Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Bewustwording • Mental Fitness 4U • 

Hoe word je een miljonair? Deze vraag kreeg ik via Twitter onder ogen. Het liet me nadenken over succes. Betekent succes veel geld verdienen? Status? Een mooi huis met 3 auto's voor de deur? Of heeft succes met iets heel anders te maken?

Ben je succesvol als je directeur bent van een miljoenenbedrijf, maar je hebt dagelijks stress vanwege de crisis? Heb je succes als je een leuke, uitdagende baan hebt, maar je zit vast in een ongelukkig huwelijk? Voel je succes als je een beroemd acteur bent, maar je kunt de straat niet op zonder belaagd te worden door honderden fans?

Ruilen?
Een tijdje terug had ik een goed gesprek met een miljonair: "Louise, als ik echt eerlijk ben dan zou ik morgen met je ruilen. Natuurlijk is veel geld hebben heel handig. Het biedt mogelijkheden, je kunt alles doen wat je wilt en je kunt alles kopen wat je hart begeert. Maar, het brengt ook veel ellende met zich mee."

Ik kan me voorstellen wat hij bedoelt. Als ruimhartige en goedbedeelde man wilde hij graag mensen helpen. En dat trekt mensen aan. Mensen die financiële problemen hebben, organisaties die geld ruiken en wat van je willen. Vrienden die ervan uitgaan dat jij alles betaalt want jij hebt toch genoeg geld...

Mensen vinden je gierig als je toch probeert af te dingen. Je weet niet of mensen je aardig vinden om jou als persoon of om je geld.

succes en geluk

Meer geld brengt niet altijd meer geluk
Geld is noodzakelijk. Van armoede wordt niemand gelukkig. En ja, ook ik vind het prettig als ik dingen kan doen die ik wil en die ik belangrijk vind. Maar VEEL geld hebben is voor mij niet noodzakelijk. Zo zijn er tijden geweest dat ik veel meer geld verdiende dan nu. Ooglaserbehandeling van 1600 euro? Geen probleem. Dagje de stad in om flink te shoppen? Ja, vaak genoeg. Vakanties? Met moeite, want daar had ik geen tijd voor vanwege mijn werk. Stress? Een hele hoop, ook vanwege mijn werk. Tijd voor mijn partner? Nauwelijks, want ik was alleen maar bezig met mijn werk en mijn carrière. Had ik succes? Op werkgebied misschien wel. Op privégebied niet. Was ik over het algemeen gelukkig? Nee.

Succes is persoonlijk. Wat de een als succes beschouwt is voor een ander de grootste nachtmerrie. Voor mij betekent succes dingen kunnen doen waar ik blij van word, zowel in mijn werk als privé. Genieten van het leven. Mensen om me heen hebben waar ik liefde voor voel, plezier mee beleef en door wie ik geïnspireerd raak. Boven alles betekent succes voor mij rust en balans voelen, tevreden zijn met wie ik ben, realistische doelen nastreven en creatief kunnen zijn.

Wat betekent succes voor jou?

 

joop • 05-11-2013, 09:39
Succes betekend voor mij, als jezelf niks hebt te bewijzen hoe je je leven lijdt.
Brengt een hoop rust :P
Ximaar • 05-11-2013, 10:22
Als je veel bezit, dan worden de meeste mensen argwanend/bang en gaan er hekken om de tuin en stalen rolluiken voor de ramen. Maar ze maken zich bijvoorbeeld ook zorgen om geldontwaarding (rente die veel lager is dan de inflatie en belastingen). Dat zijn niet bepaald zaken waardoor je met anderen in je omgeving goed op kan schieten. Het malle is dat de reclamewereld je aan wil zetten tot het vergaren van zoveel mogelijk meuk en dat je daarvoor veel geld moet verdienen. Ik heb dat effectief van de achterkant aangepakt en taal niet naar rommel die iedereen heeft en ik dus ook zou moeten hebben. (Zo heb ik o.a. geen auto en geen mobieltje, omdat ik die niet nodig heb.) Gevolg is dat ik sneller tevreden ben en dus niet zoveel geld nodig heb voor een plezierig leven.

Wat minstens zo belangrijk is is er voor te zorgen dat je nioet bekend wordt. Want ook dat gaat je vrijheid enorm beperken. Helaas komen ook daar veel mensen te laat achter.

