Ben jij een workaholic?

25 Apr 2018
0

'Ik vind mijn werk geweldig. Maar nu moet ik toch echt wat veranderen. Laatst zat ik bij de dokter vanwege benauwdheidsklachten en duizeligheid. Ook hij waarschuwde me. Ik kan zo niet doorgaan. Gemiddeld werk ik zo'n 80 uur in de week. Als ik wel zo doorga dan haal ik de 50 niet.'

Gepassioneerd of werkverslaafd?

Vol enthousiasme vertelt de 47-jarige zzp'er Richard zijn verhaal. Ik ben vooral benieuwd naar de reden waarom Richard zo veel werkt. Vindt hij zijn werk echt zo leuk en is hij vooral gepassioneerd? Of is er sprake van werkverslaving: een sluipende, obsessieve manier van jezelf uitputten, vooral op mentaal gebied.

Kun jij genieten van andere dingen?

Gepassioneerde mensen werken hard, hebben plezier in hun werk, maar genieten ook van andere dingen. Workaholics werken hard, ervaren ook plezier (of denken dat ze plezier ervaren), maar hebben grote moeite om hun werk los te laten. Hun gedachten dwalen steeds af naar hun werk. Ook al zijn ze ergens anders. Ze kunnen dus moeilijk genieten van hun vrije tijd.  

'Laatst ging ik een lang weekendje weg met mijn vriendin. Om eerlijk te zijn was ik blij dat ik weer thuis was. Ik verlangde gewoon terug naar mijn praktijk, mijn klanten en mijn agenda.'

Schuldgevoelens

Ook al zou een weekendje weg leuk moeten zijn, dit ervaar je niet zo. En ook de mensen om je heen merken dit: je vrienden, je partner of je kinderen. En dat kan problemen opleveren. Je voelt je misschien schuldig omdat je continu met je gedachten afdwaalt. Je bent steeds met je telefoon of laptop bezig. Misschien kun je zelfs gaan twijfelen aan je relatie. Of denken dat je in een midlife crisis zit. Daarnaast baal je enorm omdat je niet kunt genieten van je vrije tijd.

Weten en doen: twee verschillende dingen

Vaak weten werkverslaafde mensen wel dat hun gedrag niet zo gezond is. Toch zijn weten en doen twee verschillende dingen, zoals ook blijkt uit Richard's verhaal.

'Ik ben echt geschrokken van mijn fysieke klachten. Na mijn bezoek aan de dokter heb ik wat dingen veranderd. Zo neem ik om de week op vrijdag vrij. Ook de weekenden wil ik niet meer volplannen met afspraken. Toch ben ik benieuwd of dit lukt. In het verleden heb ik vaak genoeg grote rode kruisen in mijn agenda geplaatst. Helaas plande ik de dagen alsnog vol.'

Last = last. Of je nou gepassioneerd bent of workaholic

Gepassioneerd, werkverslaafd of een combinatie van beide. Hoe je het ook noemt, Richard ervaart fysieke klachten en wil meer genieten van zijn vrije tijd. Daarnaast wil hij leren om mentaal fit te zijn op zijn werk. En dat betekent in zijn geval vooral grenzen bewaken. Samen gaan wij kijken hoe hij zijn doelen kan bereiken.

Heb jij (een neiging tot) werkverslaving? Dan zijn dit mogelijke signalen:

Je vindt het moeilijk om een dag vrij te nemen. Daar heb je eigenlijk geen tijd voor. Laat staan voor een vakantie. Wanneer zou je die moeten nemen?

- Je vindt het moeilijk om afstand te doen van je telefoon. Wat als iemand je nodig heeft voor het werk? Daarnaast controleer je voortdurend je berichten en e-mail. Ook al ben je een dag vrij of is het weekend.

- Tijdens andere activiteiten of in je vrije tijd denk je continu aan werk. In je hoofd ben je plannen aan het bedenken, gesprekken aan het voeren of je to-do-lijst aan het doornemen. Je werk is nooit afgerond.

- Je zegt privé-afspraken makkelijk af. Je werk gaat namelijk altijd voor. Daarnaast heb je weinig tijd voor je gezin of je vrienden.

- Je MOET eerst werken voordat je andere dingen gaat doen. Ook voel je je schuldig als je werk niet af is.

- En tot slot: je kunt moeilijk ontspannen, tot rust komen en genieten van je vrije tijd.

Naast bloggen over uiteenlopende onderwerpen zoals (werk)stress, relaties en geluk werk ik als psycholoog, coach en hbo-docent. Ik geef presentaties, trainingen en coachingstrajecten voor bedrijven en particulieren. Mijn expertise is mentale fitheid en alle onderwerpen die hier binnen vallen. Denk aan het aanpakken van negatief denken of (werk)stress. Wil je meer informatie of wil je weten of ik jou of jouw organisatie verder kan helpen? Stuur gerust een e-mail naar info@louisehildebrand.nl. Je kunt ook bellen naar 06 52 33 68 90.


Reageer op dit artikel