Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Mental Fitness 4U • 

Een van de lastigste dingen vind ik timemanagement. Hoe drukker het wordt, hoe moeilijker ik het vind om mijn tijd goed in te delen.

De laatste weken sta ik bij dag en dauw op om zo snel mogelijk productief te zijn. Douchen, aankleden, ontbijten, pc aan en snel aan de slag. Zo min mogelijk tijd besteden aan e-mail (dat kan 's middags ook wel) en zo veel mogelijk tijd besteden aan het (her)schrijven van teksten.

Drukte betekent prioriteiten stellen. En dat is niet altijd even eenvoudig. Veel klanten willen het liefst gisteren al een concept van hun tekst zien. Logisch, maar onrealistisch. Vier declarabele uren betekent niet dat ik 's ochtends om 09.00 uur start en om 13.00 uur de tekst klaar heb. Was het maar waar! Dan had ik nu niet zoveel behoefte om mijn 'productieve' uren strak in te delen!

Dus schrijf of herschrijf ik 's ochtends zo veel mogelijk teksten en deel ik de middaguren in voor andere zaken. Uitgebreid terugkomen op e-mails, teksten nakijken van de vorige dag, administratie, bureau opruimen, weblogbericht schrijven etc.

Voordat ik het weet is de dag voorbij en begint mijn tweede 'baan': het lesgeven! Gelukkig is lesgeven ook een moment van ontspanning en vooral een moment om alle drukte van de dag los te laten. Zucht. Ik zie nu al uit naar straks!

 

Frank Perquin • 10-04-2008, 11:58
Ik gebruik altijd de wet van DERK bij het aanpakken van klussen. DERK staat voor Doe Eerst Rot Klussen. De klussen waar ik het meeste tegenop zie (lastige gesprekken of telefoontjes, de administratie) doe ik altijd als eerste. Het voordeel is dat daarna de beloning, de leuke klussen, komt. Bovendien is het een feit dat rotklussen steeds moeilijker worden als ze langer blijven liggen.

Persoonlijk werk ik met drie schriftjes. Het eerste schriftje is voor alle gespreksverslagen, aantekeningen etc. Het tweede schrifte is mijn lijstje met dingen die ik moet doen. Er is geen grotere kick dan er telkens eentje afstrepen. Op basis van dit lijstje hanteer ik de wet van DERK. Het is opvallend hoe snel het lijstje leeg is... Het derde schriftje is voor mijn geniale brainwaves waarmee ik op het moment dat ik hem krijg niets wil doen. Door het even neer te kladderen vergeet ik het niet en als ik een keer een helder idee nodig heb, hoef ik alleen het schriftje erbij te pakken.. Inmiddels werk ik al vijf jaar op deze manier en ik merk dat ik veel meer kan doen in minder tijd.

Overigens, het bedrijf purple monkey (www.purplemonkey.nl heeft erg leuke trainingen op dit gebied....
Louise Hildebrand • 11-04-2008, 10:08
Interessant om te lezen hoe een ander met kostbare tijd omgaat. Gelukkig heb ik niet zo heel veel rotklussen, maar als ik ze heb doe ik ze ook het liefst zo snel mogelijk. Nu ik je reactie lees denk ik dat ik misschien nog efficiënter met tijd kan omgaan. Ik heb gelijk even op de site van Purple Monkey gekeken. Ze geven erg vaak trainingen zie ik!

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.