Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.

Het uur van de waarheid. Als trainers gaan we nu met de billen bloot. Want hoe groot is ons ego eigenlijk? Zijn we allemaal arrogant? En vinden we onszelf beter dan instructeurs?

Blog 4: hebben Les Mills trainers een groot ego?

Wat een ego's!
Toegegeven. Toen ik instructeur was en kwartaals bezocht had ik ook een sterke mening over trainers. En soms nog steeds. Ik vond veel trainers uit de hoogte. Soms was ik gewoon bang voor ze. Geen haar op mijn hoofd die eraan dacht om er eentje aan te spreken. Wat een ego's!

Niet iedereen is hetzelfde
Om te zeggen dat alle trainers een groot ego hebben of arrogant zijn is hetzelfde als zeggen dat alle mannen vreemd gaan. Of dat alle vrouwen alleen maar bezig zijn om slank te worden. Niet elke man is hetzelfde. Niet elke vrouw is hetzelfde. En niet elke trainer is hetzelfde. Ja, er zijn misschien trainers die hun titel als statussymbool zien en daar graag over opscheppen. Maar er zijn ook doodnormale trainers die eerder bescheiden zijn dan arrogant.

Zelf heb ik een spuughekel aan arrogante mensen. Mensen die denken dat ze beter zijn dan de rest en zich daar ook naar gedragen. Die mensen laat ik liever links liggen. Toch weet ik dat er ook instructeurs (en zelfs trainers) zijn die mij arrogant vinden (of dat in het verleden hebben gedacht).

Ik heb weleens als feedback gekregen dat ik afstandelijk ben, niet toegankelijk en vooral niet te peilen. Dat ik destijds gewoon onzeker was, erg gefocust op een presentatie en angstig om een fout te maken, dat werd niet gezien. Ik vond het gewoon doodeng om tijdens een kwartaal op een podium te staan en les te geven. Niet zozeer vanwege de instructeurs, maar vooral vanwege de kritisch kijkende collega-trainers.

Jan Roggeveen en Louise Hildebrand tijdens een Les Mills kwartaalpresentatie

(Samen met Bodybalance trainer en progam coach Jan Roggeveen. Inmiddels ben ik al een stuk relaxter op het podium!)

Opdracht: minder ego, meer toegankelijk zijn
Vanuit het management hebben wij als trainerteam de opdracht gekregen om toegankelijker te worden voor instructeurs. Want ook het management is zich ervan bewust dat veel instructeurs het beeld hebben dat nationaal trainers een groot ego hebben.

Wat betekent dat in de praktijk? Dit betekent dat wij als trainers proberen om meer in contact te komen met instructeurs. Of dat nou via social media is of via een praatje op het kwartaal. Connectie staat voorop. Niet meer uren rondhangen in de kleedkamer en kletsen met collega-trainers, maar juist contact maken met instructeurs.

Dit gaat niet elke trainer even makkelijk af. De ene trainer is natuurlijk meer een kletskous dan de andere. En de ene trainer is wat meer op zichzelf dan de andere. En dat mag ook. Maar elke trainer doet zijn of haar best om instructeurs het idee te geven dat trainers best oké zijn en makkelijk te benaderen.

Gewoon mens
Ook nationaal trainers moeten poepen en plassen. Ze zijn weleens onzeker. Ze maken fouten. Ze stinken als ze hebben gesport of niet hebben gedoucht. Kortom: ook nationaal trainers zijn gewone mensen, ook al hebben ze toevallig een extra titel. Dus aarzel vooral niet om eens gedag te zeggen of een praatje te maken. Ook al lijkt het soms dat we daar niet op zitten te wachten.

Misschien zijn we op dat moment gewoon erg gefocust op onze les. Of maken we ons er stiekem druk over. Maar dat heeft niet per se iets te maken met arrogantie!

Lees ook deze blogs:
Blog 1: Hoe is het allemaal begonnen? Als instructeur en als trainer.
Blog 2: De nieuwe muziek en release. Hoe bereid ik me voor?
Blog 3: Het kwartaal.

Heb je andere onderwerpen waar je graag meer over wilt lezen? Of heb je een vraag over het nationaal trainerschap? Stuur gerust een e-mail naar info@louisehildebrand.nl. Dan kan ik er wellicht een blog over schrijven.

Naast nationaal trainer werk ik als psycholoog, trainer en coach op gebied van vitaliteit, mentale fitheid, tevredenheid en geluk. Ik geef presentaties, trainingen en coachingstrajecten. Wil je weten of ik iets voor jou of jouw organisatie kan betekenen? Kijk dan in mijn dienstenaanbod, lees een van mijn andere blogs (inmiddels al 642 stuks!) of luister naar een van mijn radio-uitzendingen Mentaal Fit en Gezond. Stuur gerust een e-mail naar voor meer informatie!

 

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.