ik me mee bezighoud. Pas in een later stadium vroeg hij of ik interesse had in de (betaalde) mogelijkheid om hoger te scoren in de zoekmachine. Ik merkte aan mezelf dat ik die vraag op dat moment niet eens vervelend vond, juist omdat ik voor mijn gevoel een geïnteresseerde professional aan de telefoon had en niet iemand die lukraak mensen belt met een aanbieding.

@Erno. Ik heb natuurlijk meteen gekeken. Ziet er qua vormgeving aantrekkelijk uit, bijna kinderlijk. Dat kan naar mijn mening twee kanten opgaan. Aan de ene kant kun je de Mindmentor minder serieus nemen, aan de andere kant kan hij direct een positieve wending geven aan een misschien zwaar probleem. Ik zag dat hij 4,95 euro per uur kost. Boek je direct 10 sessies, dan krijg je 10 euro korting. Wat een enorm lage prijzen! Misschien ga ik 'm eens testen om te ervaren hoe een online coachingssessie voelt...
Witlof • 16-04-2008, 20:59
Een coach! daar kan ik mij al weinig bij voorstellen, het klinkt zelfs een beetje debiel, en een telefonische exemplaar is helemaal raar. Communicatie verloopt juist voor het grootste deel via de lichaamstaal, het doet er helemaal niet toe wat je zegt maar vooral hoe. Ik heb zoiezo een bloedhekel aan het gebruik van de telefoon, de audiokwaliteit sucks doorgaans.

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.