Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Coaching • 

Vandaag las ik op een website dat een coach meer kans heeft op zakelijk succes als deze boven de veertig is. Tevens zou het helpen als de coach aantoonbare levenservaring heeft, zowel zakelijk als privé. Toen ik dit las moest ik even mijn wenkbrauwen fronsen. Oké, in het laatste kan ik me wel vinden, maar dat een oudere coach - een veertigplusser - meer kans heeft op zakelijk succes dan jonger iemand? Dat vind ik iets te kort door de bocht.

Het impliceert namelijk dat een ouder persoon per definitie meer levenservaring heeft, kennis van zaken en inlevingsvermogen. Maar is dat wel altijd zo? Ik ken mensen die vanaf hun vijftiende een relatie hebben, zijn getrouwd en vervolgens in hun geboorteplaats zijn blijven hangen. Niet dat daar iets mis mee is. Zeer zeker niet. Als het stel hiermee gelukkig is, is dat natuurlijk prima. Maar het inlevingsvermogen van een coach moet in mijn ogen wel iets verder gaan dan dat.

Naast een breed inlevingsvermogen zijn er andere factoren die in mijn ogen belangrijker zijn dan de leeftijd van de coach. Voornaamste vind ik de 'klik'. Als cliënt moet je je lekker voelen bij je coach. Vertrouwen hebben in hem of haar. Het gevoel krijgen dat diegene je serieus neemt. En het idee hebben dat de coach kennis van zaken heeft.

Ik vind dat mensen bij de keuze van een coach niet zozeer naar leeftijd moeten kijken, maar naar de persoonlijkheid. Spreekt de coach je aan? Krijg je een goed gevoel bij hem of haar? En heeft diegene een gedegen professionele achtergrond? Benader verschillende coaches en maak daarna pas je keus. Ieder mens is anders dus elke coach is anders. Voor jou de uitdaging om de beste eruit te kiezen. Iemand die bij je past en iemand die je begrijpt. Ongeacht of deze dertig, veertig of vijftig is.

 

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.