Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Bodybalance • Instructeur • Persoonlijk • 

Het was een spontane actie, meedoen met de CXWORX-opleiding. Een Les Mills programma dat in een half uur je CORE traint: je buik-, rug- en bilspieren. Ik dacht: dat moet te doen zijn. Ook al was het een tijdje geleden dat ik CXWORX had gedaan. En dat heb ik geweten. Wat had ik het zwaar! En wat had ik een bekrompen beeld van dit programma.

Blog 5: backstage bij een nationaal trainer. De CXWORX-opleiding

Een week voor de opleiding schreef ik me in en stuurde ik Denise Delisse Van Der Linden, trainer en Program Coach van CXWORX een Whats-appje.

'Hoi, alles goed? Ik heb me opgegeven voor de CX-opleiding. Stomme vraag misschien, maar hebben we een tube (weerstandsband van elastiek) nodig voor deze release?'

'Oh, echt? Ik word spontaan zenuwachtig. Maar supertof! Ja, je hebt een tube nodig.'

Collega's die meekijken? Altijd spannend
Zenuwachtig zijn is een dingetje van trainers. Als instructeur kun je het vergelijken met de situatie waarin een andere instructeur een les bij je volgt. Grote kans dat je je bekeken voelt, een beetje ongemakkelijk en vooral kritisch beoordeeld. Als een collega-trainer een opleiding bij je volgt, dan is dat gevoel misschien wel 10 keer erger. De druk om goed te presteren wordt daardoor groter. Nergens voor nodig, want inhoudelijk wist ik niks van CXWORX.

psycholoog en nationaal Bodybalance trainer Louise Hildebrand tijdens CXWORX

(Vol aandacht luisteren we naar Denise terwijl ze meer vertelt over de wetenschap achter CXWORX)

Terug naar de tube. Shit. Die had ik niet. Misschien was het wel handig om er 1 aan te schaffen zodat ik ermee kon oefenen. Want op de eerste opleidingsdag moest ik een nummer presenteren waarbij de tube wordt gebruikt.

Is licht wel licht? Of ben ik nou zo slap?
Op internet vond ik een Reebok-exemplaar. Een LIGHT-versie. In eerste instantie dacht ik, dat is misschien te licht, maar toen ik de tube uitpakte, onder mijn voeten schoof en een achterwaartse stap wilde maken, rekte dat verdomde elastiek niet mee. Dit was toch de LIGHT-versie?!!!

Ik werd een beetje overvallen door paniek. Het was woensdagavond en over 3 dagen moest ik al dit nummer presenteren. Hoe ga ik dat fiksen? Ik wilde mezelf niet uitputten maar wel fatsoenlijk op de opleiding verschijnen. Wat een afgang zou het zijn als ik als trainer eruit zie als een loser!

Oefenen zonder elastiek
Dus ging ik de bewegingen eerst oefenen zonder elastiek. Qua coaching maakte ik me niet druk, qua techniek wel. Op dat moment besef je des te sterker dat goed zijn in het ene programma niet betekent dat je goed bent in een ander Les Mills programma. Juist als je attributen gebruikt die je niet gewend bent. Zoals een elastiek.

Ook oefende ik de hele les en kwam ik erachter hoe goed dit programma in elkaar zit. Het zijn niet zomaar een paar tracks achter elkaar waarin alleen je buik wordt getraind. Heel je CORE wordt aangepakt. Ofwel, dat gedeelte van je lichaam zonder armen en benen. Dus ook je schouders, rug, billen en heupen!

Ga je puur voor uiterlijk of voor algehele gezondheid?
Waarom is dat in godsnaam belangrijk? We streven met z'n allen toch voor een sixpack? Broodjes? Ofwel een strakke, platte buik? Als we kijken naar algehele gezondheid niet. Hoe sterker je CORE, hoe minder kans op blessures, hoe makkelijker je in het dagelijkse leven beweegt en hoe fysiek sterker je bent! En dat binnen een half uur? Ideaal!

Je zou het niet geloven, maar al na een paar keer CXWORX te doen voelde ik me niet alleen fysiek sterker en krachtiger, maar ook mentaal krachtiger. Hoe kon het toch zijn dat dit programma niet zo populair is? Een gemiste kans!

Voor niks angstig
Terug naar mijn presentatie. Wonder boven wonder ging het hartstsikke goed! De Smartband (een speciale versie van het elastieken band) die ik kon lenen van Denise hielp wel ontzettend. Het elastiek gleed minder snel weg en ik kon makkelijker naar achteren en opzij stappen. Uiteindelijk heb ik de opleiding gehaald. Samen met 16 andere enthousiastelingen!

psycholoog en nationaal Bodybalance trainer Louise Hildebrand geslaagd voor CXWORX

Wat heb ik tijdens deze twee opleidingsdagen veel geleerd. Of ik les ga geven in CXWORX, dat is afhankelijk of ik ergens op een sportschool in de buurt deze les kan geven. Maar ik wil dit programma zeker blijven doen. Het zal me niet alleen voor Bodybalance sterker maken, maar ook in het dagelijkse leven. Beide programma's staan op zichzelf maar versterken elkaar ook. Volgens mij heb ik nog nooit zo'n sterke CORE gehad. Ideaal!

Lees ook deze blogs:
Blog 1: Hoe is het allemaal begonnen? Als instructeur en als trainer.
Blog 2: De nieuwe muziek en release. Hoe bereid ik me voor?
Blog 3: Het kwartaal.
Blog 4: Hebben Les Mills trainers een groot ego?

Heb je ideeën voor een blog? Of wil je graag meer weten over een bepaald onderwerp? Stuur gerust een e-mail naar info@louisehildebrand.nl. Misschien kan ik er een blog over schrijven! Je kunt ook een reactie plaatsen onder dit blog.

Wil jij ook CXWORX-instructeur worden? 25 juni & 2 juli 2017 staat de volgende opleiding gepland in Veenendaal. Klik hier voor meer info.

Naast nationaal trainer werk ik als zelfstandig psycholoog, trainer en coach op gebied van vitaliteit, mentale fitheid, tevredenheid en geluk. Ik geef presentaties en trainingen. Daarnaast coach ik particulieren en bedrijven. Wil je weten of ik iets voorjou of jouw organisatie kan betekenen? Kijk dan in mijn dienstenaanbod, lees een van mijn andere blogs (inmiddels al meer dan 600!) of luister naar een van mijn radio-uitzendingen Mentaal Fit en Gezond. Stuur gerust een e-mail voor meer informatie.

 

Kies Opleiding • 20-07-2017, 16:18
Hoi, Leuk artikel over de opleiding. Ik heb de Les Mills lessen gevolgd op mijn sportschool, en behaalde hier snel goeie resultaten mee.
Leuk om ook de ervaringen van anderen te lezen.
Groet,
Han

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.