Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.

Bestond er maar een pilletje voor. Eentje die al je problemen oplost. Die jou gelukkig maakt. Een pilletje waardoor je ALTIJD rust en balans ervaart. Zelfvertouwen voelt. Kracht en positiviteit. Kortom het 'ik ben voor altijd tevreden en gelukkig pilletje'. Niet het pilletje waar je achteraf een vreselijke kater aan overhoudt...

Pilletje voor geluk
Was het maar waar. Dé pil voor geluk bestaat niet. En dat is pijnlijk. Want vanaf kinds af aan zijn we op zoek naar dat pilletje. Dé oplossing voor al jouw pijnlijke gevoelens! We proberen verschillende pilletjes uit. Uitgaan, reizen, opleidingen, hoge cijfers, mooie kleren, schoenen, een leuk huis, relaties, werk, eten, drank of drugs. Bij elke nieuwe shot ben je tijdelijk high. Om daarna wakker te worden en te denken: ik voel me nog steeds niet gelukkig.

5 mogelijke verklaringen
Wat is die onrust? Dat ongrijpbare gevoel dat er iets aan de hand is? Dat je ondanks 'ideale' omstandigheden niet in staat bent om jezelf gelukkig te maken? Ik zie 5 mogelijke verklaringen voor deze onrust.

1. Je leeft niet het leven van jouw wensen

Het lijkt alsof je het 'perfecte' leven leidt. Je hebt een mooi huis, een ideale baan, misschien wel een leuke partner en misschien wel kinderen. Je hebt leuke sociale contacten, je doet leuke dingen, maar je blijft onrustig en zoekende...

Zou het zo kunnen zijn dat je het perfecte leven leidt in de ogen van de buitenwereld? En dat je misschien diep in je hart een heel ander leven zou willen leiden? Onderzoek wat je écht belangrijk vindt in het leven. Als je waarde hecht aan rust en balans, dan matcht een 80-urige werkweek in veel gevallen niet.

2. Je blijft hangen in het verleden en piekert over de toekomst

Je leeft vooral in je hoofd. Dit betekent dat je continu bezig bent om dingen te analyseren en te verklaren. Het liefste denk je de hele dag door. Bewust of onbewust. Je bent expert in rampdenken en zonder enige moeite dwaal je af naar negatieve situaties en ervaringen.

Denken is een van de meest energie- en tijdrovende activiteiten die er maar is. Beperk je denken tot functioneel denken, denken in oplossingen en in actieplannen. Gebruik het niet om te malen en te piekeren. Daar schiet je niks mee op, behalve dat je veel onrust voelt.



3. Je doet te veel

Of dit nu op werkgebied is of privé (of beide), als je van de ene afspraak in de andere valt, of je bent constant bezig, dan leef je gejaagd, stroomt de adrenaline continu door je lijf en voel je veel onrust.

Zijn alle dingen die je doet écht belangrijk? En kun je een moment niks doen? Gewoon zitten? Luieren? Of neem je daar geen tijd voor? Accepteer dat je als mens niet alles kunt doen. Ook al zou je het graag willen!

4. Je timemanagement is slecht

Je voelt je niet productief (genoeg), de dingen die je doet geven minimale voldoening, activiteiten waar je geen zin in hebt stel je uit en tussen je activiteiten door voel je gejaagdheid en stress.

Zie je op tegen bepaalde activiteiten, probeer deze activiteiten dan zo snel mogelijk af te handelen. Hoe meer je uitstelt, hoe meer energie dit kost. Krijg ook inzicht in je eigen energie. Ben je 's ochtends het meeste fit, doe dan activiteiten die daarbij passen. Plan afspraken niet te strak achter elkaar. Zo voorkom je stress als een afspraak uitloopt.

5. Je bent een multitasker

Je doet graag 10 dingen tegelijk. Mail beantwoorden, telefoneren, internetten, koffie zetten, de was doen... Een ding tegelijk? Daar heb je toch geen tijd voor?

Multitasken geeft je de illusie dat je veel aan het doen bent en heel productief bent. Maar multitasken is ook de garantie voor een onrustig gevoel! Continu 1 ding tegelijk doen is helaas niet altijd mogelijk. Kijk waar je het multitasken achterwege kunt laten. Dat geeft je op den duur een veel rustiger gevoel.

Als jij hulp nodig hebt bij het onderzoeken van je onrust, dan is de training Mental Fitness 4U wellicht wat voor jou! In 3 sessies krijg jij alle basiskennis en praktische tools om beter grip te hebben op de manier waarop je denkt en voelt.

 

joop • 24-06-2013, 13:25
Mooi om te zien dat deze situatie zo bekend is bij vele. Terwijl we alleen maar hoeven te accepteren hoe het op ons afkomt. Zo makkelijk en simpel, en zo moeilijk om toe te passen blijkbaar hahaha
Louise Hildebrand • 25-06-2013, 09:39
Ik denk dat de reden voor iemands onrust niet altijd even makkelijk te doorzien is. Juist als iemand geneigd is om een druk leven te leiden. Acceptatie van de situatie of hoe je je voelt is stap 1. Daarna kun je kijken of je je in de situatie wil berusten of dat je de onrust concreet wil aanpakken.

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.