Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Gedachten • Goed in je vel zitten • Inspirerend • 

Vrijdagavond ben ik naar een event geweest van Byron Katie, een van mijn favoriete schrijvers en filosofen. De kantine van het Montesorri College in Amsterdam was tjokvol. Honderden mensen wilden graag kennismaken met deze bijzondere vrouw, de vrouw die via The Work alle gedachten van een mens op een concrete en duidelijke manier in twijfel trekt.

De achterliggende filosofie is dat gedachten komen en gaan. Gedachten zijn niet het probleem. Pijn en narigheid ontstaan pas zodra je de gedachten gelooft. Hoe gaat The Work in z'n werk?

Byron Katie gaat uit van vier vragen. Elke gedachte wordt via vier vragen onderzocht:

1. Is het waar?

2. Kun je absoluut weten dat het waar is?

3. Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je die gedachte gelooft?

4. Wie zou je zijn zonder de gedachte?

En keer het om.

Meer algemene informatie over The Work vind je op: www.thework.com of www.thework.com/nederlands.

Wat ik bijzonder vind aan deze methode is dat er aandacht is voor zowel ratio als voor gevoel. Diepgewortelde overtuigingen komen aan de oppervlakte die als een trigger allerlei gevoelens oproepen. Door het onderzoek te doen zie je hoe bizar sommige gedachten zijn, hoe lachwekkend en irrealistisch. Veel gedachten zijn gebaseerd op fantasieverhalen die je van kindsaf aan hebt gehoord of verzonnen en die waarheid zijn geworden in je hoofd.

Het zijn ondermijnende gedachtes zoals:

- als ik niet presteer ben ik niet genoeg;
- als ik nee zeg, dan houdt hij/zij niet meer van me;
- als hij/zij de relatie verbreekt ben ik waardeloos en nietszeggend.

Wie zou je zijn als je deze gedachten niet meer gelooft?

 

ronald • 25-07-2010, 20:57
Vooral punt 4 is erg interessant. Wie zou je zijn zonder je gedachten? Waarom hebben we gedachten? Gedachten gaan over morgen, gisteren wat mogelijk had kunnen gebeuren, wat ik had kunnen zeggen of doen. Over afwijzing, teleurstelling, pijn, verdriet etc. Zou je kunnen zeggen dat je dit zonder gedachten niet ervaart?
Louise Hildebrand • 26-07-2010, 10:18
Zonder gedachten neem je alleen waar wat er is, de situatie zelf zonder het verhaal. Dus inderdaad, zonder al die gedachten ervaar je veel minder vervelende gevoelens. Ik pas het tegenwoordig zelf zo veel mogelijk toe. Zodra er iets gebeurt en ik krijg een gedachte waardoor ik me minder prettig voel, dan schakel ik direct door. Kan ik absoluut zeker weten dat mijn gedachte waar is? En, hoe zou ik reageren zonder de gedachte? Ik merk dat ik direct relaxter word.

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.