Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Bewustwording • Gedachten • Mental Fitness 4U • 

Kinderen roepen het weleens tegen elkaar: 'Wat je zegt ben je zelluf!!!' Dat deze uitspraak meer op de realiteit lijkt, daar kom ik steeds meer achter. Met een mooi woord noemen ze dat ook wel projectie. Je kijkt naar de wereld via je eigen gekleurde bril waardoor alle gedachten, meningen, oordelen en goedkeuringen meer iets over jezelf zeggen dan over de ander.

Dat wat niet in jou zit kun je niet zien. Alle mensen met wie je in contact komt zetten je (on) bewust een spiegel voor. Die spiegel toont je de mooie dingen van jezelf, maar ook de dingen die je niet van jezelf accepteert. Erger je je groen en geel aan iemand die continu fouten maakt, dan accepteer je van jezelf niet dat je fouten maakt. Is iemand ongelooflijk laks en lui, dan wil jij bewust niet laks en lui zijn. Gedraagt iemand zich afhankelijk en keur je dat af, dan wijs je dat gedeelte van jezelf af dat ook afhankelijk is.

Als dit soort eigenschappen vast zouden liggen, dan zou iedereen een duidelijke stempel krijgen. De realiteit is anders. Vraag 100 mensen om zowel positieve als negatieve eigenschappen te noemen van één persoon, dan krijg je waarschijnlijk 100 verschillende antwoorden. En wat is positief of negatief? Ook daar zijn de meningen over verdeeld. Neem bijvoorbeeld perfectionisme? Of dominantie? En wat dacht je van emotioneel? Of gevoelig? Afhankelijk van jouw eigen normen en waarden geef die eigenschappen een goed/fout-stempel. En die stempels zijn hardnekkig en moeilijk aan te passen!

Tegenwoordig let ik er meer op. Vooral op mensen die me irriteren. Wat hebben die mensen me te zeggen? Wat wil ik van mezelf (nog) niet accepteren? Door een oordeel of een mening bij mezelf terug te leggen en de ander niet verantwoordelijk te maken voor mijn irritatie, pak ik de macht terug om zelf voor een goed gevoel te zorgen.

Lees ook:

Je neemt jezelf altijd mee
Perfectionisme maakt ongelukkig

 

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.