Ik had er lage verwachtingen van. Ik twijfelde, zal ik komen, wel of niet... Maar, de workshop was leuk, bedankt!' Zo bedankte een van de deelnemers mij met een grote glimlach na de workshop 'Zelfverzekerd en authentiek ondernemen' die ik 4 april jl. bij StartUp Meierijstad gaf.
Werk jij in het onderwijs, de zorg of een ander beroep waarin de ander centraal staat? Ben jij een werkende ouder met jonge kinderen? Kun jij uitstekend lief zijn voor anderen, maar minder voor jezelf? Vind jij het moeilijk om tijd een aandacht voor jezelf in te plannen? Dan is dit artikel met 5 bijzondere tips om meer tijd, aandacht en liefde voor jezelf te krijgen wellicht interessant voor jou!
Dat klopt, ik ben bijna 20 kilo zwaarder geweest dan dat ik nu ben', vertelde ik aan de eerstejaarstudenten Gezondheid van Fontys Paramedisch tijdens de les van afgelopen vrijdag. Vol ongeloof stelden de studenten mij allerlei vragen hierover. Casus Sarah was de aanleiding voor mijn persoonlijke verhaal.
Een jaar ondernemer: mijn eerste ton is binnen! Grapje. Ja, ik ben een jaar verder als zelfstandig ondernemer, maar ik heb nog geen ton op mijn bankrekening. Verre van dat.
De maand december vind ik een goede maand om intensiever dan gebruikelijk te reflecteren op het leven. Stel jezelf de volgende vragen:
In de pauze van de workshop Authentiek Krachtig die ik een paar weken geleden gaf, stelde een van de deelnemers mij de vraag of ik wel ECHT gelukkig was. Om eerlijk te zijn had ik deze vraag niet verwacht. Eerder in de workshop had ik al verteld over mijn zoektocht naar geluk. Nadat ik op mijn dieptepunt mijn mindset had veranderd, werd mijn ongelukkige periode mijn drijfveer en passie om andere mensen op mentaal gebied verder te helpen.
Afgelopen maandag was mijn dochtertje jarig. 6 jaar alweer! Na een dag waarop ik haar zag genieten, lachen, dansen en zingen vroeg ik haar: 'Heb je een leuke dag gehad?' 'NEE!', riep ze uit.
Mentaal leed van mensen die ruimer bij kas zitten of die maatschappelijk gezien succesvol zijn. Misschien is het wel een taboe.
Toen en nu. Wat een verschil. Als tiener en jongvolwassene was ik onzeker, zoekende, somber en ongelukkig. Niemand die er iets van merkte, want voor de buitenwereld leek alles goed te gaan. Ik haalde goede cijfers, behaalde het vwo en ging studeren.
'Compleet dichtgetimmerde agenda's en multi-tasken tot je een ons weegt. In ons productieve leven is veel te weinig ruimte voor simpel plezier, stelt organisatiepsycholoog en gedragswetenschapper Mike Rucker.'
Sprak ik hier eerder ook niet over? Over te weinig speelsheid en plezier op het werk?
Door de jaren heen heb ik 6 richtlijnen voor een optimale mentale gezondheid vastgesteld. 1. Ken jezelf. 2. Heel jezelf. 3. Zorg (fysiek) voor jezelf. 4. Accepteer jezelf. 5. Verbind jezelf. En 6. Versterk jezelf. In deel 1 maakte je kennis met de eerste 3 pijlers. In dit blog lees je meer over pijlers 4 tot en met 6.
Voordat ik naar pijlers 4 tot en met 6 ga wil ik nogmaals vertellen waarom ik deze pijlers heb vastgesteld. De WHY.
Al sinds mijn tienerjaren ben ik gefascineerd door mentale gezondheid en mentale fitheid. Als psycholoog heb ik misschien wel een paar duizend mensen een training, presentatie of masterclass gegeven, gecoacht, begeleid en behandeld. Steeds heb ik mijn inzichten bijgeschaafd. Op dit moment heb ik 6 pijlers vastgesteld voor een optimale mentale fitheid. Want je goed voelen, daar heb je voor een groot deel zelf invloed op! In dit blog maak je kennis met de 3 eerste pijlers.
Ik ben ze vaak genoeg in de spreekkamer tegengekomen. Mensen die vooral erg goed voor anderen kunnen zorgen, maar niet voor zichzelf. Met als gevolg stress, onrust of burn-out gerelateerde klachten. Zichzelf overbelasten doen mensen natuurlijk niet expres. Het sluipt erin. Vanwege een hoog verantwoordelijkheidsgevoel. Extra werk dat gedaan moet worden. Of een druk gezin waarvoor gezorgd moet worden. Goed voor jezelf zorgen is dan extra belangrijk. Maar waarom is dat zo moeilijk? En hoe kun je ervoor zorgen dat je niet ziek wordt door je werk, gezin, vrienden of andere verplichtingen?
Het coronavirus is een groot wereldwijd probleem waar veel mensen de gevolgen van ondervinden. Hoe zorg je ervoor dat je mentaal sterk blijft, je angst beperkt en zo min mogelijk piekert? In dit blog geef ik 9 praktische tips.
Iedereen wil gelukkig zijn. De manier waarop we dit geluk zoeken verschilt van mens tot mens. Niet iedereen slaagt hierin. In deze serie van blogs ga ik dieper op dit onderwerp in. Hierbij gebruik ik mijn persoonlijke ervaring en mijn praktijkervaring als psycholoog, trainer en coach. Blog 11 gaat over tijd voor jezelf nemen. Waarom is dat soms zo lastig? En welke onderliggende redenen zie ik in mijn praktijk?