Zelf ben ik dus wel tevreden en krijg ik redelijk veel gedaan. Dat laatste is voor mij succes. Ik vind het prima als ik een goed idee door een ander laat opperen. Dit soort indirect succes vind ik erg prettig. Met direct succes steek je je hoofd boven het maaiveld uit en weten mensen je te vinden op momenten dat je daar niet op zit te wachten.
Louise Hildebrand • 05-11-2013, 15:57
@ Joop. Bedoel je hiermee het gevoel hebben dat je je eigen leven leidt, zonder dat je verantwoording hoeft af te leggen? Aan wie dan ook? @Ximaar. Mooi hoe je vertelt over indirect en direct succes. Ik denk ook dat maatschappelijk succes een keerzijde heeft in de vorm van druk om verder te presteren. Denk aan romanschrijvers die een bestseller schrijven en vervolgens druk voelen om hun bestseller te evenaren. Dat lijkt mij persoonlijk erg veel stress en druk geven. Anderzijds zullen er vast mensen zijn die deze druk juist prettig vinden.
Ximaar • 05-11-2013, 17:52
@Louise: Ik heb ook de indruk dat ieder mens een bepaalde hoeveelheid druk nodig heeft. Toch regel ik mijn druk het liefste zelf en laat ik me niet door anderen opjagen. En ondanks dat gaat het natuurlijk af en toe mis en neem ik net iets teveel hooi op m'n vork. Ik ben daar dan wel volledig zelf voor verantwoordelijk en pas de druk aan als ik het in de gaten krijg.
Louise Hildebrand • 05-11-2013, 18:15
@Ximaar. Ik denk dat je gelijk hebt. Ieder mens heeft een bepaalde hoeveelheid druk nodig om dingen gedaan te krijgen. Te veel hooi op je vork geeft veel druk, die druk voelde ik voorheen ook. Als ik nu terugkijk naar het aantal activiteiten van jaren terug, dan denk ik: hoe heb ik dat in godsnaam gered? Inmiddels doe ik minder en dat voelt prettiger en vooral rustiger. En ik kan meer oprechte aandacht geven aan dingen die ik echt belangrijk vind. Dat geeft meer voldoening dan een druk en gehaast leven.
Petra van der Hoeven • 01-11-2014, 08:29
Beste Louise,

Bij toeval stuitte ik op bovenstaande blog. Ik wil je graag mijn complimenten geven! Het is de uitdaging om naar ons 'inner voice'' te luisteren!! Jouw bijdrage biedt dan ook veel herkenning!

Graag bericht ik je over het zeer bijzondere boek van Leo van der Hoeven, getiteld Boek Opstaan in het donker (subtitel Wake up Hero!).

Zijn biografie gaat over bovenstaande thema's, over business, geld, succes, the sky was the limit, daarna meerdere grote tegenwinden.... wat leidde tot de grote ommezwaai in zijn, ons leven!

Boek Opstaan in het donker, wordt door lezers een pageturner genoemd, en ontving al veel lovende kritieken. Afijn lees de reviews op Managementboek en op bol.com.
Het boek krijgt de hoogste score van 5 sterren.
Een grote aanrader dus om te lezen!

Wij vernemen na het lezen zeer graag de bevindingen.

Ik wens je met jouw activiteiten veel succes toe!!

Hartelijke groet vanaf Mallorca, Petra van der Hoeven
(PR & Marketing boek Opstaan in het donker)
Rowien Jager • 09-01-2015, 09:45
Succes is leven in het hier en nu. Op dit moment het geluk ervaren en blij zijn met wat je hebt. nadenken over wat je wilt en daar stap voor stap vorm aan proberen te geven. Succes is persoonlijk en heeft ondermeer te maken met hoe je overtuigingen bepalend zijn. Succes is voor mij gezond zijn en jezelf kunnen ontwikkelen en weten hoe je dat kunt doen. Succes is bewust worden van de mogelijkheden die er zijn en deze kunnen inzetten. Succes is het resultaat van een voorgenomen actie. Succes is in te vullen op diverse wijze en iets groots om door te geven en te delen.
Geluk ervaren is ook succes indien je het wilt zien en ervaren.

Hartelijke groeten van Rowien Jager
Louise Hildebrand • 23-01-2015, 16:48
Oeps, ik zie dat ik nog niet op de laatste reacties heb gereageerd! Dank jullie wel voor jullie reacties en de boekentip. Het is altijd leuk om te lezen hoe andere mensen tegen succes aankijken en helemaal als succes, of het bezig zijn met succes tot een ommezwaai in het leven hebben geleid.
Petra van der Hoeven • 23-01-2015, 17:18
Hallo Louise,

Dank voor je reactie en je gegeven compliment! Bezoek s.v.p. ook even site www.leovanderhoeven.nl
Nu mocht je het bijzondere boek Opstaan in het donker gaan lezen, beleef dan vooral veel leesplezier !!

Ik wens jou op alle gebieden succes toe! Waar e.e.a. ons ook brengt, er komt altijd weer iets goeds uit voort!

Hartelijke groet en een fijn weekend,
vanaf ons zonnige B & B / Guesthouse Dulce Vida

Mallorca/Petra van der Hoeven

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.