Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Bewustwording • Mental Fitness 4U • Relaties • Spreuken • 

Iedereen met hartzeer heeft er last van of last van gehad. Opnieuw je hart openstellen voor nieuwe mogelijkheden, situaties en mensen. Niemand wil zich onzeker voelen, gekwetst of te min. Maar is dat überhaupt aan de ander om te bepalen?

Je laat je oog vallen op die fantastische man of vrouw. Wat een geweldig mooi mens! Zijn de gevoelens wederzijds, dan slaat je hart over van geluk. Je loopt op wolken, bent de hele dag in een soort van roes, hebt een enorme smile op je gezicht en moet de hele dag aan die persoon denken. Niets of niemand kan je negatief raken. Je voelt je sterker en krachtiger dan ooit.

Zijn de gevoelens niet wederzijds dan ben je minder blij. Allerlei gedachten doemen op: ben ik niet leuk, slim, mooi, intelligent, grappig, lief, attent of whatever genoeg. Nog steeds moet je de hele dag aan die persoon denken, maar voel je je bedrukt, eenzaam, afgewezen en gekwetst.

Iedereen wil liever scenario 1 dan 2. Logisch. In scenario 1 voel je meer geluk, in scenario 2 voel je minder geluk. Toch is verliefdheid een vreemd verschijnsel. In beide gevallen blijf je dezelfde persoon, maar hoe je je voelt of jezelf bekijkt is afhankelijk van diegene op wie je verliefd bent. Van een redelijk stabiel en evenwichtig persoon word je plotseling een speelbal van de mening en de gevoelens van de ander!

Dus is het een enorme uitdaging om jouw gevoel van eigenwaarde los te koppelen van de goedkeuring van de ander. Niet alleen in prille liefdes, maar ook in langdurige relaties. Vraag jezelf zo nu en dan eens goed af: hoe afhankelijk ben ik nou eigenlijk?!

Niemand kan mij kwetsen, dat is mijn taak. (Byron Katie)

 

Joop • 02-05-2011, 13:53
Ik heb zo'n vreselijk afkeer van verliefdheid dat ik het nut niet eens meer in zie om het nog open te stellen.
verliefdheid is niets meer dan een vleeskeuring, waar de ene naast de ander bereid nuchter wakker te willen worden tot de dag aan breekt van: "ow jij weer?"
Louise Hildebrand • 02-05-2011, 14:25
Ik geloof niet dat verliefdheid een vleeskeuring is. Voor mij in ieder geval niet. Persoonlijk word ik verliefd op een persoon die ik zowel van buiten als van binnen mooi vind. Verliefdheid is een mooie kans om liefde te voelen die al in jezelf zit. Het kan je inspireren en als mens doen groeien.
Joop • 02-05-2011, 15:25
Het is misschien heel goed bedoeldt om te denken dat je op iemand verliefd wil worden vanwege innerlijk en uiterlijk.
En toch vallen de meeste mensen die visueel of auditief zijn ingesteld toch niet op het innerlijk van de persoon waar ze gevoelens voor hebben.
Het is daarom ook niet gek dat aardige lieve mensen, die het beste met de ander voor hebben aan de kant staan, simpel weg om dat mensen het niet willen zien.

En anders kun je jezelf altijd afvragen van alle mensen waar je gevoelens voor hebt of gehad..... was het, het uiterlijk of het innerlijk?
De meeste mensen zijn toch niet hun zelf als ze verliefd worden dus dat antwoord is snel beantwoord :D
Louise Hildebrand • 02-05-2011, 16:55
Al ziet een man er van buiten nog zo mooi uit, als hij geen fijne persoonlijkheid heeft, dan word ik echt niet verliefd op deze persoon! Ik heb eerder het omgekeerde meegemaakt. Dus dat ik verliefd ben geworden op iemand waarvan ik in eerste instantie niet dacht: wow, wat een mooie man. Hoe mooier iemand van binnen is, hoe mooier iemand (in mijn ogen) ook van buiten wordt.
Joop • 02-05-2011, 21:56
Dat effect heb je alleen als iemand de kans krijgt om zijn/haar fijne persoonlijkheid te tonen.
Ik neem aan dat je deze persoon al wel een tijdje kende voor dat je dat voelde voor die persoon of niet?

Maar goed, dit is mijn visie en het is wat verdordt maar als ik aan iemand moet gaan bewijzen dat ik een fijne persoonlijkheid heb, terwijl andere er niks voor hoeven te doen, en hun partner als crap behandelen.
Ben ik gauw klaar, of wel èèn grote vleeskeuring.
Marjolein • 03-05-2011, 08:53
Verliefdheid is nou net een onderwerp dat je zo min mogelijk moet analyseren...je moet je er gewoon aan overgeven. Laat het gebeuren en zie wat er op volgt...en alles wat gebeurt is ok.

En verliefdheid in een adem noemen met vleeskeuring...tja dat lijkt me de verliefdheid voorbij...
Louise Hildebrand • 03-05-2011, 10:10
@Marjolein. Je weet het weer perfect te verwoorden! @Joop. Het klopt dat ik deze persoon wat langer kende, maar op wie je verliefd wordt is niet te beredeneren. En wat is een fijne persoonlijkheid? Fijn is subjectief. Wat de een fijn vindt, is voor een ander verschrikkelijk irritant. Het beste is om je op jezelf te richten en blij te zijn met jezelf. Als je blij bent met jezelf straal je dat uit en komt er vanzelf wel iemand op je pad. Of niet. En dat laatste is dan ook prima. Juist omdat je geen ander nodig hebt om je gelukkig te voelen.

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.