Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Mental Fitness 4U • Persoonlijk • Relaties • 

Het is een onverklaarbare liefde. Een liefde die heersende normen en waarden overstijgt. Een platonische liefde. Een onvoorwaardelijke liefde. Een liefde die veel mensen raar vinden. De liefde tussen mijn ex-man en mij.

Het is een krachtig gevoel. Een onzichtbare verbintenis. Een contact die de vijf zintuigen overstijgt. Er is geen verwijt, geen boosheid, geen haat. Puur onvoorwaardelijke liefde. Hij is mijn maatje. Mijn nuchtere en praktische kant. Als ik behoefte heb aan advies of even wil spuien, dan bel ik hem. En als hij kan helpen, dan doet hij dat. Andersom geldt precies hetzelfde.

Voor buitenstaanders is het raar. Het lijkt alsof we nog steeds een relatie hebben. Alleen wonen we niet samen en delen we geen bed. Voor ons voelt het volledig anders. Al zou ik mijn ex weken of maanden niet spreken, dan is het goed. Spreek ik hem elke dag, dan is het ook goed. Er is geen verplichting, geen verwachting. Gewoon liefde.

Ik ben blij voor hem dat hij gelukkig is met zijn nieuwe vriendin. Ik ben zelfs blij als zij gevoelens toont van jaloezie. Voor mij is dat een teken dat zij sterke gevoelens heeft voor mijn ex. Zij wil graag op de eerste plaats staan, niet op de tweede plaats, net achter mij. Totaal begrijpelijk en zeker mogelijk. Er is namelijk geen competitie. Ik ben geen bedreiging. De liefde tussen mijn ex en mij is volledig anders dan de liefde tussen hen twee. Ik heb geen behoefte meer om 's avonds in het bed van mijn ex te kruipen. Ik gun mijn ex deze prachtige vrouw want ik vind haar fantastisch!

Dat we uit elkaar gingen was pijnlijk, maar uiteindelijk heel liefdevol. Zo konden we beiden groeien en onszelf ontwikkelen. Hij ging zijn kant op, ik de mijne. De liefde is gebleven. Het is een mooie liefde. Misschien wel een spirituele liefde. Een liefde waar ik ontzettend dankbaar voor ben. Maar anders dan ik voor een liefdesrelatie wens.

Voor zo'n relatie wens ik een diepe intimiteit op alle fronten. Vuurwerk, passie en lichamelijke aantrekkingskracht. Diepzinnige gesprekken over allerlei onderwerpen. Inspiratie voor mijn werk. Zin om dingen te ontdekken. Van het leven te genieten, grenzen op te zoeken en achtbaangevoelens. Een hele waslijst, maar voor mij volledig acceptabel. Want waarom zou ik met minder genoegen nemen? 

 

Joop • 16-06-2011, 23:13
Grappig om te zien dat jullie allebei acceptatie hebben gevonden in het los staan van elkaar, en toch op een normale manier met elkaar om te kunnen gaan.
Reiziger • 16-06-2011, 23:15
Grappig, iets dergelijks heb ik ook nog met mijn ex-vriendin. Bijna vier jaar geleden is het uitgeraakt, maar nog tenminste een keer per week eet ik bij haar, lachen we en delen we elkaars wederwaardigheden in het leven, in relaties, gedoe met de kids etc. Ik kan, als we met haar kinderen aan tafel zitten en de grootste lol hebben, nog steeds verliefd naar haar kijken en vlinders krijgen. We weten allebei dat een nieuwe relatie er nooit meer in zal zitten, want we kennen de valkuilen en die zullen niet veranderen. Maar dat we vrienden voor het leven zijn gebleven geeft een goed gevoel.
Joop • 16-06-2011, 23:54
Misschien ligt daar je uitdaging wel als je elkaars valkuilen kent, kunnen jullie leren daar door heen te prikken. :D
Kroos • 10-11-2011, 13:33
Een week geleden is het uit gegaan met mijn vriendin, maar ik kan dus echt niet meer normaal met haar omgaan.

