Ik voel me niet gelukkig

01 Dec 2023
0

In de pauze van de workshop Authentiek Krachtig die ik een paar weken geleden gaf, stelde een van de deelnemers mij de vraag of ik wel ECHT gelukkig was. Om eerlijk te zijn had ik deze vraag niet verwacht. Eerder in de workshop had ik al verteld over mijn zoektocht naar geluk. Nadat ik op mijn dieptepunt mijn mindset had veranderd, werd mijn ongelukkige periode mijn drijfveer en passie om andere mensen op mentaal gebied verder te helpen.

'Want ik ken genoeg coaches, therapeuten en 'goeroes' die dit soort presentaties en workshops geven en die helemaal niet gelukkig zijn', vervolgde de deelnemer. Huh? Nu werd het interessant in mijn hoofd. Ik kreeg 3 verschillende scenario's om dit antwoord op te pakken:
 
1. De deelnemer denkt dat ik nog steeds ongelukkig ben. Ik ben ongeloofwaardig overgekomen en NIET authentiek. Het effect: een ongemakkelijk gevoel en zelftwijfel.
 
2. Deze deelnemer is zoekende naar geluk en de juiste balans in het leven (na haar burn-out). Ze is kritisch over iedere persoon met een verhaal vergelijkbaar met die van mij. Het effect: begrip en compassie.
 
3. Deze deelnemer stelt deze vraag uit oprechte nieuwsgierigheid, zonder bijbedoelingen. Het effect: een neutraal gevoel.

Luister naar de juiste gedachten

Gelukkig heb ik door de jaren heen geleerd om vooral te luisteren naar de helpende gedachten, niet naar de negatieve gedachten. Hierdoor sta ik steeds meer met een open blik in het contact met anderen. Ik koos scenario 3.

'Wat is geluk eigenlijk?', antwoordde ik. 'Voor mij betekent geluk een moment waarbij ik me SUPER goed voel! Die momenten heb ik zeker! Verder ben ik vooral dankbaar en tevreden met wie ik ben, wat ik doe en wat ik heb.

Natuurlijk zijn er altijd momenten dat het minder goed gaat, dat is juist menselijk en realistisch. Het leven is namelijk niet altijd leuk. Mijn boodschap is vooral, leer jezelf kennen, zorg goed voor jezelf en zorg ervoor dat je mentaal SUPERSTERK wordt. Laat je niet afleiden door wat de buitenwereld als GELUK ziet. Geluk is persoonlijk!'

Dit antwoord stemde de deelnemer tevreden. Gelukkig maar ;-)
 
💡 Ben jij bewust van alle gedachten en scenario's in je hoofd in het contact met anderen? Kies jij de gedachten die jou het meeste in verbinding houdt met een ander?
 
💬 Het waarnemen en kiezen van helpende gedachten is te trainen. Zo heb jij invloed op hoe jij je voelt. Denk jij dat ik meer voor jou of jouw organisatie kan betekenen op gebied van mentale fitheid? Ik geef advies, lezingen, workshops en trainingen. Ook bied ik coachingstrajecten aan. Bekijk hiervoor mijn dienstenaanbod. Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken. Volg me ook op LinkedIn, Facebook of Instagram voor meer inspiratie op gebied van gezondheid en mentale fitheid. 


Reageer op dit artikel