Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Persoonlijk • 

Zakelijk bloggen is leuk. Vooral als je goed nieuws te melden hebt, is het verkondigen van dat nieuws nog leuker. Bezoekers van mijn weblog hebben er een verschillende mening over. Vrienden vinden 'm erg 'zakelijk' (met andere woorden: saai). Sommige zakelijke relaties vinden 'm vrij persoonlijk. Misschien wel té persoonlijk. Maar is dat zo? En hoe schadelijk is dat voor mij als kleine zelfstandige?

Zo heb ik best lang nagedacht of ik mijn relatiebreuk publiekelijk zou verkondigen. De ja's en nee's heb ik zorgvuldig tegen elkaar opgewogen. Kan het mij schaden als ondernemer, of kan ik hiermee juist een sterkere persoonlijkheid neerzetten? En, wat levert publiekelijke verkondiging me op?

Ik ben van mening dat zakelijk bloggen juist interessant wordt als er een stuk persoonlijkheid in wordt geweven. Wie is de persoon achter het bericht? Als een bericht zodanig onpersoonlijk is dat de naam erboven probleemloos vervangen kan worden door een andere naam, dan vind ik het bericht een stuk minder interessant. Als eenpitter moet ik het juist hebben van mijn persoonlijkheid, dus waarom zou ik me verschuilen achter neutrale succesverhalen? Dat is namelijk niet de realiteit.

Daarnaast heb ik ook een dienstenaanbod waarin dit soort issues aan bod komen (coaching), dus waarom zou ik niet een voorbeeld uit mijn eigen leven gebruiken? Vraag is natuurlijk: waar ligt de grens? Die ligt voor iedereen ergens anders. Ook is het belangrijk wat je met een bepaald bericht wilt bereiken. Wil je laten zien dat je kennis/deskundigheid in huis hebt? Wil je een succesverhaal delen? Wil je over alle aspecten van het ondernemerschap schrijven (dus ook de minder prettige aspecten) en/of of wil je dat lezers een beter beeld krijgen van je persoonlijkheid?

Ik denk niet dat ik mezelf als ondernemer schaad. Mensen doen zaken met mensen en als mens wil je graag weten wie je voor je hebt. Waardeert een potentiële opdrachtgever het niet dat ik ook persoonlijke dingen op mijn weblog vertel, dan zal ik waarschijnlijk ook minder goed met deze opdrachtgever 'matchen'. In feite selecteer ik door mijn manier van schrijven ook mijn eigen klantenkring. En dat heeft me tot nu toe geen windeieren opgeleverd.

 

Marjolein • 16-12-2008, 18:20
Hoi Louise,

Veel mensen zien werk en privé als twee volledig losstaande zaken. Wordt wakker mensen ! Dat is niet zo. Louise, ik heb respect voor de manier waarop jij je uit in je weblog. Integer en oprecht. Van een goede raadgever heb ik de quote 'het is niet het bedrijf, maar het wijf !'. En zo is het bij jou ook ! Blijf jezelf, volg je intuitie, en ga gewoon lekker door zo.

Groetjes,
Marjolein
Louise Hildebrand • 18-12-2008, 22:38
Hoi Marjolein,

Wat een lieve reactie, dank je wel!

Groetjes, Louise

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.