Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Coaching • Goed in je vel zitten • Training • 

We weten het allemaal zo verdomd goed. Wil je gezond leven dan moet je matig en gevarieerd eten. Dagelijks voldoende bewegen. Genoeg nachtrust pakken. En een goede balans houden tussen je dagelijkse bezigheden en rust. Hoe komt het dan dat zoveel mensen moe zijn, niet lekker in hun vel zitten, overgewicht hebben of gebukt gaan onder stress? Ik zie een aantal redenen.

- 1. Weet je het zeker?

Denken dat je gezond leeft en echt gezond leven zijn twee verschillende dingen. Neem je eetpatroon. Wat je moet eten is afhankelijk van je lengte, de hoeveelheid beweging en eventuele ziekten. Wat mij vooral opvalt is dat veel mensen die willen afvallen denken dat ze gezond eten, maar uiteindelijk totaal verkeerd bezig zijn. Vaak eten ze te weinig waardoor hun lichaam in een 'Ik sla alles op wat je eet-modus' raakt!

Hetzelfde geldt voor de balans tussen rust en activiteit. Ik ben zo iemand die snel vind dat ik weinig doe. In de praktijk blijkt dat reuze mee te vallen. Sterker nog, in rustige tijden doe ik nog steeds belachelijk veel. Kortom: is jouw mening over gezond leven ècht wel zo gezond?

- 2. Normen en waarden

In Nederland heerst een cultuur van niet zeuren, gewoon doen. Hard werken hoort erbij. Heb je een negen tot vijf-mentaliteit, dan ben je eerder lui dan gedreven. Vermoeidheidsklachten zijn geen signaal. Nee. Het zijn irritante gevoelens die zo snel mogelijk uitgeroeid moeten worden. Ben je moe, dan neem je gewoon een extra kop koffie of een Red Bull.

- 3. Onderdrukte gevoelens

Te veel eten. Te veel alcohol. Te veel werk. Te veel sociale afspraken. Alles waar 'te veel' voor staat is een fantastische manier om ongewenste gevoelens weg te drukken. Het is een afleiding om niet bij jezelf stil staan. Gevoelens van ongenoegen, eenzaamheid, verdriet, woede, frustratie. Zolang je met iets buiten jezelf bezig bent, hoef je je niet met jezelf bezig te houden. Want stel je voor dat je overspoeld wordt door die emoties...

- 4. Oude patronen zijn moeilijk te doorbreken

Oude, ongezonde gewoontes ram je er moeilijk uit. Je hebt sneller iets aangeleerd dan afgeleerd. Ben je gewend om te rennen, dan is stilstaan verdomd moeilijk. Neem je altijd iets lekkers bij de koffie of thee? Dan is alleen de geur van koffie al aanleiding om te denken aan een overheerlijk gebakje. Een wijntje 's avonds voor de gezelligheid? Niet zonder borrelnootjes of chips. Maar, heb je die extra's wel echt nodig?

 

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.