Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.

Misschien heb je een leuke studie of baan. Diverse hobby's. Een partner, hond en/of kat. Familieleden die van je houden. Vrienden met wie je dingen kunt ondernemen en op wie je kunt rekenen. Een leuk huis. Een gezond en mooi lijf. Voldoende geld. Kortom: je hebt geen enkele reden om te klagen. Je situatie is perfect. Maar waarom voel je je dan niet gelukkig?

Het is een knagend gevoel. Een gevoel dat er iets ontbreekt. Een gevoel waar je geen vinger op kunt leggen. En een gevoel dat enorm frustrerend kan zijn. Je probeert van alles om toch meer geluk te voelen. Misschien ga je meer dingen ondernemen. Hoe meer je rent, vliegt en holt hoe minder je geconfronteerd wordt met dat pijnlijke gevoel. Want, dat gevoel is zo onterecht. Je hebt toch alles? Je voelt je bijna ondankbaar omdat je weet dat er genoeg mensen zijn die graag in jouw schoenen zouden willen staan.

Waar zit het geluk echt? 
Het is voor mij een heel bekend gevoel. Sterker nog, het grootste deel van mijn leven heb ik dat gevoel ervaren. Van gekkigheid wist ik niet meer wat ik allemaal moest doen en ondernemen om meer geluk te voelen. Met vaak een erg mager resultaat.

Het is geen onwil. Het is geen ondankbaarheid. Voor anderen kan jouw situatie perfect zijn, maar kennelijk niet voor jou. Als ik nu terugkijk, dan zocht ik het geluk vooral buiten mezelf. In dingen die in de westerse maatschappij als belangrijk (en dus zaligmakend) worden beschouwd. Een vaste baan, een flitsende carrière, reizen die ik móest ondernemen, relaties, een goed uiterlijk en natuurlijk een goed inkomen.

Waar hecht jij waarde aan?
Wat de een gelukkig maakt, is een hel voor een ander. Voor mij is vrijheid en onafhankelijkheid bijvoorbeeld erg belangrijk. Nu ik voor mezelf steeds meer de omstandigheden heb gecreëerd waarin ik deze vrijheid voel, ervaar ik veel meer geluk. Uitdaging is om voor jezelf duidelijk te krijgen welke normen en waarden jij belangrijk vindt. Daarna kun je deze waarden en normen in de praktijk brengen door concrete doelen te maken. Zelfbewustzijn is stap 1!

De invloed van anderen
Toch is dat niet altijd zo eenvoudig als het lijkt. Van alle kanten word je namelijk beïnvloed. Je opvoeding die als een verouderd softwareprogramma op de achtergrond draait. Je omgeving die druk op je legt. Misschien je gezin die van alles van je verlangt. En als je ook nog eens sterk gericht bent op anderen, dan heb je een flinke uitdaging voor de boeg. Jouw uitdaging wordt dan vooral: voelen! Niet voelen wat de ander of jouw omgeving wil. Maar voelen wat JIJ belangrijk vindt en hoe JIJ jouw leven wilt leiden.

Verstand of gevoel?
Nog uitdagender is om je verstand tijdens deze zoektocht ondergeschikt te maken aan je gevoel. Want je verstand denkt het allemaal goed te weten. Die wil rekeninghouden met praktische dingen. De plussen en minnen naast elkaar leggen en jou behoeden voor een foute keus. Je verstand is belangrijk, maar minder om te ontdekken wat jij voelt en wie je wilt zijn. Als je je herkent in dit blog, ga dan de uitdaging aan. Maak je los van je verstand en de druk van je omgeving. Duik in je eigen normen, waarden, wensen en verlangens. Geluk is sneller voorhanden dan je zelf denkt!

(www.freedigitalphotos.net)

Lees ook:
Blog-serie: tips voor meer geluk
Waarom ben ik niet gelukkig? (2)
Mijn persoonlijke zoektocht naar geluk
Persoonlijke missie voor meer geluk
Piekeren en negatieve gedachten
Help, ik denk zo negatief!

Heb jij behoefte aan hulp bij het vinden van jouw geluk? Ben jij jouw negatieve gedachten meer dan zat? Wil jij meer positiviteit voelen en energie? Misschien is het trainings- en coachingstraject Mentaal Fit dan geschikt voor jou. Dit traject heb ik als psycholoog en coach ontwikkeld speciaal voor mensen die alles hebben en niet gelukkig zijn. Ook is het geschikt voor mensen met veel onrust maaar niet weten waarom ze zo onrustig zijn. Kenmerken zijn: niet graven in het verleden, praktisch en niet-zweverig.

Na 6 sessies verspreid over 3 maanden weet jij wat je moet doen voor meer tevredenheid en geluk. Ben je nieuwsgierig geworden? Kijk dan eens onder mijn dienstenaanbod of stuur me een e-mail. Ook voor bedrijven!
 

Maaike • 26-06-2011, 23:16
Amen!
Louise Hildebrand • 27-06-2011, 16:33
:-)
Mario • 27-06-2011, 22:20
Helemaal waar, bedankt louise.
Louise Hildebrand • 28-06-2011, 09:37
Graag gedaan Mario.
Errol • 21-08-2011, 05:10
True dear......zojuist ondervonden :) Geloof jij in toeval by the way? Greetzzz, Err
Louise Hildebrand • 22-08-2011, 15:38
@Errol. Toeval... Ik geloof dat dingen je 'toe' vallen en dat dingen je overkomen. Gewild of ongewild. Waarom dat zo is, geen idee. Misschien karma, misschien om te leren... Who knows... Wat ik wel geloof is dat je maar voor een deel je leven kunt sturen. Als dingen niet 'meant to be' zijn, dan gebeurt het niet. Dan werkt de omgeving niet mee en dan lijkt het alsof je van alle kanten signalen krijgt dat je niet op de juiste weg zit.

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.