Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
12| 05| 12

Diëten, afvallen, aankomen, flink veel frustratie. Veel mensen die willen afvallen belanden in een vicieuze cirkel waarbij het eindresultaat vaak teleurstellend is. Tijdens een workshop die ik gaf voor Vitalics belichtte ik een andere manier van afvallen en in het leven staan.

Geobsedeerd door eten
Eten, eten en nog eens eten. Mensen die op dieet zijn raken op dat moment geobsedeerd door eten. Wat mag ik wel eten? Wat mag ik niet eten? Wanneer mag ik eten? Hoeveel mag ik eten? Het doel is helder: 2, 5, 8, 10 kilo of meer afvallen. De manier waarop, daar worstelen vele mensen dagelijks mee.

Het beste dieet
Wat mensen vaak als eerste doen is hun eetpatroon aanpassen. Gepassioneerd wordt naar het beste dieet gezocht. Het ene dieet biedt nog mooiere resultaten dan het andere en alleen al het uitkiezen van een dieet kan inspiratie en wilskracht geven. Sommige mensen pakken het radicaler aan en gebruiken pillen, shakes en maaltijdvervangers om hun doel zo snel mogelijk te behalen.

Bestaat het ideale dieet wel?
Om de zoveel tijd is er een nieuwe dieetmethode of dieetgoeroe. Dat zegt in feite vooral één ding: het ideale, voor iedereen geschikte dieet bestaat niet. En ergens is dat logisch. Geen enkel lijf is hetzelfde, doet hetzelfde en heeft dezelfde voeding nodig. De een zit dagelijks achter de computer terwijl een ander fysiek zware arbeid doet. De een heeft misschien een allergie voor tomaten, een ander krijgt vreselijke last van z'n darmen bij het eten van broccoli, weer een ander heeft koemelk-allergie.

Een gezond gewicht staat niet los van de rest van je leven
Afvallen of liever gezegd, een gezond gewicht bereiken door op een gezonde manier te eten en te bewegen, is dus heel persoonlijk. Daarnaast staat dit niet los van de rest van je leven. En daar gaan veel afvallers vaak de fout in. Die denken, even een crashdieet, misschien tijdelijk wat sporten, en daarna kan ik weer van god los. Maar zo werkt het natuurlijk niet. Gegarandeerd dat je daarna een paar kilo extra cadeau hebt gekregen vanwege het jojo-effect.

Slank, dan ben ik pas gelukkig!
Opvallend is ook dat veel mensen die willen afvallen de illusie hebben dat een slank lijf het ultieme geluk brengt. Als ik die overtollige kilo's kwijt ben dan ben ik pas écht heel gelukkig! Natuurlijk geeft het hebben van een gezond gewicht een goed gevoel. Het is ook beter voor je gezondheid om geen ernstig overgewicht te hebben. Toch wordt de duur van het geluk dat wordt gekoppeld aan een slank figuur vaak overschat. Vooral als je geen echt overgewicht (meer) hebt, maar slechts een paar kilo kwijt wilt.

Andere tactiek
Wat als je mentaal fit bent? Als je weet wat je wilt in het leven, positief denkt, grip op je leven hebt, bewust leeft en goed omgaat met emoties? Dan is de kans groot dat je een gezond gewicht hebt. Het fijne is dan ook dat je je niet meer zo druk maakt om een kilo meer of minder. Daarnaast eet je geen potten drop, zakken chips of repen chocola meer uit frustratie, maar eet je alleen als dat fysiek nodig is. (Of af en toe wat lekkers voor de gezelligheid.) Een extra glas wijn weersta je moeiteloos omdat je lijf aangeeft dat het genoeg alcohol heeft gehad. Jouw fitte geest gaat dan ook niet zeuren of je verleiden om alsnog lege calorieën te drinken...

Wil je een gezond gewicht en daarmee een goed gevoel, pas dan je tactiek aan. Focus niet alleen op symptoombestrijding, maar kijk ook naar 'het waarom' van je wens om af te vallen. Onderzoek welk voedsel voor jou gezond is, wat je dagelijks nodig hebt aan calorieën en hoe je voldoende beweging kunt inbouwen. Als je alsnog behoefte hebt aan extra en vooral ongezond voedsel, waar zit dan je ongenoegen?

Als psycholoog, trainer en coach houd ik me dagelijks bezig met fysieke en mentale gezondheid. Ik geef (bedrijven) workshops, lezingen, trainingen en cochingstrajecten. Net zoals een spier is mentale gezondheid te trainen. Mensen die mentaal fit zijn kunnen makkelijker doelen halen en ervaren minder stress tijdens het behalen van deze doelen. Ik train en coach mensen in een Mentaal Fit traject van 6 sessies. Meer informatie over dit traject vind je op: www.louisehildebrand.nl/diensten. Stuur gerust geheel vrijblijvend een e-mail naar info@louisehildebrand.nlvoor meer informatie.

 

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.