Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Bewustwording • Gedachten • Mental Fitness 4U • 

Als er iets is wat enorm wordt overschat, dan zijn het gedachten. Ze verleiden, roepen, schreeuwen en dringen zich op totdat je naar ze luistert. Soms zijn ze handig, maar in 9 van de 10 gevallen halen ze je weg uit het moment.

Vergeten...?
En dat is niet handig. Je weet niet meer of je de deur van je auto of voordeur op slot hebt gedraaid. Je checkt tien keer je tas omdat je bang bent dat je iets bent vergeten. Tijdens een gesprek luister je niet meer oprecht naar de ander, maar ben je met andere dingen bezig. Of dat nou boodschappenlijstjes zijn of andere 'belangrijke' zorgen.

De illusie van multitasken
Niet alleen kost dat extra tijd (extra controleren of je deur wel op slot is, navragen wat de ander ook alweer zei), het is ook heel druk. Vooral in je hoofd. En voor diegenen die denken dat ze een talent hebben voor multitasken, ook al is dat in je hoofd: wake up. Het lijkt alsof je heel veel dingen tegelijk doet en heel productief bent, maar uiteindelijk doe je alles met halve aandacht wat uiteindelijk meer tijd en energie kost.

Jij stuurt jouw aandacht
Dus kun je beter jouw aandacht 100% sturen naar datgene wat je aan het doen bent. En dat is makkelijker dan je denkt. Zeg ik roos, dan denk je aan een roos. Schrijf ik auto, dan denk je aan een auto. Ben je aan het koken, breng je aandacht dan bij datgene wat je aan het doen bent. Snijden, wassen, roeren. Ben je in gesprek, luister dan oprecht naar de ander, of kap het gesprek af.

Bewust erbij zijn
Met een mooi woord noemen ze dit mindful. Ik zeg liever bewust. Bewust iets doen. Of dat nou je tanden poetsen is, koken of een gesprek voeren. En niet tegelijkertijd in je hoofd kruipen. Niet alle dingen die je doet zijn even spannend. Dat snap ik ook wel. Maar je aandacht trainen levert veel voordelen op.

Voordelen
- Je wint tijd (je hoeft niet meer urenlang te zoeken omdat je bewust dingen hebt opgeruimd en weggelegd).

- Je communicatie met andere mensen verloopt soepeler en sneller (jouw glazige blik valt de ander echt wel op en verraadt dat je met hele andere dingen bezig bent).

- Je ervaart minder stress (continu boodschappenlijstjes bijwerken, je agenda doornemen of situaties herbeleven levert drukte en dus stress op).

- Je leeft intenser (je ziet, hoort, ruikt, proeft en voelt beter).

Ga eens bij jezelf na. Hoe vaak dwalen jouw gedachten af tijdens de dingen die jij doet?

Bewust leven en genieten is onderdeel van Mental Fitness 4U. In januari staat de volgende groepstraining gepland. Wil je verzekerd zijn van een plek: schrijf je dan snel in. VOL = VOL!

 

Angelique • 15-11-2011, 18:15
Jaaaah, daar ben je weer! Hopelijk niet persé omdat ik dat zaterdag zei ;-)
Leuk geschreven weer. Misschien was ik mijn ID kaart niet kwijtgeraakt als ik niet steeds met zoveel tegelijk bezig ben.
Vanochtend nog, 3 kwartier heeft het ontbijnieuws op gestaan, en nog de helft heb ik niet meegekregen omdat ik druk was met opruimen,heen en weer rennen enz. Dus toen dacht ik in de auto, ok, dan nu maar luisteren. En wat denk je? Ik heb alleen het weerbericht gehoord omdat ik aan het denken was. Waaraan? Dat weet ik dan ook niet meer, zucht.
Louise Hildebrand • 16-11-2011, 08:51
Je hebt me ervan bewust gemaakt dat ik vaker wil bloggen. Dat is dus positief :-) Eén geruststelling: ik denk dat veel mensen zich herkennen in je verhaal.
En ik ben zeker ook niet heilig ;-) Ik denk dat de belangrijkste vragen zijn: heb je last van je eigen gedrag? En, wil je voor jezelf meer rust creëren? Dan zou ik kijken hoe je je multitask-(denk)gedrag kunt minimaliseren. Oefening baart kunst en minder stress! Ik ben nog een voordeel vergeten: bewust dingen doen zorgt ook voor meer productiviteit. Uiteindelijk ben je namelijk sneller klaar als je één ding tegelijk doet.

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.