Je kunt mij bellen, mailen, linkedinnen, facebooken of twitteren...

Radio

Van september 2014 tot september 2017 heb ik via Omroep Centraal een informatief radioprogramma gepresenteerd genaamd: Mentaal Fit & Gezond. Via dit radioprogramma wilde ik op een lifestyle-achtige manier mensen inspireren om bewuster te worden van hun eigen mentale fitheid en gezondheid.

Radioprogramma Mentaal Fit en Gezond door Louise Hildebrand

Elke uitzending stond in het teken van een bepaald onderwerp zoals: omgaan met stress, burn-out, euthanasie (interview met een dame die een week later euthanasie ging plegen) e-mailstress op het werk, afvallen en dieten, wat werkt wel en wat niet?, alcoholverslaving, liefdesverdriet, de vitale 65-plusser, prestatiedruk en faalangst, eenzaamheid en decemberstress. Psychologische informatie, vragen van luisteraars, praktijkervaringen en tips werden afgewisseld met muziek. Klik hier om een overzicht te zien van alle uitzendingen. Elke uitzending kun je op je gemak terug beluisteren.

Fouten maken. Kritiek krijgen. Publiekelijk afgaan. Of simpelweg niet meetellen. Op het moment dat je voelt dat je goed moet presteren of aan bepaalde verwachtingen moet voldoen, kunnen er allerlei nare gedachten en angsten in je opkomen. Misschien bevries je, maak je juist fouten of ga je bepaalde uitdagingen helemaal niet aan. Wat kun je doen om jouw negatieve gedachten en angsten onder controle te houden?

Nederlanders klagen wat af. Over het weer. Het nieuws. Familie. Werk of noem het maar op. Hoe komt het dat Nederlanders zoveel klagen? En hoe kunnen we voorkomen dat klagen zorgt voor negativiteit en een slecht gevoel? Zowel op je werk als privé?

Slapen is sexy én kun je leren. Althans, volgens Jolanda Herngreen. Jolanda is slaapcoach en heeft het programma 'Doorbreek slapeloosheid snel en blijvend' ontwikkeld. Hiermee helpt ze particulieren en medewerkers van bedrijven om beter te slapen. Met als resultaat een betere gezondheid en meer energie voor werk en privé.

Overspoeld worden door mails, onduidelijke mails, lange mails, druk om snel te reageren. E-mail kan een hoop stress opleveren. Vooral op je werk. In deze radiouitzending van Mentaal Fit en Gezond praat ik samen metArno Maas over e-mailstress op het werk en geven we tips om deze stresste verminderen. Klik hier om het blog te lezen overe-mailstress op het werk.

Blijf gewoon jezelf. Of, zorg ervoor dat je authentiek bent. Misschien is het weleens tegen je gezegd of zeg je het weleens tegen iemand anders. Maar wat betekent dat eigenlijk: authentiek of jezelf zijn? Hoe kom je erachter wie je dan precies bent? En welke tips kan ik op dit gebied geven? Samen met Arno Maas onderzoek ik het onderwerp authenticiteit en jezelf zijn.

Hoe ziet het leven er op een hospice uit?En hoevoelt het om zorg te verlenen aan mensen die oog in oog staan met de dood? In deze uitzending spreek ik twee medewerkers van hospice de Populier in Bakel over hun dagelijkse werkzaamheden. Is er veel verdriet op een hospice? En wat drijft deze medewerkers om dagelijks met doodzieke mensente werken? Marjolein Plessen: "De meeste gasten zeggen: had ik maar eerder van het bestaan van een hospice geweten, dan had ik langer van het leven kunnen genieten."

In deze aflevering praat ik met diëtiste Netty van Kaathoven. Wat werkt wel op gebied van afvallen en wat niet? Netty: "Er is zoveel informatie te vinden op internet. Ik merk dat mensen de weg kwijt zijn." Ook geeft Netty een paar praktische tips waar iedereen mee uit de voeten kan.

Moeheid kan ontzettend vervelend zijn en beïnvloedt je hele dag. Op je werk functioneer je minder goed en thuis beland je makkelijk uitgeput op de bank of zelfs in bed. Wat kunnen redenen zijn van je moeheid? En hoe kun je ervoor zorgen dat jij je minder moe voelt?

Goede communicatie is een vak apart. Doe je dat niet, dan kunnen er problemen ontstaan zoals misverstanden, irritaties, en misschien wel boosheid of ruzie. Zowel op werkgebied als privé. Welke tips kan ik gevenzodat jij duidelijk je boodschap overbrengt?

In deze aflevering van Mentaal Fit en Gezondpraat ik met de Syrische vluchteling Ahmed. In 2014 vluchtte hij vanuit Syrië naar Nederland. Samen met zijn vrouw en 3 kinderen woont Ahmed in Gemert en geeft hij een kijkje in zijn leven als vluchteling. "Vluchtelingen zijn mensen en kiezen er niet voor om vluchteling te zijn. Ik had samen met mijn gezin een goed leven in Syrië. Ik had een goede baan, verdiende veel geld en was gelukkig. Nu voel ik me als een 16-jarige jongen die niet weet wat hij met zijntoekomst wil."