Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Bewustwording • Mental Fitness 4U • Relaties • 

Veranderen kost tijd, energie en soms spanning. Spanning omdat je dingen gaat doen die je niet gewend bent om te doen. En dat gaat ongemakkelijk voelen. Niet alleen voor jou, maar ook voor je omgeving. Als jij verandert, dan verandert je omgeving met je mee. Of niet.

Stel dat je altijd gericht bent op anderen. Je zorgt graag, vermijdt conflicten en gaat zonder enige discussie mee in de beslissingen van anderen. Je hebt besloten om dit gedrag te veranderen omdat het niet meer bij je past. Fijn, denk je. Dan voel ik me tenminste niet meer zo'n schaap dat overal achteraan hobbelt, maar bepaal ik zelf de richting van mijn leven. Je hoopt dat je je lekkerder gaat voelen omdat je meer de dingen gaat doen die jij wilt.

De start is gemaakt. Het doel is duidelijk en de eerste stappen op weg naar het doel worden gezet. Maar dan komt de eerste hindernis. De van oorsprong raspleaser zegt een keer NEE. Wat? Zegt de omgeving. Volgens mij heb ik het niet goed verstaan. Zei je nou NEE?! Kun je die afspraak dan niet verschuiven? Kun je me echt niet uit de brand helpen?

Dit is het moment. Het moment waarop je kiest voor een veilig oud patroon (Uhm weet je wat, ik bel je zo terug, dan ga ik kijken of ik de afspraak kan verzetten en je alsnog kan helpen) of kiest voor verandering en tijdelijke spanning (Nee, helaas. Die andere afspraak is ook belangrijk).

Misschien krijg je buikpijn. Voel je je schuldig. Of denk je dat je niet behulpzaam genoeg bent. Want ja, je wil zo graag helpen en er voor iedereen zijn! NEE komt niet in je woordenboek voor. En nu plotseling wel. Wat zullen andere mensen denken? Gaan ze me egoïstisch vinden? Stom? Arrogant?

En laat deze gedachten maar lekker gaan. Ze horen bij jouw oude gedragspatronen en zullen je gegarandeerd tot het obsessieve aan toe achtervolgen. Totdat je beseft dat je deze gedachten gewoon mag loslaten omdat je een extra vleugje zelfverzekerdheid voelt. Je leeft meer je eigen leven!

En ja. Gedragsverandering heeft consequenties. Zowel voor jezelf als je omgeving. Misschien ga je mensen verliezen. Mensen die jouw verandering niet willen of kunnen accepteren. Maar je zult er ook mensen voor terugkrijgen. Mensen die jou waarderen om wie je ècht bent. Ook als je een keer NEE zegt.

 

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.