Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.

"Heb je nou nog geen baan? Wat doe je dan de hele dag? En hoezo is het moeilijk om een baan te vinden? Misschien zoek je niet goed genoeg?" Het zijn enkele ongenuanceerde opmerkingen van mensen over werkzoekenden. Ben je ook nog eens hoogopgeleid en 45-plusser, dan heb je vette pech. De kans op het vinden van een baan wordt dan nog kleiner.

Liever jong dan oud
Want wie wil er nou een oudere werknemer? Eentje die ervaren is, hardwerkend, super gemotiveerd en van aanpakken weet. Want dat kenmerkt denk ik in positieve zin de groep oudere werknemers. Nee, liever neemt een bedrijf een jonger persoon aan. Eentje die mogelijk wat minder verdient, sneller ook weer exit is (want het gras is altijd groener bij de buren, helemaal als je jonger bent) en minder werkervaring heeft. Logisch toch?

Hoogopgeleid en gefrustreerd
Tijdens een workshop die ik bij Sterk Verder hield merkte ik de frustratie van de hoger opgeleide werkzoekenden. Overgekwalificeerd zijn. Te duur. Afwijzing na afwijzing krijgen. Nietsverhullende blikken van mensen op straat, vrienden en kennissen. Alsof je niet meer meetelt. En buiten de boot valt. Je levert in op inkomen, op status en aanzien.

Oud en afgeschreven. Die gedachte, daar moet je maar bestand tegen zijn. De keiharde realiteit is dat je niks aan je leeftijd kunt veranderen. Hoe graag je dat ook wilt.

Onrust negatief denken

Drama van je negatieve gedachten
Hoe ga je om met deze frustratie? Hoe zorg je ervoor dat je niet meegesleept wordt door het drama van je negatieve gedachten? Simpel is het niet. Het vergt een sterke geest. Een geest die goed omgaat met teleurstellingen en negatief denken. Hoe langer het zoeken naar een baan duurt, hoe meer je wordt uitgedaagd. Of je houdt het vol, of je breekt.

Een paar tips om tijdens het zoeken naar een baan mentaal sterk te blijven:

- Focus vooral op dingen waar je wél grip op hebt. Op internet zoeken naar een geschikte functie, netwerken, bedrijven benaderen. Of een werkgever je uiteindelijk aanneemt, daar heb je nauwelijks tot geen grip op.

- Wat andere mensen denken en zeggen, daar heb je ook geen grip op. Iedereen heeft toch wel een mening of een oordeel over je. Als je je daar druk over gaat maken, verspil je kostbare energie die je beter in positieve dingen kunt stoppen.

- Het zoeken naar een baan kost veel energie. Doe ook energie op. Ga de natuur in, spreek af met vrienden, steek tijd in een uitdagende hobby. Hoe meer positieve energie je hebt, hoe beter je kunt omgaan met moeilijke situaties en teleurstellingen.

- Denk dagelijks aan de dingen die je nog wel hebt in plaats van de dingen die je niet (meer) hebt. Je gezondheid, eten in je koelkast, fijne familieleden en vrienden om je heen. Dat verzacht de pijn van je situatie en zorgt ervoor dat je minder negatief wordt.

Heb jij steun nodig om jezelf mentaal sterk te maken? En dat in maximaal 3 sessies volgens een 3-stappenmethode? Of is jouw bedrijf geïnteresseerd in een Mental Fitness 4U workshop waarin het denken wordt belicht, inclusief denkfouten en manieren om negatief denken om te buigen in positief denken? Neem dan gerust contact op via info@louisehildebrand.nl

 

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.