Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Bewustwording • Gedachten • Mental Fitness 4U • Onrust en stress • Persoonlijk • 

Een week na mijn verhuizing. Gek om te merken dat het helemaal niet vreemd voelt om hier te wonen. En dat ik Alkmaar geen moment heb gemist. Misschien komt dat ook omdat ik geen tijd heb gehad om hierover na te denken. De verhuizing, het opknappen van het huis, praktische zaken die geregeld moeten worden. Het neemt al mijn tijd in beslag.

Positieve mindset
Ik heb nog nooit zoveel werklui over de vloer gehad. Ik had ook geen benul hoeveel verschillende disciplines er nodig zijn om een huis goed bewoonbaar te maken. Elke vakman heeft zijn eigen specialiteit: de timmerman, de loodgieter, de elektriciën, de stucadoor, de stoffeerder en de verwarmingsmonteur. Nieuwsgierig maakte ik met elke vakman een kort praatje. Het fascineerde me dat zij niet zozeer problemen zien, maar oplossingen. Zij zien het eindresultaat. Iets wat niet goed is wordt hersteld. Iets wat niet werkt, dat wordt gefixt. Iets wat niet mooi is, dat wordt mooi gemaakt.

Negatieve mindset
Deze instelling vergeleek ik met de mijne. Misschien kwam het door de verhuisstress, mijn moeheid en mijn kort lontje. Maar ik zag vooral problemen. De bovenverdieping die helemaal opgeknapt moest worden, de stroom die continu uitviel, de verwarming die niet hoger of lager dan 20 graden kon worden gezet. De tegenslagen wat opknapkosten betreft...

stress burnout

Andere mindset
Ik vergat voor het gemak welke positieve dingen er zijn. Het feit dat ik niet hoef te betalen voor alle werklui omdat ik de woning van een woningcorporatie huur. Het feit dat alle problemen vroeg of laat opgelost worden. Het feit dat opknappen een kwestie van tijd is en dat over een aantal weken de woning helemaal naar mijn smaak is. En het feit dat ik zoveel hulp om me heen heb van familie, vrienden en kennissen.

Door bewust te worden van mijn negatieve mindset kon ik mijn humeur een flinke boost geven. En besefte ik dat ik best mag balen, maar dat het leed echt niet zo zwaar is als dat ik dacht.

Ga eens bij jezelf na. Zie jij vooral problemen of denk jij in oplossingen? Blijf jij hangen in negatieve dingen, of kun jij makkelijk de knop omzetten naar een positieve mindset? Als je te veel blijft hangen in een negatieve mindset, probeer dan een aantal positieve dingen te vinden in je situatie. Door je focus te verplaatsen naar deze positieve dingen zul je je direct beter voelen.

 

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.