Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Bewustwording • Coaching • Emoties • Gedachten • Goed in je vel zitten • 

Ik noem het struisvogelgedrag, ofwel je kop in het zand steken. Mensen die te veel rennen en niet bij zichzelf stilstaan. Ze willen hun gedachten niet onder ogen zien, net als hun gevoelens. En ik ben geen haar beter, geloof me. In het verleden heb ik dit gedrag ook vertoond door me bijvoorbeeld te storten op werk. En nog trap ik vaak genoeg in mijn eigen valkuil.

Hoe meer je doet en hoe minder je voelt, hoe minder goed je je eigen grenzen aanvoelt. De balans tussen belasting en belastbaarheid wordt overschreden en langzaamaan ga je klachten ontwikkelen. Moeheid, concentratieproblemen, opgefoktheid, rugpijn, verkoudheid en wat al niet meer. Negeer je al deze signalen, dan gaat je lichaam harder protesteren. Om elk wissewasje reageer je geïrriteerd, je wordt flink ziek of ontwikkelt een ernstige blessure. Wie niet luisteren wil moet maar voelen.

Ironisch genoeg heeft je omgeving je belachelijke drukdoenerij eerder door dan jijzelf. 'Hoezo druk? Valt best mee toch? Zoveel doe ik niet?', heb ik mezelf vaak genoeg horen zeggen totdat ik al mijn verplichtingen, afspraken, trainingen, opdrachten en hobby's eens goed naast elkaar zette.

Hmm, doe ik toch meer dan ik denk? Nee, niet gek dat ik me moe voel. Ben ik daarnaast dagen spuugchagrijnig, heerlijk labiel en krijg ik lichamelijke klachten, dan weet ik: oeps. Ik ben weer iets te ver gegaan. In de afgelopen maanden heb ik bijvoorbeeld te kampen gehad met een vervelende schouderblessure. Waarschijnlijk omdat ik te veel hooi op m'n vork heb genomen en graag ja-gedrag vertoon. Tuurlijk wil ik die opleiding doen, ja hoor, die opdracht kan er ook nog wel bij. Invallen voor een collega, geen probleem.

Inzicht is stap 1. Veranderen is stap 2. Zoals ik al eerder schreef wordt 2010 mijn jaar. Het jaar waarin ik mezelf op de eerste plaats zet en het jaar waarin ik mezelf goed ga leren kennen. Want, hoe goed ken je jezelf als je alleen maar aan het rennen bent?

 

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.