Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Bewustwording • Gedachten • Mental Fitness 4U • 

Iedereen heeft een bepaald beeld van zichzelf en van anderen. Het zijn veilige en vertrouwde beelden. Beelden die je graag bevestigd ziet en beelden waar je graag naar handelt. Eenmaal gevormd zijn deze beelden nauwelijks te veranderen. Zo star en inflexibel als je ratio van nature is, zo slim kan jij zijn om deze zelfbeperkende gedachten aan een (praktijk)onderzoek te onderwerpen.

Hokjesdenken
Ga maar eens bij jezelf na. Hoe prettig vind je het om mensen in een hokje te plaatsen? Om ze eigenschappen toe te schrijven waar je krampachtig aan vasthoudt? Hetzelfde geldt voor jezelf. Welke eigenschappen en mogelijkheden koppel jij aan jezelf? En kloppen al deze beelden en overtuigingen wel?

Rustig en onrustig
Laat ik een voorbeeld noemen. Veel mensen vinden mij over het algemeen rustig. Klopt. In veel gevallen ben ik rustig, maar in net zoveel andere gevallen ben ik helemaal niet rustig. Dan ben ik hyper, hol ik van hot naar her, verricht ik bergen met werk en draai ik overuren in mijn hoofd.

Het een of het ander? Of misschien beide?
Hetzelfde geldt voor onzekerheid of zekerheid. Soms voel ik me onzeker, maar in net zoveel situaties ben ik heel zeker van mezelf. Dan weet ik precies waar mijn krachten en talenten liggen en handel ik daarnaar. Of neem wijsheid. Soms kan ik heel slim en wijs uit de hoek komen, in andere situaties kan ik juist heel naïef reageren. Wat ben ik dan? Rustig of onrustig? Onzeker of zeker? Wijs of naïef?

Kijk verder dan je gedachten
Door starre gedachten klakkeloos aan te nemen, beperk je jezelf. Had ik destijds vastgehouden aan de gedachte: 'Lesgeven op de sportschool is niks voor mij', dan stond ik nu niet waar ik nu sta. Dan had ik nooit ervaren hoeveel voldoening het geeft om mensen een groepsfitnesservaring te geven. En dan was ik nooit nationaal Les Mills trainer geweest!

Twee van mijn beste vriendinnen vond ik in eerste instantie super arrogant. Sterker nog, ik irriteerde me mateloos aan deze vrouwen. Had ik mijn harde, oordelende gedachten bloedserieus genomen, dan was ik nooit in contact geraakt met deze dames en had ik twee fantastische, fijne vriendschappen moeten missen.

Ga eens bij jezelf na. Welke gedachten beperken jou? En welke kansen mis je dan?

 

Thoma • 03-11-2011, 20:16
Hoi Louise,

Alweer een hele mooie Blog van je.
Ik denk dat iedereen die hem leest het wel aan het denken zal zetten.
Maar bijna niemand denk er zover over na en de meeste mensen denken alleen aan zichzelf en gaan gewoon hun gangetje en doen en denken en zeggen wat ze willen zonder er verder over na te denken.

Alleen door rust in je zelf te hebben gevonden kun je alle vertrouwen geven en zelf vinden naar andere mensen toe.
Als je dan de rust in je zelf heb gevonden beklim je de hoogste berg die je tegen komt want dan heb je alle rust om de tijd te nemen voor alle beproevingen die je tegen komt te doorstaan, puur uit eigen zelf vertrouwen.
Daardoor sta JIJ nu waar je nu staat, daardoor straal JIJ nu uit wat JIJ uitstraalt, dat door jouw eigen zelf vertrouwen.
Niemand is perfect, dat moet je ook niet willen ,Ik zou nooit perfect willen zijn.
als je bewust bent van jezelf, van het leven, over wat het leven met zich meebrengt waar of hoe je ook woont dan ga je pas over het 'hokjes denken' nadenken, en dat ook alleen maar als je er bewust van word of word gemaakt.

Ook wat ik uit eigen ervaring heb ervaren is dat maar heel weinig mensen verder "denken dan hun gedachten".
Ieder persoon op de wereld heeft ook hele mooie kanten en er zijn maar heel weinig personen de tijd nemen om die kant te willen zien, dat alleen maar omdat ze een eigen beeld maken van iemand door bijvoorbeeld de eerste indruk en omdat ze niet openstaan voor alle soorten mensen.

Mij persoonlijk heeft 1 ding in mijn leven een heel belangrijke wending laten maken en dat is de groeps fitness.
Ik heb vroeger +/- 6 jaar geleden de stap genomen om eens mee tegaan doen aan de Body Combat.
De eerste paar keer had ik echt zoiets van wat een "stront" wat een "gehuppel" maar ik begon er steeds meer plezier in te krijgen en vond het vooral leuk omdat er van jong tot oud of van bouwvakker, huisvrouw, verkeersregelaar tot huisarts of zelf een advocaat hieraan mee deden.
Dikke 4 jaar geleden ben ik de eerste Body Balance gaan meedoen en heb vanaf die tijd mijn "Balance"in mijn leven gevonden
Ook sociaal gezien was het ook een hele vooruitgang voor me, van te voren zag mijn leven alleen maar uit van opstaan, werken, thuiskomen en eten dan tv kijken en weer naar bed, ik ging bijna nergens anders naar toe en had dus geen sociaal leven buiten mijn toenmalig gezin.
Ik had mijn zin in het leven verloren maar toen +/- 6 jaar geleden gelukkig weer terug gevonden.
Ik heb nu een hele hoop geweldig leuke,lieve en zeer speciale mensen in mijn leven gekregen en dat alleen maar omdat ik mijn eigen rust heb kunnen vinden en nu opensta voor alles en iedereen

Het leven is gewoon wat je er zelf van maakt ik ben van losbondige jongen naar feestbeest gegaan en van feestbeest naar papa met huisje boompje beestje met een goed lopend eigen bouwbedrijf en een goed gevulde beurs en toen van papa met huisje boompje beestje met eigen bouwbedrijf naar iemand die deprisief was en in de put lag en toen van iemand die depri en in de put lag naar iemand die weer geniet van het leven en zijn rust en balance in zijn leven weer heeft gevonden.

en dat door verder te kijken dan alleen maar je gedachten en door open te staan voor ieders mooie kanten voor alle positieve energie en mooie in drukken van buitenaf

Louise ik kan zo pagina's blijven schrijven, ik heb nu zelf al veel meer geschreven dan dat ik in eerste instantie wilde schrijven maar elke keer als ik weer een Blog van je lees maak je toch weer wat in me los.
ga vooral hiermee door, blijf je positieve energie doorgeven "you will make a difference".

Groetjes Thoma ;-)
Odi • 03-11-2011, 21:13
Mooie reactie van Thoma en heel erg waar. Maar één kleine correctie: you make a difference ;-)
Thoma • 03-11-2011, 21:20
Hoi Odi,

Je hebt helemaal gelijk ;-)
Louise Hildebrand • 05-11-2011, 19:24
@Thoma. Wow, dat mijn blog dit bij je losmaakt. Fantastisch om te lezen. Mensen bewustmaken, ze een moment stil te laten staan bij hun leven, los van hun gangbare dagelijkse patronen, daar haal ik voldoening en energie uit. Zowel Thoma als Odi, dank jullie wel voor jullie reacties en onthoud: ook jullie maken het verschil!

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.