Single? Verspil geen tijd aan de verkeerde man of vrouw

23 Jan 2017
0

"De date was wel leuk. Maar Maarten, je weet wel, die blonde man waar ik over vertelde? Hij is eigenlijk diegene voor wie ik wil gaan", zo liet een collega van de sportschool mij weten. "Daar heb je toch een aantal dates mee gehad? Maar hij heeft toch gezegd dat hij geen relatie wil? En was hij niet diegene die appte dat hij je een beetje opdringerig vond?", zo antwoordde ik terwijl mijn collega met een zwijmelende blik haar ogen afwendde.

Dit is meestal niet wat een vrouw wil horen. Een vrouw hoort liever dat de man haar echt leuk vindt. En dat er goede redenen zijn voor zijn afstandelijke gedrag. Dat hij net een relatie achter de rug heeft bijvoorbeeld. Of dat hij het erg druk heeft op zijn werk. Ik wilde niet betweterig overkomen. Maar eigenlijk wilde ik mijn collega waarschuwen. Deze man gaat haar niet gelukkig maken.

Aantrekken en afstoten
Want wie heeft het niet meegemaakt? Ik in ieder geval wel. Het spel van aantrekken en afstoten. Een vrouw ontmoet een man. Of andersom. Er is aantrekkingskracht. Er is interesse. In het begin is het spannend. Je weet nog niet of de ander echt in je is geïnteresseerd.

Je doet misschien je best om leuk over te komen. Lief, interessant, slim, sexy of juist stoer. Je gooit al je charmes in de strijd om de ander te veroveren.

Misschien speel je het 'hard to get' spelletje. Je toont interesse maar niet 100% van de tijd. Of je merkt dat jij pas geïnteresseerd raakt als je een paar dagen niks van je date hebt gehoord.

Psychologisch spelletje
De realiteit is: hier is een psychologisch spelletje aan de gang dat direct invloed heeft op je hormonen. En dus op hoe jij je voelt en wat je denkt. Eigenlijk is het een doodvermoeiend en misleidend spel dat ik hieronder zal uitleggen.

Stel een vrouw ontmoet een leuke man. Een man die totaal geen interesse toont, daar zal een vrouw meestal geen tijd aan verspillen. Een man die duidelijk wél interesse toont en bijna over haar heen kwijlt, daar zal een vrouw waarschijnlijk op afknappen. Maar een man die enige interesse toont, maar ook wat mysterieus blijft, die blijft hangen in het hoofd van een vrouw.

Leuk en spannend
In het begin is dat natuurlijk harstikke leuk en spannend. Je hoeft echt niet meteen te weten of een date zich verder ontwikkeld tot een mooie relatie. Maar als je weken, maanden of zelfs jaren verder bent, en je voelt je nog steeds onzeker over deze man en waar je precies staat. Dan wordt het de hoogste tijd om achter je oren te krabben. Ben je dan wel verliefd? En is er dan wel sprake van echte liefde? Of heb je onbewust jouw gevoelens van onrust en onzekerheid hiermee verward?

Veilig gevoel
Het lijkt saai. Maar waar een mens uiteindelijk behoefte aan heeft in een relatie (als je tenminste een relatie wilt) is rust, stabiliteit en een veilig gevoel. Je wilt op iemand kunnen bouwen, iemand kunnen vertrouwen en het gevoel hebben dat een ruzie niet meteen het einde van de relatie betekent.

Binnen een goede relatie voel je je zelfverzekerd, weet je dat je de moeite waard bent en dat iemand je 100% steunt. Binnen een goede relatie durf je juist meer spannende dingen te doen. Bijvoorbeeld van baan veranderen, omdat je steun voelt van je partner. Binnen zo'n relatie kun je natuurlijk op tijden onzekerheid voelen of heb je weleens ruzie, maar dat is geen dagelijks patroon. Je bent meestal erg blij met je partner.

Dubbele signalen? Exit ermee!
Terug naar mijn collega. Zij voelt extra aantrekkingskracht omdat hij dubbele signalen afgeeft. Hij is geïnteresseerd (maar alleen wanneer het hem uitkomt). Dit geeft haar het gevoel dat ze toch erg leuk is. Wat haar 'verliefdheidsgevoelens' versterkt. Hij zegt letterlijk dat hij geen relatie wil. Ik weet dat mijn collega dat wel wil. (of dat nou met hem is of met een ander). Dan is er maar 1 oplossing. Niet te veel tijd verspillen aan deze man. Ga deze man zeker niet overtuigen dat jij de moeite waard bent. Als een man dat niet inziet, dan is deze man misschien geschikt voor een ander, maar niet voor jou.

Als psycholoog, trainer en coach geef ik presentaties, workshops en incompany trainingen over onderwerpen gerelateerd aan mentale gezondheid.

Denk hierbij ook aan onderwerpen zoals e-mailstress, goed omgaan met hoge werkdruk of effectief communiceren. Mijn uitgangspunt is mentale fitheid. Het vermogen om tevreden en gelukkig te zijn, zowel in je werk als privé. Bekijk ook dit YouTube-filmpje waarin ik uitleg wat mentale fitheid is.

Wil je weten of ik jou of jouw organisatie verder van dienst kan zijn? Stuur gerust een e-mail. Je kunt ook mijn dienstenaanbod bekijken, een van mijn radio-uitzendingen terug beluisteren of een ander blog lezen. Klik hier voor meer blogs over relaties. Bijvoorbeeld:

Sociale druk op vrouwen om kinderen te krijgen

Van single naar samenwonen: wat betekent twijfel?
Dating en liefdesrelaties: interview met Jan Geurtz
8 tips om de ware liefde te ontmoeten
8 tips om foute mannen of vrouwen te herkennen


Reageer op dit artikel