Je kunt mij bellen, mailen, linkedinnen, facebooken of twitteren...

Radio

Van september 2014 tot september 2017 heb ik via Omroep Centraal een informatief radioprogramma gepresenteerd genaamd: Mentaal Fit & Gezond. Via dit radioprogramma wilde ik op een lifestyle-achtige manier mensen inspireren om bewuster te worden van hun eigen mentale fitheid en gezondheid.

Radioprogramma Mentaal Fit en Gezond door Louise Hildebrand

Elke uitzending stond in het teken van een bepaald onderwerp zoals: omgaan met stress, burn-out, euthanasie (interview met een dame die een week later euthanasie ging plegen) e-mailstress op het werk, afvallen en dieten, wat werkt wel en wat niet?, alcoholverslaving, liefdesverdriet, de vitale 65-plusser, prestatiedruk en faalangst, eenzaamheid en decemberstress. Psychologische informatie, vragen van luisteraars, praktijkervaringen en tips werden afgewisseld met muziek. Klik hier om een overzicht te zien van alle uitzendingen. Elke uitzending kun je op je gemak terug beluisteren.

Hoe minder spullen, hoe meer ruimte. Het klinkt zo logisch en makkelijk. Toch is opruimen voor veel mensen niet zo eenvoudig. Waarom houden we krampachtig vast aan al die spullen? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat we opgeruimd en georganiseerd door het leven gaan?

22| 03| 16
Geld maakt niet gelukkig. Of toch wel? Want wie wil er nou niet de nieuwste Iphone of Samsung, een dikke BWM of een kast van een huis? Samen met Arno Maas praat ik in deze uitzending van Mentaal Fit en Gezond over materialisme. Zijn we in Nederland niet strontverwend? En hoe kunnen we in deze maatschappij goed leren omgaan met alle druk om maar meer en meer te hebben?

Updates van vrienden of beroemdheden. Ongenuanceerde meningen. Lekkermakende vakantiefoto's. Filmpjes, spelletjes, inspirerende quotes of een stortvloed van ellende. Noem het of je vindt het op Facebook. Maar liefst 9,6 miljoen Nederlanders maken gebruik van dit sociale netwerk en dit aantal zal in de komende jaren alleen maar stijgen. Naast een hoop voordelen brengt dit sociale netwerk ook nadelen met zich mee. Wat zijn deze voor- en nadelen? En hoe kun je voorkomen dat deze nadelen jouw leven gaan beheersen?

'In de schuldsanering, aan de drank en drugs, sommige oud-militairen raken aan lager wal.' En: 'Misschien is de situatie in Bosnië nu erger dan tijdens de oorlog.' Oud-militair en voorzitter van de stichting Veteranen met een Hart Ad Wijntjes (62) praat in deze uitzending van Mentaal Fit en Gezond openhartig met Louise Hildebrand over zijn ervaringen in Bosnië, wat een militaire uitzending met iemand doet en het belang van de stichting.

Zweverig. Vaag. Geitenwollensokkerig. Aan meditatie hangt een wat suf imago. Toch is dit een gemiste kans. Want meditatie kan de mentale gezondheid enorm versterken. Maar wat is meditatie? Wat zijn de voordelen? Waarom hangt er zo'n zweverig imago aan? En hoe kun je op een makkelijke manier beginnen met mediteren om te profiteren van alle voordelen? Samen met Arno Maas praat ik in deze uitzending op een nuchtere manier over meditatie.
Stoppen met roken, minder stressen of met stip op nummer 1: afvallen. Elk jaar nemen veel mensen zich voor om gezonder te leven. Toch houden veel mensen hun goede voornemens niet vol. Hoe kun je dit voorkomen? Samen met Arno Maas (die een pakje per dag rookte) en Marianne van der Ven (die 18 kilo is afgevallen) praat ik over goede voornemens en hoe je ze wél vol kunt houden.

Wanneer het om de liefde gaat geloven we graag in sprookjes en streven we naar een relatie die voor altijd meegaat. Maar hoe realistisch is dit streven eigenlijk? Hebben we een ander nodig om gelukkig te zijn? En waarom vallen veel vrouwen op foute mannen? In deze uitzending van Mentaal Fit en Gezond praat ik met schrijver en trainer Jan Geurtz over liefdesrelaties. Jan heeft verschillende boeken geschreven waaronder Verslaafd aan Liefde en Bevrijd door liefde. Volgens Jan biedt een spirituele kijk op relaties uitkomst voor veel ellende op liefdesgebied.

Eenzaamheid, sombere gevoelens, gevoelens van angst, twijfel, onrust, opgejaagdheid of stress. Dit soort gevoelens houden we liever voor onszelf. In onze maatschappij is het namelijk niet zo hip om te erkennen dat je emotionele problemen niet kunt handelen.

Misschien grijp je wel naar de drank, sigaretten, medicatie of eten. Hoe goed gaat het eigenlijk nou écht met jou? En natuurlijk de mensen om je heen?In deze uitzending van Mentaal Fit en Gezond praat ik samen met Arno Maas over verborgen leed. Welk soort verborgen leed is er allemaal? Hoe kun je het herkennen? En hoe kun je dit leed het beste aanpakken?

Boosheid. Verdriet. Angst. Bijna iedereen vindt heftige negatieve gevoelens vervelend. Sommige mensen hebben er geen enkel probleem mee om hun emoties te tonen, andere mensen slikken hun emoties makkelijk in. Hoe dan ook, emoties kunnen flink lastig zijn, helemaal als deze emoties niet over lijken te gaan of stiekem op de achtergrond door blijven sudderen. Samen met Arno Maas ga ik in deze uitzending van Mentaal Fit en Gezond dit onderwerp uitdiepen. Inclusief tips om goed met heftige emoties om te gaan!

29| 10| 15
Een bijdrage leveren aan de maatschappij. Zinvol zijn. Een leuke dagbesteding hebben. Nieuwe contacten opdoen of werken aan je CV. Vrijwilligers hebben verschillende redenen om zonder salaris aan de slag te gaan. Wat is vrijwilligerswerk eigenlijk? Wat komt er allemaal bij kijken? En hoe mentaal fit zijn vrijwilligers?