Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Persoonlijk • 

Als interimmer zit ik nu ook aan de andere kant van de onderhandelingstafel. Als diegene die offertes aanvraagt, gesprekken voert en keuzes maakt over vormgevers, tekstschrijvers en fotografen. Zo'n pretje is dat niet. Door de bomen zie ik soms het bos niet meer en ik merk dat het verdomd lastig is om kwaliteit te krijgen.

Het laat me nadenken over de keuze tussen een zzp'er of een grote organisatie. Ik vind het simpel. Laat mij maar in zee gaan met een zzp'er. Een zzp'er is op werkdagen bijna altijd bereikbaar of neemt binnen 24 uur (en vaak veel eerder) contact op, je hebt de garantie dat je slechts met één contactpersoon te maken hebt, zzp'ers zijn over het algemeen flexibel, denken negen van de tien keer met je mee en zijn meestal betrokken. Daarnaast scheelt het flink in je budget omdat een zzp'er alleen zichzelf hoeft te bekostigen.

Misschien is het leuk om vanuit mijn andere positie te vertellen wat ik belangrijk vind bij het toekennen van een opdracht. Meedenken en eigen initiatief staan op een gedeelde eerste plek. Ik heb telefoontjes en e-mails gehad met vragen waarvan ik dacht: kun je het antwoord niet zelf bedenken en direct in de praktijk brengen? Met andere woorden: ik wil me niet bezighouden met wissewasjes. Een organisatie of zzp'er moet sterk genoeg zijn om zelf beslissingen te nemen als dat gezien de omstandigheden nodig is. Een mail achteraf om de keuzes toe te lichten vind ik dan prettig. Als de keuzes niet passen binnen de doelen, dan kan ik dat altijd nog aangeven.

Op nummer 2: één contactpersoon. Het werkt zo ontzettend ineffciënt (en op mijn zenuwen) als ik binnen een week drie verschillende mensen van dezelfde organisatie spreek voor hetzelfde product. Ik heb dan het idee dat ik tijd aan het verspillen ben, omdat ik bepaalde informatie aan verschillende mensen moet doorbriefen.

Tot slot op nummer 3: een goede prijs-kwaliteitverhouding. Iets meer betalen vind ik prima, maar dan wil ik graag het vertrouwen hebben dat het werk goed wordt geleverd en dat ik niet als een schooljuf alles achteraf hoef te controleren. Dat vertrouwen moet een organisatie kunnen geven. Overigens is een hoge prijs geen garantie voor kwaliteit. Ook dat heb ik inmiddels gemerkt!

Het lijken vanzelfsprekendheden, dingen die eenvoudig toe te passen zijn in de praktijk. Het tegendeel is waar. Kwaliteit is moeilijk te vinden. Dus ben je als organisatie tevreden met je leveranciers, koester ze dan. Ga niet meteen voor een paar centen minder naar de concurrent. Daar zul je gegarandeerd spijt van krijgen!

 

Edwin van Boxel • 24-07-2009, 21:05
Helder geformuleerd.
Louise Hildebrand • 27-07-2009, 09:20
Dank je. Ik heb gelijk even op je website gekeken. Je hebt mooie dingen gemaakt!

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.