Blog 3: mannen vrouwen en relaties. Moet ik mijn relatie verbreken?

19 Apr 2018
0

'Volgens mij heb ik 12 jaar onder een steen geleefd. En nu zit ik in een soort midlife crisis. Iedereen om me heen krijgt kinderen. Ik moet er niet aan denken. Sterker nog, ik weet helemaal niet wat ik met mijn relatie wil.' Openhartig vertelt de 33-jarige Nederlandse D. over haar relatie.

Broer en zus

'De laatste 4 jaar leven mijn vriend en ik als broer en zus', vertelt D. verder. We leven in hetzelfde huis, maar leiden ons eigen leven. Hij gaat 6 keer per jaar op vakantie. Niet met mij, maar met vrienden. Ik weet niet eens waar hij naartoe gaat. Volgens mij heeft hij gewoon een ander.' 

De laatste tijd gaat D. vaker met vriendinnen op stap. Ze beseft dat het leven uit meer bestaat dan alleen maar werken, thuiszitten en voor haar vriend zorgen. 'En dat zit hem dwars. Dan zeg ik dat ik juist leuke dingen wil doen met hem. Lekker uit eten, naar de bioscoop... Maar dat wil hij niet. Hij zegt dat Arabische mannen dat niet doen met hun vrouwen. En dat er verder geen probleem is. Hij vindt onze situatie goed zoals hij is.'

Wegwezen! Of niet?

De gemiddelde Nederlander zal inmiddels denken: wat doet deze vrouw nog met hem? Op zich niet gek dat ze de relatie nog een kans geeft. 12 jaar geef je niet zomaar op. Dat kan een gevoel van 'falen' opwekken. Daarnaast is ze blijkbaar toch graag bij hem. Liever zou ze met haar vriend op stap gaan. Helaas wil hij dat niet. 

Daarnaast is haar vriend Arabisch. 'Ik denk niet dat hij mij iets aandoet al zou ik de relatie verbreken, maar hij zal me niet zomaar laten gaan.' Tot slot vertelt D. 'Ik las ergens: Je moet tevreden zijn met wat je hebt. Daar werd ik echt heel verdrietig van. Moet ik deze situatie dan maar accepteren? En de rest van mijn leven werken, voor hem zorgen en aan huis gekluisterd zijn?'

Nee natuurlijk niet. In de Nederlandse cultuur hebben we gelukkig een keuze. Een keuze maken is niet altijd eenvoudig, maar wel zo eerlijk. Vooral naar jezelf toe.

De ideale relatie

Wat is mijn visie op een relatie? In de meest ideale situatie blijf je binnen een relatie een apart individu. Je houdt rekening met de ander, maar offert jezelf niet op. Je hebt het samen fijn, maar je kunt je ook prima alleen vermaken. Je ervaart liefde, steun, plezier, vertrouwen en stabiliteit. Natuurlijk kunnen er periodes zijn waarin het minder goed gaat met de relatie, maar deze periodes gaan ook weer voorbij. Je voelt je zeker niet continu gestrest door je partner. 

Blijf communiceren

In de slechtere periodes blijf je zo goed mogelijk met elkaar communiceren zodat de problemen zoveel mogelijk worden opgelost. En misschien wel het allerbelangrijkste: je hebt het gevoel dat je gelukkig bent samen met je partner. Ook al vindt je hem of haar op bepaalde momenten vreselijke irritant. Of kun je zelfs denken: hoe zou het zijn zonder hem of haar?

D. is niet gelukkig met haar partner. Zij heeft behoefte aan leuke dingen doen. Hij heeft die behoefte niet. Zij ziet een probleem. Hij niet. Dat maakt de situatie nog lastiger. 

Zijn de problemen op te lossen?

Cultuurverschillen en diepgewortelde opvattingen zijn heel moeilijk te veranderen. Als je de wens hebt om je partner te veranderen, dan vraag je om problemen. Natuurlijk kun je wel je wensen en behoeftes uiten, maar uiteindelijk beslist je partner of hij/zij aan deze wensen kan en wil voldoen.

D. Zal zich een paar dingen moeten afvragen. 

1. Is ze voor het grootste deel van de tijd gelukkig met haar vriend?
2. Is ze bereid om het grote cultuurverschil te accepteren?
3. Kan haar vriend belangrijke behoeftes en wensen vervullen? Ofwel: kan ze zichzelf zijn binnen de relatie?

Ook al zou D. op alle vragen nee antwoorden, dan is het verbreken van de relatie niet altijd eenvoudig. Lees ook dit blog

Twijfel jij ook of je jouw relatie moet verbreken? En heb je na bovengenoemde vragen/antwoorden nog steeds twijfels? Dan kunnen de volgende tips helpen bij het vinden van jouw antwoord.

- Heb je voldoende actie ondernomen om jouw relatieproblemen op te lossen? Heb je jouw probleem besproken? En is het probleem ook echt duidelijk voor je partner?

- Ga in gedachten 5 jaar vooruit in de tijd. Zie jij jezelf dan nog steeds met deze partner? Word je blij van deze gedachte of juist niet blij?

- Besteed wat meer tijd alleen of met andere mensen. Mis je je partner? Denk je op een positieve manier aan hem? Wil je jouw ervaringen met hem delen? Of ben je juist blij als je niet bij hem bent?

- Geen enkele relatie is perfect. Hebben de problemen die je ervaart echt te maken met jouw partner of heb je deze problemen ook in eerdere relaties ervaren? Zo ja, dan is de kans groot dat het probleem niet bij je partner ligt maar bij jou. 

Lees ook deze blogs:

Blog 1: mannen vrouwen en relaties. Waarom kan ik mijn ex niet loslaten? (Ook al is dat beter)

Blog 2: mannen vrouwen en relaties. Zwanger na je 40e. Nou en?

Sociale druk op vrouwen om kinderen te krijgen

Waarom ben ik nog steeds single?

Verspil geen tijd aan de verkeerde man of vrouw

8 tips om foute mannen of vrouwen te herkennen

8 tips om de ware liefde te ontmoeten

Naast bloggen over uiteenlopende onderwerpen waaronder relaties en geluk werk ik als zelfstandig psycholoog, trainer, docent en coach. Ik geef presentaties, trainingen en coachingstrajecten.

Mijn expertise is mentale fitheid en het trainen van deze fitheid. Mentaal fitte mensen zijn optimistisch en veerkrachtig. Ze gaan op een goede manier om met tegenslagen, (werk)stress en negatieve gedachten. Daarnaast zijn mentaal fitte mensen tevreden en gelukkig met wie ze zijn en wat ze doen.

Mijn werkwijze is praktisch en doelgericht. Wil je weten of ik iets voor jou of jouw organisatie kan betekenen? Kijk dan in mijn dienstenaanbod of stuur een e-mail naar info@louisehildebrand.nl.


Reageer op dit artikel