Blog 10. Tips voor meer geluk. Leef nu (en niet in de toekomst of het verleden)

14 Sep 2018
0

Iedereen wil gelukkig zijn. De manier waarop we dit geluk zoeken verschilt van mens tot mens. Niet iedereen slaagt hierin. In deze serie van blogs ga ik dieper op dit onderwerp in. Hierbij gebruik ik mijn persoonlijke ervaring en mijn praktijkervaring als psycholoog, trainer en coach. Blog 10 gaat over leven in het nu. Een hippe uitspraak en voor sommige mensen wat zweverig. Maar toch draagt leven in het nu bij tot meer geluk. Wat houdt dat precies in, leven in het nu. Waarom draagt dat bij tot meer geluk? En hoe doe je dat?

Aandacht

Leven in het nu of mindful leven betekent dat je met volle aandacht de dingen doet die je doet. Als je fietst, dan ervaar je dat je fietst en kijk je om je heen. Als je met een vriend of collega praat, dan luister je naar datgene wat de ander zegt. Als je een e-mail aan het schrijven bent, dan ben je bezig met de woorden, de formulering van de zinnen en hoe de e-mail overkomt.

Straks. Dan...

Voor veel mensen is leven in het nu best moeilijk. Waarom? Omdat onze gedachten snel afdwalen. Terwijl je fietst bedenk je wat je vanavond gaat doen. Tijdens het gesprek met je vriend of collega denk je aan alle dingen die op je to-do-lijst staan. Als je een e-mail schrijft, dan check je ondertussen ook je telefoon op nieuwe berichten en wat je gaat antwoorden. Kortom, tijdens een activiteit ben je met je hoofd ergens anders. Je bent niet in het nu, maar in de toekomst. Je leeft het leven van straks.

Vroeger. Toen...

Het omgekeerde kan natuurlijk ook. Tijdens het fietsen dwalen je gedachten af naar je kindertijd. Tijdens het gesprek met je vriend of collega denk je aan de leuke avond die je gisteren hebt gehad. Tijdens het schrijven van de e-mail denk je terug aan een fout die je eerder op die dag hebt gemaakt. Je ervaart het fietsen, het gesprek of het schrijven van de e-mail niet nu, maar je ervaart het leven van een eerder tijdstip.

Gemiste kans

Je brein kan het niet helpen. Het wordt snel verleid om naar de toekomst of naar het verleden te gaan. Toch is dat jammer. Daardoor kun je mooie nieuwe ervaringen missen en ben je minder scherp. Tijdens het fietsen valt de mooie natuur jou niet op. Tijdens het gesprek mis je bepaalde informatie en raak je misschien de draad kwijt. Tijdens het schrijven van de e-mail is de kans groot dat je niet duidelijk genoeg bent. Of dat je een taalfout maakt. Je aandacht is niet bij datgene wat je aan het doen bent, maar bij wat anders.

Meer rust

Daarnaast zorgt aandacht voor de activiteit die je aan het doen bent voor meer rust. Je bent namelijk met 1 ding bezig. Niet met andere dingen. Bezig zijn met andere dingen, vooral in je hoofd, zorgt voor onrust en stress. Aandacht geven aan jouw gedachten kost bovendien ontzettend veel energie. Energie die je beter in andere dingen kunt stoppen dan de toekomst of het verleden.

De noodzaak van nadenken over de toekomst

Maar is nadenken over de toekomst of plannen niet handig dan? En soms noodzakelijk? Bijvoorbeeld als je een verre reis wilt maken? Of als je een project wilt opstarten? Dat is zeker waar. Maar doe dat dan op een moment waarop je bewust kiest om dat te doen. Zonder dat je met wat anders bezig bent. Zittend op de bank. Of aan tafel. In gesprek met diegene met wie je op vakantie gaat. Of in gesprek met je collega.

Hoe doe je dat dan: nu leven?

Altijd volledig in het nu leven is voor bijna niemand haalbaar. Maar, je kunt wel bewuster ermee bezig zijn. En je kunt dit trainen. Hoe vaker je bewust je aandacht naar het NU brengt, hoe makkelijker het gaat. Een paar tips om vaker in het NU te leven:

- Doe zoveel mogelijk 1 ding tegelijk. Train je brein om te focussen. Multitasken lijkt heel efficiënt en productief, maar kost uiteindelijk meer tijd en zorgt voor veel onrust.  

- Als je gedachten afdwalen tijdens het doen van een activiteit, zet dan je zintuigen in. Wat zie je? Wat ruik je? Wat hoor je? Door je zintuigen in te zetten word je direct naar dit moment gebracht in plaats van dat je wegdroomt in je gedachten.

- Breng je aandacht naar je ademhaling. Adem bewust in door je neus en heel bewust uit door je neus. Eén ademhaling kan genoeg zijn om uit je hoofd en in dit moment te komen.

- Zodra je afdwaalt zeg je in je hoofd: 'STOP. Nu niet.' Kijk wat er gebeurt. Grote kans dat je aandacht bewust naar datgene gaat wat je aan het doen bent.

- Breng je aandacht kort naar je lichaam en wat je in je lichaam voelt. Door even de aandacht weg te halen uit je hoofd, breng je jezelf meteen in dit moment. Je beseft wat je aan het doen bent en je kunt daar opnieuw je aandacht op leggen.

Verwacht niet dat je nooit meer afdwaalt. Afdwalen is heel menselijk. Maar, je kunt je brein wel trainen om minder af te dwalen. En dus om meer in het moment of mindful te leven. Daardoor zul je meer rust, tevredenheid, plezier en geluk voelen en minder stress.

Leven in het nu is onderdeel van een mentaal fit brein. Mensen met een mentaal fit brein weten hoe ze zichzelf tevreden en gelukkig kunnen maken. Daarnaast kunnen mensen met een mentaal fit brein goed met tegenslagen omgaan.

Als psycholoog, trainer en coach is mijn expertise mentale fitheid en hoe je deze mentale fitheid kunt trainen. Ik werk zowel in het bedrijfsleven als voor particulieren. Ik geef organisatieadvies op gebied van stresshantering en train medewerkers om mentaal fit te zijn. Denk je dat ik iets voor jou of jouw organisatie kan betekenen? Stuur gerust een e-mail met je vraag of probleem naar info@louisehildebrand.nl

Misschien vind je deze blogs ook interessant om te lezen:

Blog 1. Geld maakt (niet) gelukkig.
Blog 2. Pak negatief denken aan 
Blog 3. Doe meer leuke dingen (ja ja, makkelijk gezegd)
Blog 4. Shit happens. Pijn hoort bij het leven 
Blog 5: Laat emoties toe
Blog 6: Focus minder op je uiterlijk
Blog 7: Doe minder en neem genoeg rust (juist als je het druk hebt)
Blog 8: Wees minder serieus en kritisch
Blog 9: Werk minder hard en bereik meer


Reageer op dit artikel