Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
22| 03| 07
Rubriek: Coaching • 

Er hangt een negatief imago aan twijfel. In deze maatschappij moet je zeker zijn, snel beslissingen kunnen nemen en vooral geen tijd verspillen aan vraagstukken die te veel twijfel oproepen.

Het woord alleen al is niet hip. Het roept onzekerheid op en als mensen ergens niet tegen kunnen is dat het wel. Reclamemakers spelen er listig op. Kijk maar eens naar een blokje commercials. Van maandverband tot telefonieabonnementen, er wordt 'geschreeuwd' dat twijfel verbannen moet worden.

Toch zijn er ook situaties waarin twijfel juist positief is. Vooral wanneer het gaat om zaken die je leven - inclusief je sociale omgeving - ingrijpend kunnen beïnvloeden. En dat praat ik niet alleen over bijvoorbeeld de keuze van je studie of baan, maar ook over zaken die te maken hebben met imago (wil ik wel op deze manier overkomen?) of vriendschap (zal ik vriend A vertellen dat zijn vriendin vreemdgaat?). Juist in de laatste twee gevallen kan twijfel veel vervelende en pijnlijke situaties voorkomen.

Wanneer is twijfel minder positief? Als deze gevoelens zo sterk overheersen dat het je dagelijkse leven beïnvloedt. Je continu bezig bent met een vraagstuk maar er niet uitkomt. In deze gevallen is het wellicht zinvol om hulp te zoeken. En of dit nou bij een huisarts is, bij een psycholoog of bij een coach, zolang je signaleert dat er wat aan je situatie gedaan moet worden, is de eerste stap gemaakt.

 

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.