Lief zijn voor jezelf: 6 tips

20 Mar 2024
0

Werk jij in het onderwijs, de zorg of een ander beroep waarin de ander centraal staat? Ben jij een werkende ouder met jonge kinderen? Kun jij uitstekend lief zijn voor anderen, maar minder voor jezelf? Vind jij het moeilijk om tijd een aandacht voor jezelf in te plannen? Dan is dit artikel met 5 bijzondere tips om meer tijd, aandacht en liefde voor jezelf te krijgen wellicht interessant voor jou!

Tip 1: krijg inzicht in jouw WHY. Waarom wil jij liever zijn voor jezelf?

Dit lijkt een vreemde vraag. Toch is het super interessant om eens bij jezelf stil te staan bij de vraag waarom je liever wilt zijn voor jezelf. Is dat omdat andere mensen dit tegen je zeggen? Of heb je zelf ook een goede reden?

De redenen die ik als coach, trainer en psycholoog door de jaren heen heb gehoord zijn uiteenlopend van: ik wil minder moe zijn, ik wil minder MOETEN, ik wil geen slaaf zijn van mijn werk of mijn gezin, ik wil niet ziek worden, ik wil minder gestrest zijn of ik wil meer balans en rust ervaren.

Vaak is deze kennis niet of beperkt BEWUST aanwezig, waardoor je snel door de buitenwereld wordt afgeleid en eerder een ander bedient dan jezelf. Door heel duidelijk te krijgen waarom jij vanaf nu echt lief wilt zijn voor jezelf vergroot je de kans dat je andere keuzes maakt.

Tip 2: stel voor jezelf vast: hoe ziet dit eruit? Liever zijn voor jezelf? En is dit ook écht lief voor jezelf?

Wat betekent lief zijn voor jezelf? Betekent dit dat je jezelf elke week een saunabezoek gunt? Of dat je elke maand een dagje helemaal voor jezelf inplant, zonder kinderen en partner? Betekent dit dat je vaker NEE gaat zeggen? En hoe werkt dat dan voor jou? Vaker NEE-zeggen? Hoe bepaal je dat? En wanneer is het voor jou goed genoeg? Wanneer heb jij hierover een tevreden gevoel?

Is wekelijks een avondje Netflix op de bank met een wijntje en een zak chips echt zo lief voor jezelf? Of kun je beter voor iets anders kiezen om tijd voor jezelf te pakken? Deze vragen vereisen dat je minimaal een half uurtje inplant en aan zelfreflectie doet. Waar word jij blij van? Wat geeft jou energie en een tevreden gevoel? Maak een lijst van kleine acties, middelgrote acties en grote acties. Klein is 5 minuten tot een half uur (bijvoorbeeld een ademhalingsoefening of een korte wandeling). Middelgroot is 1 uur tot een paar uur (bijvoorbeeld een boswandeling maken). Groot is bijvoorbeeld een hele dag iets leuks doen of een weekendje weg.

Tip 3: plan dagelijks een kleine lief-voor-jezelf actie in

Ja dit lees je goed. Elke dag. Hoe drukker je het hebt, hoe vaker je deze actie mag gaan inplannen. Wees hierbij zo creatief als je kunt. Waar op jouw dag kun je zo'n moment plannen? Misschien kun je 5 minuten eerder opstaan? Of misschien kun je na je werk een wandeling maken van 10 minuten voordat je de auto instapt om naar huis te rijden. Of kun je tijdens een thuiswerkdag tussendoor 10 minuten aan yoga doen?

Zelf probeer ik daar ook zeer creatief mee om te gaan. Zo plan ik op een gemiddelde werkdag regelmatig ademhalingsoefeningen of loop ik tussendoor even zonder jas naar buiten voor een frisse neus. Voor mij is dat een lief voor mezelf moment. Op deze manier behoud ik mijn mentale energie waardoor ik daarna beter kan presteren.

Tip 4: lief zijn voor jezelf is een werkwoord, geen eenmalige actie

Helaas. Een weekendje weg eens per half jaar is superleuk, maar daar kom je er niet mee. Het gevoel dat je lief bent voor jezelf, dat jezelf de moeite waard vindt om aandacht aan te besteden en dat je gaat genieten van deze tijd en aandacht, dat is een proces dat continu aandacht nodig heeft.

Het liefst dagelijks zoals in tip 2 ook duidelijk wordt. Je zit op de goede weg als je snakt naar deze ME-tijd en kijkt hoe je deze tijd kunt inplannen. Jij vind jezelf belangrijk genoeg om eens lekker op de bank te zitten terwijl manlief kookt en de kinderen alleen spelen (dus zonder jou). En je kunt gemakkelijk zonder schuldgevoel NEE-zeggen, ook al wil je graag andere mensen van dienst zijn.  

Je zit minder op de goede weg als je het gevoel hebt dat je wordt geleefd, dat iedereen aan je loopt te trekken en dat je moeite hebt om jouw tijd te verdelen. Gelukkig heb je nu concrete handvatten om daar verandering in te brengen 😉

Tip 5: schuldgevoelens zijn niet altijd een goede raadgever

Wanneer je plotseling meer tijd, aandacht en liefde voor jezelf gaat inplannen terwijl je dat niet gewend bent, dan is de kans groot dat je schuldgevoelens gaat ervaren. Vooral werkende moeders met jonge kinderen zullen dit herkennen.

Daar zit vaak een niet-helpende (onbewuste) gedachte onder zoals: 'Ik moet er altijd zijn voor mijn (jonge) kinderen' of 'Ik werk al zoveel uur, ik ben al vaak weg, dus als ik thuis ben, dan moet ik er voor mijn kinderen zijn.' Als je daar last van hebt, dan is tip 1 essentieel om antwoord op te krijgen.

Als je duidelijk hebt waarom je liever wilt zijn voor jezelf en je houdt vol om dagelijks tijd en aandacht voor jezelf in te plannen, dan zul je merken dat schuldgevoelens minder worden en dat je gaat genieten van de tijd die je voor jezelf inplant. Bijkomend voordeel is dat je niet gaat snauwen naar je kinderen of je partner omdat je dingen doet om hen te pleasen. En als je geeft en klaarstaat voor een ander, dan is dat oprecht. Niet vanuit schuldgevoel.

Tip 6: vier je successen

Liever zijn voor jezelf en tijd voor jezelf inplannen is een proces. Tijdens dit proces zul je genoeg momenten ervaren waarop het 'fout' gaat. Je hebt toch JA gezegd op een verzoek van een collega, terwijl je geen tijd hebt. Je hebt JA gezegd om mee te gaan naar een speeltuin, terwijl je HELEMAAL geen energie en zin hebt om in een speeltuin te zijn. Je hebt NIET voor jezelf gekozen en staat opnieuw eerst klaar voor een ander (om wat voor reden dan ook).

Ik adviseer om de momenten waarop je lief bent voor jezelf te noteren in een schriftje of in een notitie-app. Zo kun je jouw vooruitgang zien, juist als je weer eens de ultra pleaser of het brave meisje/jongetje bent dat vooral anderen bedient ten kostte van jezelf.

Voor scholen bied ik vanaf september 2023 de leergang Mentaal Fit en Gezond aan. Deze leergang is speciaal gericht op onderwijspersoneel en pakt welzijn, vitaliteit en duurzame inzetbaarheid in brede zin aan. Wil je meer hierover weten? Neem dan gerust vrijblijvend contact op. Dit schooljaar kun je nog een workshop Mentaal Fit boeken.


Reageer op dit artikel