Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.

Wat doet een nationaal trainer allemaal? Wat komt er bij kijken? En wat wordt er precies van een nationaal trainer verwacht? In 2017 zal ik elke maand in mijn rol als nationaal trainer Bodybalance een kijkje achter de schermen geven.

Backstage bij een nationaal trainer van Les Mills

(Tijdens LES MILLS LIVE in de Ziggodome op 15 oktober 2016. Wat een geweldige ervaring!)

Wie ben ik dan? En hoe is het allemaal zo ver gekomen? Ik ga terug naar het jaar 2006. Het jaar waarin ik mijn allereerste instructeursopleiding volgde namelijk Bodyjam. Maanden twijfelde ik. Zal ik het wel doen, of zal ik het niet doen?

Go go go girl!
Mijn manager op de sportschool waar ik als lid sportte vond me erg geschikt om Bodyjam te geven. Tot het irritante toe bleef hij bij me 'zeuren' of ik de opleiding wilde doen. En dus sportjuf wilde worden. Hij wist namelijk dat ik naast mijn werk als hoofdredacteur als gogo-danseres werkte. Kennelijk zag hij talent in mij. Ik niet. Ik verdomde het om als een schooljuf mensen aan het bewegen te krijgen. Bovendien had ik het al druk genoeg.

Totdat ik dacht. Waarom ook niet? Vind ik het niks, dan kan ik altijd nog stoppen. Met nul ervaring ging ik naar de opleiding (niet helemaal ideaal ;)) En toen was ik verkocht. Sterker nog: ik was verslaafd. Ook al gingen de presentaties verre van soepeltjes...

Les Mills nationaal trainer Bodybalance Louise Hildebrand
(Toen Fitness First nog bestond en leggings 'not done' waren. Ongelooflijk dat ik niet gestruikeld ben over die broek ;-))

Faal-moment
Het begon al bij de voorbereiding van mijn eerste presentatie. Om te beginnen snapte ik niet dat trainers op de dvd hun presentatie in spiegelbeeld geven. Voor de niet-instructeurs onder ons. Spiegelbeeld betekent dat als de trainer op de dvd zijn rechtervoet verplaatst, ik als instructeur mijn linkervoet verplaats. Vervolgens zeg ik tegen deelnemers dat ze hun rechtervoet verplaatsen. Snap je het nog? Ik destijds dus niet. Ik bekeek de dvd en dacht dat ik gek werd. Ruim 7 minuten muziek en bewegingen. Hoe moest ik dat in godsnaam in 1 avond in mijn kop krijgen en vervolgens overbrengen? Ik ging met mijn rug naar de tv staan om de bewegingen mee te doen en de choreo in mijn kop te stampen.

Helaas voor mij. De eerste presentatie was namelijk om te huilen. Ik kon links van rechts niet onderscheiden en ik kreeg een black out. Gelukkig was er nog iets positiefs aan mijn presentatie te ontdekken. Ik ging namelijk vrolijk door alsof er niks aan de hand was. FAKE IT UNTIL YOU MAKE IT was mijn slogan. Gelukkig maakte ik het uiteindelijk helemaal goed. Ik slaagde!

Meer, meer en nog eens meer!
Al snel volgden andere Les Mills opleidingen: Bodybalance, Bodycombat en Bodypump. Ik genoot van het lesgeven en gaf gemiddeld 4 tot 6 sportlessen in de week. Na zo'n twee jaar wilde ik een nieuwe uitdaging. Voor mijn gevoel was ik uitgeleerd en wilde ik opnieuw geïnspireerd raken. En hoe kon ik dat het beste bereiken? Juist. Door dicht bij het vuur proberen te komen. Bij de beste van de beste, namelijk de nationaal trainers.

Les Mills nationaal trainer Bodybalance Louise Hildebrand

Ik stuurde een sollicitatie naar les Mills, waarna ik werd uitgenodigd om een dvd van een les op te sturen. Het werd Bodybalance. Het programma dat mij qua lesgeven het meest op het lijf was geschreven. Ik werd uitgenodigd voor de eerste auditie waar ik 1 Bodybalance-nummer moest presenteren. Ik werd beoordeeld op mijn techniek, mijn coaching en of ik in de essentie van het programma kon lesgeven. En yes, ik was door!

