Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Bewustwording • Emoties • Gedachten • Grenzen verkennen • Mental Fitness 4U • 

Nederlanders zijn koel. Afstandelijk. Koude kikkers. Van kinds af aan wordt het er al in gestampt. Je mag niet huilen ('stil maar, er is helemaal niks aan de hand'). Niet kwaad worden ('nu ophouden jij, anders ga je NU naar bed'). Niet jaloers worden ('samen delen, dat is niet alleen van jou'). Je moet vooral lief en stil zijn. Anders krijg je geen aandacht en liefde.

Dus kruipen we met z'n allen in het verstand. Emoties worden beredeneerd, onderdrukt, weggestopt, weggegeten, weggezopen of weggewerkt. Zolang we niet hoeven stilstaan bij wat het lichaam voelt is het goed. Onbewust zijn is best lekker. Het is veilig in het hoofd. Want alles is te verklaren (denkt het verstand tenminste). Is er een filevorming van gedachten dan gaan we 's nachts gewoon verder met nadenken. Dan is er tijd genoeg. Alles beter dan voelen.

Totdat een onbehaaglijk gevoel je blijft achtervolgen. Je raakt het maar niet kwijt en kunt er maar niet achterkomen wat dit gevoel is. Je gaat van alles uitproberen om van dat vervelende gevoel af te komen. Je zoekt het vooral buiten jezelf. Een perfect gewicht, een mooi uiterlijk. Een goede baan, veel geld, een partner, een drukke agenda, verre vakanties. Je rent, vliegt en holt het geluk achterna. Maar eigenlijk weet je niet eens WAT je nou precies zoekt.

Met z'n allen plaatsen we het verstand op een voetstuk. Verstand kan best handig zijn, maar emoties horen bij het leven. Door deze onder water te drukken ontstaat er een beerput van opgekropte en onverwerkte emoties. En daardoor weet je op een gegeven moment niet meer wat je voelt, voel je dat knagende gevoel en weet je niet meer wat je moet doen om je happy te voelen.

Je weet niet meer het verschil tussen je blij voelen, tevreden, dankbaar of vrolijk. Om over gevoelens zoals angst, opgefoktheid, irritatie, teleurstelling, somberheid, verdriet en andere gevoelens niet eens te praten. Dat wordt onder de noemer 'klotegevoel' gezet.

Hoe bewust ben jij met je gevoel bezig? Weet jij op elk moment van de dag hoe jij je voelt? Of is jouw verstand heer en meester over jouw lichaam?

 

Gino Zucotti • 14-02-2011, 16:28
Mooi om te zien hoe een herkenbaar gevoel verwoord wordt!
Ik had zelf het verband nog niet gelegd tussen het onderdrukken van emoties en het niet meer herkennen van bepaalde basis emoties zoals geluk.
Ik schermde (en eigenlijk nog steeds) altijd met de typering een nuchter mens te zijn.
Zet je toch aan het denken.....
Louise Hildebrand • 15-02-2011, 09:51
We worden vanaf de kleuterschool intensief getraind om ons hoofd te gebruiken, maar hoe we moeten omgaan met gevoelens, daar is weinig tot geen aandacht voor. Ik heb lange tijd gedacht dat ik alleen rationeel ben, nuchter en zakelijk. Inmiddels ben ik erachter dat ik ook een heel gevoelsleven heb. Waar je geen aandacht voor hebt, dat zie je niet.
joop • 17-02-2011, 22:05
Het gebruiken van het hoofd, is inderdaad een heel herkenbaar voorbeeld waar vele mensen van weten.
Het gebruik van gevoelens daar in tegen wordt niet gebruikt om dat de meeste mensen er niet mee weten om te gaan.
Ik denk dat er daarom gedacht wordt dat het onderdrukt wordt, in plaats van gebruikt wordt.

