Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
04| 02| 08
Rubriek: Persoonlijk • 

Vorige week werd mijn nieuwe keuken in elkaar gezet door een eenpitter. Tijdens de koffiepauze greep ik mijn kans: ik stelde X wat vragen over het zelfstandig ondernemerschap.

Inmiddels werkte hij al zo'n tien jaar voor zichzelf en het beviel hem prima. Hij had een paar keukenwinkels als opdrachtgever, maar meestal werkte hij voor de winkel waar ik mijn keuken heb gekocht. Dat vond X wel prettig èn het betaalde de rekeningen. Omdat hij aan het kuchen en snotteren was vroeg ik of X verkouden was.

'Nou,' antwoordde X, 'een week terug ben ik flink ziek geweest en het wil maar niet overgaan. Een kwaal van ouderdom', lachte de eenpitter me toe.

'Lastig', antwoordde ik.

'Maar goed, als ik ècht ziek ben, dan ben ik ziek', vervolgde X zijn verhaal. 'Daar heb ik me ook voor verzekerd. Trouwens, da's best een dure grap: het kost me zo'n zes- à zevenduizend euro per jaar. Tja, als kostwinnaar moet ik wel.'

'Begrijp ik', antwoordde ik, terwijl ik tegelijkertijd nadacht over mijn eigen situatie. Nee, ik heb geen verzekering voor ziekte afgesloten. Enerzijds omdat ik deze verzekering best duur vind en anderzijds omdat ik een partner heb die ook fulltime werkt. Als dat nodig is kan ik dus op hem terugvallen wat mijn situatie anders maakt dan die van de keukenplaatser en andere zelfstandigen zonder 'partnerback-up'. Toch geeft het wel stof tot nadenken. Mijn boekhouder vertelde me onlangs dat premies voor dit soort verzekeringen ook van de winst mogen worden afgetrokken. Dus nu vraag ik me af: hoe zinvol is een dergelijke verzekering in mijn situatie nou eigenlijk?

 

Frank Perquin • 04-02-2008, 11:54
Reken, reken, reken. Maak in elk geval een goede risicoinschatting en laat je niets wijsmaken door verzekeraars of tussenpersonen. Ik heb zelf geen verzekering afgesloten om meerdere redenen (naast het tarief). Ik heb medewerkers in dienst. Zij leveren een bijdrage waaruit ook mijn werkzaamheden betaald moeten worden. Dat beperkt mijn ziekterisico. Bovendien ben ik weinig ziek. In noodgevallen maak ik de analyse: hoe groot is de kans dat ik écht niets meer kan doen. Volgens mij is die kans niet heel groot.

In jouw geval, met partner-backup, zou ik er niet eens over nadenken om te verzekeren. Gewoon omdat het risico op grote problemen bij het wegvallen van het inkomen te overzien is. (Mits uiteraard de kostenstructuur hierop is aangepast natuurlijk). Dat iets van de winst afgetrokken kan worden is bijzaak. Je kunt het premiegeld toch beter in je eigen zak steken dan in die van een verzekeraar?
Reiziger • 04-02-2008, 13:18
Ik denk niet dat de afweging moet zijn: hoe groot is de kans dat ik ziek word. Als er nu iets is wat zich niet door kansberekening laat vangen is het gezondheid. De kansberekening moet meer zijn: hoeveel inkomsten raak je kwijt als je bijvoorbeeld twee weken of een maand ziek bent. Als dat slechts duizend euro is, loont een premie van zevenduizend euro per jaar niet echt. Als dat drieduizend euro is, praat je al over een andere vergelijking. Het is net als met een auto. Je gaat toch ook niet zeggen: ik verzeker hem niet all risk want ik rijd altijd veilig. Je verzekert hem all risk als hij dat qua waarde nog verdient.
Als een partner in staat is met zijn inkomen alle lasten (hypotheek/huur, gwl, verzekeringen etc) kan dragen, kun je je dus gemakkelijker veroorloven ziek te worden.

Reiziger • 04-02-2008, 15:50
En die laatste zin loopt niet. Sorry, werd even afgeleid en drukte al op 'verstuur'.
Louise Hildebrand • 05-02-2008, 13:47
Dank voor jullie reacties, ik kom er later (in deze week) nog even terug!
Louise Hildebrand • 08-02-2008, 15:45
De kans op een ziekte/ongeval is inderdaad niet te voorspellen. Zo werd mijn partner ruim 5 jaar terug door een auto geschept terwijl hij met de hond aan het wandelen was. Toch overweeg ik op dit moment geen arbeidsongeschiktheidsverzekering, juist vanwege de hoge kosten en mijn thuissituatie. Wellicht dat mijn boekhouder me hierover kan adviseren. ;-)

Overigens vind ik 300 tot 500 euro per maand voor een verzekering überhaupt een belachelijk hoog bedrag, ongeacht de hoogte van mijn salaris. Zzp'ers die wél geïnteresseerd zijn in een arbeidsongeschiktheidsverzekering moeten eens kijken bij stichting ZZP Nederland (www.zzp-nederland.nl ). Deze stichting biedt speciaal voor zzp'ers gunstige aov-premies aan.

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.