Iedereen met hartzeer heeft er last van of last van gehad. Opnieuw je hart openstellen voor nieuwe mogelijkheden, situaties en mensen. Niemand wil zich onzeker voelen, gekwetst of te min. Maar is dat überhaupt aan de ander om te bepalen?
Je laat je oog vallen op die fantastische man of vrouw. Wat een geweldig mooi mens! Zijn de gevoelens wederzijds, dan slaat je hart over van geluk. Je loopt op wolken, bent de hele dag in een soort van roes, hebt een enorme smile op je gezicht en moet de hele dag aan die persoon denken. Niets of niemand kan je negatief raken. Je voelt je sterker en krachtiger dan ooit.
Zijn de gevoelens niet wederzijds dan ben je minder blij. Allerlei gedachten doemen op: ben ik niet leuk, slim, mooi, intelligent, grappig, lief, attent of whatever genoeg. Nog steeds moet je de hele dag aan die persoon denken, maar voel je je bedrukt, eenzaam, afgewezen en gekwetst.
Iedereen wil liever scenario 1 dan 2. Logisch. In scenario 1 voel je meer geluk, in scenario 2 voel je minder geluk. Toch is verliefdheid een vreemd verschijnsel. In beide gevallen blijf je dezelfde persoon, maar hoe je je voelt of jezelf bekijkt is afhankelijk van diegene op wie je verliefd bent. Van een redelijk stabiel en evenwichtig persoon word je plotseling een speelbal van de mening en de gevoelens van de ander!
Dus is het een enorme uitdaging om jouw gevoel van eigenwaarde los te koppelen van de goedkeuring van de ander. Niet alleen in prille liefdes, maar ook in langdurige relaties. Vraag jezelf zo nu en dan eens goed af: hoe afhankelijk ben ik nou eigenlijk?!
Niemand kan mij kwetsen, dat is mijn taak. (Byron Katie)
verliefdheid is niets meer dan een vleeskeuring, waar de ene naast de ander bereid nuchter wakker te willen worden tot de dag aan breekt van: "ow jij weer?"