In mijn geval is het zo, dat de communicatie die ik met mijn gedachte heb niet over breng op mijn gevoelens om een helder beeld te scheppen.
Ik denk niet echt nuchtere mensen zijn, omdat iedereen bij een bepaalde situatie andere gevoelens creeerd.
En bij de geen die er heel makkelijk tegen aan kijkt wordt dan maar gezegd dat ie nuchter is.
Ik denk eigenlijk dat nuchtere personen 9 van de 10x in ballans zijn of daar in les geven :P
Louise Hildebrand • 17-02-2011, 23:08
@Joop. Ik denk dat veel Nederlanders het uiten van gevoelens overdreven vinden. Overigens, in de cultuur van mijn ouders, de Indonesische cultuur, is dat ook zo (dus heb ik die overtuiging dubbelop meegekregen ;-)). Stel je voor dat een man luidkeels begint te huilen. Deze man krijgt 9 van de 10 keer in onze cultuur de stempel watje en soft. Als een vrouw huilt dan wordt dat nog redelijk geaccepteerd (zolang het niet te lang duurt dan).

En ja, iedereen zal in een situatie andere gevoelens creëren en er anders mee omgaan. Maar emoties moeten wel een weg naar buiten zien te vinden. Anders blijven ze onrust stoken totdat je van gekheid niet meer weet wat je voelt.

Wat bedoel je precies met de communicatie die je hebt met jouw gedachten in relatie tot jouw gevoel?

Joop • 18-02-2011, 10:27
De relatie van verstand tot gevoel, daar bedoel ik mee dat als je weet wat je hoort te voelen voor je zelf dat je dat dan ook daadwerkelijk voelt.
In mijn geval is het zo dat ik daar mee heel veel moeite mee heb.
Ik wist het in gedachte doormiddel van woorden redelijk naar voren toe te brengen.
Maar in gevoel niet, dat was meer een puinhoop dus kwam ik heel verward, triest, zielig naar andere over.
Terwijl dat niet de bedoeling is.

Het overdreven uiten van gevoelens, wil van uit mijn oog punt alleen maar weer geven dat hij zijn gevoelens er echt uit moest gooien voor dat hij gek wordt.
Ik doe het op kroppen van gevoelens al heel lang, en ik wordt ook bestempeld.

Louise Hildebrand • 18-02-2011, 23:49
Een bestempeling of oordeel zegt alleen iets over de normen en waarden van diegene die het oordeel velt. Je kunt alleen maar waarnemen vanuit je eigen belevingswereld. Negen van de tien mensen vinden bijvoorbeeld iemand in een rolstoel zielig, terwijl diegene die in de rolstoel zit ontzettend gelukkig kan zijn en zich dood kan irriteren aan mensen die hem/haar zielig vinden. Een oordeel zegt niks over de situatie zelf. Die is zoals hij is, geheel neutraal.
Joop • 20-02-2011, 14:55
Daar ben ik het niet helemaal mee eens, er zijn genoeg mensen die zo'n houding van zielig zijn naar voren toe brengen, om dat ze zich zelf ongelukkig vinden.
Hoe iemand zich in woorden uit wil niet altijd zeggen dat hij/zij zich ook voelt, meestal gebruiken we een leugen om ons groter te voelen dan eigenlijk nodig is.

Trouwens ik vraag me af, als iemand die neutraal zou zijn zou die gene zich dan daadwerkelijk storen aan iemand die hem/haar zielig zou zijn.
Louise Hildebrand • 21-02-2011, 13:59
Ik denk inderdaad dat veel mensen zich sterker voordoen dan dat ze zijn. Maar eigenlijk is het juist sterk om je kwetsbaar op te stellen. Je maakt je los van de mening van anderen en laat zien dat je ook maar gewoon een mens bent. Ik heb het weleens eerder gezegd. Er zijn geen nieuwe gevoelens om emoties. Iedereen herkent het gevoel van verdriet, boosheid, angst, het hebben van zenuwen of whatever.

Anderzijds kan ik me ook voorstellen dat je niet tegen iedereen wilt vertellen hoe je je echt voelt. Standaard antwoord op de vraag: 'Hoe gaat het?' is meestal 'goed' of 'druk'. Dat betrap mezelf daar ook weleens op.
Diedo • 04-05-2011, 17:35
Beste Louisse,

Ik vind je een heel bijzonder mens! Je teksten zijn pakkend en geven stof tot voelen en nadenken!

Bedankt om dit met ons te delen.

Liefs,

Diedo.
Louise Hildebrand • 05-05-2011, 10:06
@Diedo. Wow. Wat een mooie en lieve woorden. Ik ben blij dat ik mensen zoals jij kan aanzetten om na te denken over hun gevoel en hun gedachtes. Dat is precies wat ik met mijn blogs graag wil bereiken :-)

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.