Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Ondernemer • 

Waarom zou een kleine zelfstandige ervoor kiezen om terug in loondienst te gaan? Inmiddels kan ik een aantal redenen bedenken. Niet zozeer vanuit mezelf, ik vind het nog steeds heerlijk om voor mezelf te werken, maar vanuit anderen. In dit bericht vind je de vijf belangrijkste redenen.

Punt 1: collega's. Als kleine zelfstandige sta je er vaak alleen voor. Tuurlijk, er zijn tal van mogelijkheden om contact te hebben met andere mensen (helemaal tegenwoordig met al die online-netwerken), maar dat is toch anders dan een babbeltje maken op de gang, gezamenlijk lunchen en de laatste ontwikkelingen doornemen, of met een collega brainstormen over een opdracht waar je niet uitkomt.

Punt 2: financiële zekerheid. Als werknemer krijg je maandelijks je loon gestort. Belastingen en premies worden vanzelf ingehouden en je hebt geen omkijken naar extra potjes die je moet vullen voor het geval de Belastingdienst om de hoek komt kijken. Hoe hard je ook hebt gewerkt, je hebt altijd de beschikking over een minimumbedrag.

Punt 3: van duizendpoot naar expert. Je kunt je (meer) richten op datgene waar je goed in bent: het schrijven van teksten, het coachen van mensen of whatever. Je hoeft je niet meer te verdiepen in boekhoudkundige zaken (tenzij je natuurlijk boekhouder bent :-)), het binnenslepen van opdrachten, het onderhouden van klantcontacten, of andere (organisatorische) bijkomstigheden.

Punt 4: stress. Voormalig zelfstandigen ervaren een stuk minder stress. Geen stress om openstaande rekeningen te betalen en geen stress of uitgeschreven facturen überhaupt wel worden betaald. Geen zorgen of je genoeg opdrachten binnenhaalt en of je volgende maand wel rond kunt komen. Daarnaast kunnen zaken die je als ondernemer moet doen, maar waar je eigenlijk niet goed in bent, ontzettend op je zenuwen werken. Ook dat soort stress glijdt, zodra je in loondienst gaat, direct van je schouders.

Punt 5: tijd. Een eigen zaak kost tijd. Vergeet de negen-tot-vijf-mentaliteit en de standaard vrije avonden en weekenden. Als ondernemer heb je altijd wat te doen. Zijn het niet je opdrachten, dan is het je boekhouding, acquisitie of noem het maar wat op. Natuurlijk zijn er genoeg werknemers die genoodzaakt zijn om over te werken, maar (als het goed is) krijgen ze daar wèl compensatie voor in de vorm van loon of tijd. Als ondernemer kun je daar (op korte termijn) naar fluiten...

 

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.