Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
07| 01| 14
"Mensen die verhuizen zouden ze onder curatele moeten stellen. Die kunnen niet meer normaal denken." Samen met mijn collega-coach lachte ik er smakelijk om. Want het klopt. Gemerkt of ongemerkt: tijdens een verhuizing sluipt stress erin.

Je moet dingen regelen, spullen weggooien, dozen inpakken, je nieuwe huis opknappen, dozen uitpakken, alles inrichten en daarnaast de dagelijkse dingen blijven doen. Het feit dat ik onderdeel uitmaakte van een driehoeksruil maakte de verhuizing er niet makkelijker op. Ik ben verhuisd naar Veghel, de bewoner in Veghel is naar Eindhoven gegaan en de bewoonster uit Eindhoven woont nu samen met haar vriend in mijn voormalige woning in Alkmaar.

Sluipend kreeg ik ook te maken met stress. Ik dacht continu aan de verhuizing. Ik was vergeetachtig, vergat zelfs pincodes en wachtwoorden. Ook mijn sleutels was ik dagelijks kwijt terwijl ik normaalgesproken braaf mijn sleutels op een vaste plek leg. Om van mijn nachtrust niet te spreken. Normaal slaap ik heerlijk, maar de laatste 2 weken sliep ik enorm onrustig en werd ik midden in de nacht meerdere malen wakker.

verhuisstress stress slaapproblemen

Ik riep trots dat ik alles onder controle had. Ondanks de zwarte kringen onder m'n ogen, mijn moeheid en de futloosheid. Totdat ik in een onbewaakt moment uitviel tegen mijn moeder: "Je moet niet zo zeuren!", riep ik. Nadat ze zei dat ik beter niet zoveel boodschappen had kunnen doen voor de verhuizing (Ik had een redelijk volle koelkast, inderdaad niet handig tijdens een verhuizing) Toen de woorden eruit sprongen schrok ik van mijn eigen reactie. Hmm, had ik toch meer stress dan ik dacht?

En als ik terugkijk dan was dat ook zo. De tekenen waren overduidelijk, alleen wilde ik ze niet zien of beter gezegd accepteren.

Een paar tips voor mensen die verhuizen of gaan verhuizen:

- Stress is normaal. Je verandert van situatie en er moet veel gebeuren. Ga jezelf niet lopen kwellen met de boodschap dat je alles onder controle MOET hebben. Accepteer dat tijdens een verhuizing stress heel normaal is.

- Zeg nee tegen extra afspraken. Een verhuizing kost al genoeg energie. Zowel fysiek als mentaal. Voer die druk niet op door je sociale leven in de laatste weken een fikse boost te geven. Helemaal als je wel in Nederland blijft wonen.

- Zet geboden hulp op de juiste manier in. Wie doet wat wanneer? Wie helpt mee inpakken? Wie helpt mee schilderen? Mensen helpen graag, maar willen graag weten op welke manier. De een is goed in opruimen en weggooien, weer een ander vindt dozen inpakken of schilderen fijn om te doen.

- Noteer op dozen wat erin zit en naar welke kamer of ruimte de doos moet worden gebracht. Zo kun je sneller je spullen terugvinden en daar waar nodig (bijvoorbeeld vanwege schilderwerk) bepaalde dozen nog even ongeopend laten.

- Maak een to-do-lijst. Adres wijzigen, abonnementen omzetten, meterstanden doorgeven. Dit soort dingen kunnen anders in je hoofd gaan rondspoken. Door een to-do-lijst te maken zorg je voor meer overzicht en rust. Daarnaast voorkom je dat je belangrijke dingen vergeet. Desnoods maak je 3 lijsten: voor, tijdens en na de verhuizing.

Aan alle lieve en geweldige familieleden, vrienden, kennissen, collega's en sportschoolleden die me op wat voor manier ook hebben geholpen voor, tijdens, en na deze verhuizing: ontzettend bedankt voor al jullie steun en hulp. Dit zijn momenten waarop ik merk en voel hoeveel geweldige mensen ik om me heen heb!

 

Josee • 07-01-2014, 12:28
en ook; Alles komt goed. Op een dag word je vanzelf wakker in je nieuwe huis. En hopelijk is dat pas NA een volledige nacht-rust.

Offtopic; ik mis je nu al.
Louise Hildebrand • 07-01-2014, 17:59
Alles komt zeker goed. Vandaag de slaapkamer geschilderd, vannacht kampeer ik nog in de woonkamer. Ennuh, je hebt nu gewoon een extra vakantieplekje :-)
Dani • 29-12-2017, 12:47
Wij hebben een prachtig mooi huis gekocht & over een maand gaan we al verhuizen. Maar oh wat zorgt die naast alle vreugde voor een heleboel stress zeg! haha, ik kan me helemaal vinden in je blog, nog heel even en dan is alle stress hopelijk snel voorbij!
Emile • 05-05-2018, 16:44
Heel herkenbaar! Mijn tip: je kan niet vroeg genoeg beginnen met inpakken en andere voorbereidingen. Het scheelt al een hoop stress als je niet alles op de laatste dagen voor de verhuizing hoeft te doen.
pim • 13-06-2018, 12:57
Heel herkenbaar die onderdrukte stress die dan in een gesprek met moeder er plotseling uitkomt. Goeie tips geef je trouwens. Ik zou eraan toe willen voegen dat het erg prettig is om een deel van je spullen gewoon weg te doen. Een verhuizing is een geschikt moment om na te denken over wat nog bij jou past en wat niet.

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.