Op auditiedag 2 moest ik laten zien dat ik ook kwaliteiten had om nieuwe instructeurs op te leiden. De feedback die ik na 5 minuten presenteren kreeg was dat ik een beetje saai was. Ai, wat een domper! Na nog wat andere presentaties (waarschijnlijk een stuk minder saai), kreeg ik het geweldige nieuws dat ik als trainee mocht starten. Ik mocht een jaar meelopen met de huidige trainers en ik zou opgeleid worden. Als ik voldeed aan de eisen die gesteld worden aan een nationaal trainer, dan zou ik ook deze titel krijgen.

Easy. Komt helemaal goed...
Dat doe ik wel even, dacht ik. Niet dus. Van: 'Ik weet best veel', ging ik naar 'Shit, wat weet ik weinig.' En: 'Wat komt er veel bij kijken.'

Ik voelde me op momenten compleet verloren en vooral erg onzeker. Ik kreeg geen overzicht van wat er allemaal van me werd verwacht en ik wist niet goed waar ik stond. Dit in combinatie met een echtscheiding maakte dat ik niet op tijd op het juiste niveau zat.

'Louise, je bent er nog niet. We geven je het voordeel van de twijfel. En daarom extra tijd. De komende maanden moeten er nog een aantal dingen verbeterd worden. Zo niet, dan houdt het op', vertelde de hoofdtrainer van Bodybalance.

Angstig
Ik voelde angst. Nog meer onzekerheid. Want, shit. Ik wilde WEL trainer worden. Ik had al zoveel tijd en energie in het traject gestoken. Het perfectioneren van mijn techniek, mijn coaching, mijn presentaties op het podium, het bestuderen van de inhoud van de instructeursopleiding, weten hoe je de opleiding moet managen en geven...

Maar ik miste nog de overview. Aparte onderdelen van de opleiding geven, dat was geen probleem. Maar de juiste bruggetjes maken, de verbindingen leggen. Dat kon ik niet. En snapte ik niet.

Op naar de finish
Het werd tijd voor de hoogste versnelling. Ik werkte dubbel zo hard om WEL alles te snappen. De ergste pijn van mijn scheiding kon ik ook achter me laten dus ik kon me focussen op de finish. Mijn onzekerheid werd vervangen door wilskracht en doorzettingsvermogen. Ik mocht en kon niet falen van mezelf!

In mei 2010 kreeg ik het verlossende woord van de trainersmanager en hoofdtrainer. 'Je hebt echt keihard gewerkt. En het heeft z'n vruchten afgeworpen. Je bent nationaal trainer!' Ik sprong een gat in de lucht. Wat was ik gelukkig!

Jackie Mills, Kylie Gates & Louise Hildebrand
(Tijdens een event voor trainers vorig jaar in Ibiza. Samen met mijn twee grote voorbeelden: Dr Jackie Mills, co-Program Director voor Bodybalance en Kylie Gates, creative director voor o.a. Bodybalance)

In februari plaats ik mijn volgende Les Mills blog. Over welk onderwerp wil jij meer lezen? Laat het me gerust weten door een reactie hieronder te plaatsen of een e-mail te sturen. Misschien kan ik er een blog over schrijven!

Lees ook deze blogs:
Blog 2: backstage bij een nationaal trainer van Les Mills (Hoe leer ik een nieuwe release en wat drijft mij voor het kwartaal?)
Hoe verloopt een Bodybalance-opleiding?
Trainersummit 2015. Wat doet een nationaal trainer eigenlijk?
Gierende zenuwen

Wil jij ook instructeur worden of nationaal trainer? Kijk dan hier voor meer informatie.

Naast nationaal trainer voor les Mills ben ik ook psycholoog, trainer en coach en houd ik me met mentale fitheid bezig. Wil je weten of ik op dit gebied wat voor jou of jouw bedrijf kan betekenen? Kijk dan in mijn dienstenaanbod, lees een van mijn andere blogs of luister naar een van mijn radio-uitzendingen. Stuur gerust een e-mail voor meer informatie!

 

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.