Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Persoonlijk • 

In de kroeg heb ik soms de meest boeiende gesprekken. Zo ook afgelopen vrijdag. Gespreksonderwerp: mannen, vrouwen en wie de prettigste collega's/werknemers zijn.

Persoonlijk vind ik het prettiger om met mannen te werken. Ze zijn duidelijk, recht door zee en laten zich (meestal) niet beïnvloeden door emoties en oud leed. Bij vrouwen kan dat heel anders zijn. Fouten worden vergeven maar niet vergeten en oud leed kan jarenlang als een donkere wolk boven de samenwerking hangen.

Het lijkt alsof mannen werk en privé veel makkelijker kunnen scheiden. Als een mannelijke manager een vrouw op werkgebied wijst op een fout wil dat niet automatisch zeggen dat de manager deze vrouw minder aardig vindt. De terechtgewezen vrouw kan daar heel anders tegenaan kijken.

Ik merk dat ik mijn vrouwelijke collega-instructeurs anders benader dan mijn mannelijke collega-instructeurs. Bij vrouwen ben ik voorzichtiger, houd ik veel meer rekening met haar gevoelens en vraag ik sneller of mijn boodschap goed wordt begrepen. Dat kan weleens vermoeiend zijn. Op sportgebied ben ik een streber en dat verwacht ik onbewust ook van mijn sportcollega's. Juist als ik samen met ze een les geef. En dan is het lekkerder om te communiceren met een man. Ik zeg eerlijk waar het op staat en hoef me geen zorgen te maken dat mijn boodschap verkeerd valt.

Wat is jullie ervaring? Werk je liever samen met mannen of met vrouwen?

 

Xiwel • 03-03-2008, 11:42
Het liefste werk ik met niemand samen. Dus als het wel moet, dan de taken zo verdelen dat elk zo autonoom mogelijk zijn/haar gang kan gaan.

Op mijn werk was dat niet moeilijk. Waarschijnlijk ben ik mede door mijn eigenheimergedrag in een dergelijke eigenheimerfunctie beland. Er waren wel collega's en daar had ik geen last van. Helaas was het in de techniek, en geen van de technische functies werd door een vrouw bekleed. Dat vond ik wel jammer, maar de dames volg(d)en geen passende opleiding waardoor dit nog steeds zo is.

Bij een andere werkgever was het wel gemengd. Zij hadden een korpsleidster en dat beviel goed. Inmiddels is zij om die reden opgevolgd door een nieuwe korpsleidster. Op de afdeling hadden we mannen waar goed en slecht mee samen te werken was en bij de vrouwen was dat niet veel anders. Ik kon weinig verschil merken.
Louise Hildebrand • 04-03-2008, 14:05
Dus jij merkt geen verschil. Interessant om te lezen. Misschien gaat het niet zozeer om geslacht maar om de persoon zelf. Communiceert iemand duidelijk en direct, dan kan je op dezelfde manier terug communiceren. Is diegene wat voorzichtiger in zijn of haar formulering dan ga ik ervanuit gaan dat zijn/haar woorden zorgvuldig zijn gekozen. Diegene houdt waarschijnlijk rekening met de manier waarop jij een boodschap mogelijk uitlegt. Ik zou dan concluderen dat de desbetreffende persoon het prettig vindt om op dezelfde (voorzichtige) manier benaderd te worden.

Misschien ben ik toevallig omringd door directe mannen en gevoelige vrouwen. :-)
Xiwel • 08-03-2008, 13:53
Eigenlijk zou je hier wat meer reaxi's moeten krijgen om tot een afgewogen oordeel te kunnen komen. Ik ben op dit gebied niet zo doorsnee, wat in dit geval een flinke vertekening kan opleveren.

Ik denk inmiddels dat het vooral aan mezelf ligt of anderen prettig met mij samenwerken. Zoals getikt ben ik nogal zelfvoorziend/autonoom en zoek niet snel anderen op om samen te werken. Veel mensen vinden dit prettig, zo hebben ze weinig last van me. Als mensen iets vragen krijgen ze altijd antwoord van me op een manier die hen vooruit helpt. Ik ben ook geen bedreiging waar het om afpakken van werk, vriendje of weet ik niet wat gaat. Waarschijnlijk is die 'afpak-angst' bij collega's de belangrijkste reden om vervelend of gereserveerd over te komen.

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.