Groet,
Kroos
Baby dump
Louise Hildebrand • 14-11-2011, 14:13
@Kroos. Als het een week terug is kan ik me dat zeer goed voorstellen. Wellicht dat het over tijdje, zeg een jaar, anders is. Bij mij ging er ook een tijd overheen voordat deze relatie is geworden zoals hij is.
Lisa • 01-11-2013, 11:22
Wauw, wat prachtig en inspirerend als je dat kunt opbrengen.
Bij mij zit er nog teveel gevoel en zou ik mijn ex o zo graag terugwillen.
We hebben zoveel samen gedeeld, een gezin gevormd en door ditjes en datjes van het dagelijks leven uit elkaar gedreven. Met de wijsheid die ik heb geleerd na mijn scheiding zou ik duizenden dingen anders hebben aangepakt. Gelukkig kan ik steeds beter accepteren dat het leven loopt zoals het loopt en de waarde van de lessen steeds meer waarderen. Dank voor jouw inspirerende blog!
Louise Hildebrand • 02-11-2013, 13:28
Graag gedaan Lisa! En inderdaad, het leven loopt zoals het loopt. Als de situatie met je ex niet was gelopen zoals deze is gelopen, dat had je misschien de inzichten van nu niet gekregen. Ik begrijp dat een relatie met je ex er nu niet in zit? Wie weet komt er een dag dat je wakker wordt en denkt: maar dat is helemaal niet wat ik echt wil! Of kom je iemand tegen die jouw beste ik nog veel meer naar buiten weet te brengen. Of komen jullie alsnog bij elkaar. Ik denk altijd maar zo: zolang ik opensta voor alle mogelijkheden, biedt het leven mij precies datgene aan wat ik nodig heb! (en niet per se wat ik wil...)
Danielle • 20-10-2015, 13:02
Wat een mooie blog.
Na een intense relatie van 10 jaar zijn mijn ex vriend en ik nu uit elkaar.
Dit speelt al een tijdje maar we zijn een tijd samen blijven wonen maar we wonen inmiddels sinds kort apart.
Mijn liefde voor hem is onvoorwaardelijk en zijn liefde voor mij ook, maar het is zo definitief allemaal.
We blijven elkaar zien en spreken, maar ik heb er zoveel moeite mee om die mooie periode van ons samen af te sluiten.. Eigenlijk willen we het beide niet afsluiten maar wij weten beide dat een relatie zoals we ooit hadden niet meer lukt. Niet nu. Ik vind het allemaal zo ingewikkeld omdat mijn liefde voor hem nog zo immens groot is. Ik gun hem alle geluk van de wereld maar het idee dat hij dezelfde liefde ooit zou delen met een ander laat mijn maag omdraaien. Is dit een kwestie van tijd? Ik hoop dat ik dat ooit los kan laten en dat gevoel naast me neer kan leggen.. Hoe was dat bij jou in het begin? Soms ben ik bang dat het nooit over gaat en ik voor altijd blijf geloven dat hij de enige is. Het werkt destructief voor mij.. Maar misschien komt dat omdat het nog zo kort is na zo'n lange periode.
Louise Hildebrand • 21-10-2015, 17:57
Hoi Danielle, het gezegde 'tijd heelt alle wonden' klopt zeker wanneer het gaat om het verwerken van pijnlijke gevoelens. Ik zie dat ik dit blog bijna drie jaar na mijn scheiding heb geschreven. Zoals ik me voelde tijdens het schrijven van dit blog, zo voelde ik me zeker niet op het moment dat ik en mijn ex uit elkaar gingen. Het eerste jaar was zeer pijnlijk, zowel voor hem als voor mij. Maar als jullie eenmaal de beslissing hebben genomen om uit elkaar te gaan, dan is het voor nu vooral belangrijk om aandacht te geven aan je nieuwe leven, zonder hem. Hoe meer je focust op jezelf, hoe meer je het idee kunt loslaten dat hij ooit met een ander hetzelfde gaat beleven. En bedenk ook: jij ontmoet wellicht ook een andere man waar je nieuwe ervaringen mee gaat opdoen. Geloof in ieder geval niet meteen alles wat je nu denkt, vooral wanneer het gaat om negatieve gedachten. Ook jouw negatieve gevoelens worden minder heftig en sterk. Heb vertrouwen dat het goedkomt, ook al voelt het nu niet zo!

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.