Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Persoonlijk • Ondernemer • 

Laatst sprak ik met mijn nieuwe boekhouder over verzekeringen. Want, in hoeverre zijn verzekeringen nuttig? Een antwoord staat me van hem bij: "Je weet pas hoe goed een verzekering is zodra je 'm nodig hebt."

Bij een verzekering sta ik wat langer stil. De WAO-verzekering. Want, laten we wel wezen, als zelfstandige heb je vette pech als je ziek wordt of om welke reden dan ook je werk niet kunt uitvoeren. Je bron van inkomsten stopt direct. Geen garantie op een minimum inkomen, tenminste, als je geen verzekering hebt. En dan nog is het maar de vraag in hoeverre je meteen geld ontvangt.

Als zelfstandige wil je je niet bezighouden met dit soort dingen. Je wilt je werk doen en geen uren besteden aan het doorspittten van de kleine lettertjes die verzekeringsmaatschappijen slim in hun contracten verwerken. Mijn boekhouder wist voorbeelden te noemen van zzp'ers die 700 euro per maand aan een dergelijke verzekering spenderen. Hij vroeg zich af in hoeverre dit nodig is.

Want, stel nou dat je dit bedrag zelf opzij legt? Je doneert het niet aan een verzekeringsmaatschappij, maar zorgt voor je eigen verzekeringspotje. Dan zit je niet vast aan welk contract dan ook en weet je precies waar je aan toe bent.

Vooralsnog heb ik dus geen WAO-verzekering. In mijn beginjaren als zzp'er puur als kostenbesparing, nu omdat ik zelf geld opzijzet in geval van nood. Verstandig of niet. Nu ik een buffer heb opgebouwd voelt mijn keuze goed.

 

Arjan Jonker • 09-11-2009, 11:15
Hmmm....700 euro? Zelf besteed ik 70 euro per maand aan zo'n verzekering, en dat voelt toch wel goed. Heb laatst het verhaal gehoord van een tekstschrijver die een hersenbloeding kreeg, en niet verzekerd was... Hoe lang red je het dan met een potje?
Louise Hildebrand • 10-11-2009, 10:12
Je hebt daar zeker een punt. Tegenwoordig zijn er inderdaad WAO-verzekeringen met minder hoge premies. Maar, wat krijg je daarvoor dan terug? Krijg je per direct geld uitbetaald? Ook als je bijvoorbeeld een weekje ziek bent? En hoeveel krijg je dan? En wat als je elke maand een week uit de running bent? Overigens is een hoge premie geen garantie voor veiligheid. Ik ken ook voorbeelden waarin pas na drie maanden een vergoeding werd uitgekeerd.

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.