Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Persoonlijk • 

Mannen, vrouwen en het 'glazen plafond'. Het blijven boeiende onderwerpen. Gooi er nog een flinke scheut testosteron bij en we hebben voer voor een interessante discussie, zo concludeer ik na het lezen van Roos Vonks column: het leidersschapshormoon.

'Waar zouden we zijn zonder testosteron? Nergens!', zo start Vonk haar column. 'Althans, niet als het gaat om succes, geld, leiderschap en ondernemerslust. Testosteron geeft zelfvertrouwen, vasthoudendheid, ambitie en de drang om te winnen en hogerop te komen. Ondernemers hebben meer testosteron dan mannen in loondienst. Leiders hebben meer testosteron dan onderknuppels. Mannen met veel testosteron zijn vaak harde onderhandelaars en zijn relatief succesvol op de finaciele markt. De verbanden lopen ook omgekeerd: wie opklimt of succes boekt gaat meer testosteron produceren.'

Testosteron speelt ook een cruciale rol bij het beklimmen van de statusladder. Hoe meer testosteron, hoe groter de kans dat je hogerop komt. Je focus ligt niet bij het onderhouden van je sociale contacten, maar bij de top. Gek is het dus niet als je manager sociaal gehandicapt gedrag vertoont.

Dit brengt Vonk en mij op de volgende vraag: zou het zo kunnen zijn dat (het gebrek aan) testosteron de verborgen reden is van het feit dat er zo weinig vrouwen in topfuncties zijn?

 

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.