Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Goed in je vel zitten • Persoonlijk • Zwangerschap • 

Groepsbijeenkomsten volgen samen met andere zwangere dames. En dat als alternatief voor 1-op-1 afspraken met een verloskundige. Heb ik daar wel zin? En hoe zinvol is dat?

Centering Pregnancy: mijn ervaring

Overgewaaid vanuit Amerika

Toen ik in april mijn allereerste afspraak had bij verloskundigcentrum Calamaris, kreeg ik de keus om mee te doen met deze groepsbijeenkomsten, ook wel Centering Pregnancy genoemd. Een concept dat is overgewaaid vanuit Amerika en in Nederland sinds 5 jaar wordt aangeboden.

In dit concept worden 1-op-1 afspraken vervangen door groepsbijeenkomsten van 2 uur. Tijdens deze bijeenkomsten worden zowel individuele controles uitgevoerd als allerlei onderwerpen behandeld die te maken hebben met het zwanger zijn. Van gezonde voeding, manieren om te ontspannen en kwaaltjes die zwangere vrouwen kunnen hebben, tot alle verschillende testen die beschikbaar zijn, de bevalling en de kraamperiode.

Nee. Of toch ja?

Eerlijk is eerlijk. Mijn eerste gedachte was nee. Echt niet dat ik in een groepje ga zitten. Sociaal zijn met vreemde mensen is niet mijn ding. Bovendien voelde ik me een vreemde eend in de bijt. Al die andere dames zullen vast een stuk jonger zijn dan ik. Zal ik me dan wel op m'n gemak voelen?

Mijn nee veranderde vrij snel in een ja. Waarom ook niet? Dacht ik. Mede gesterkt door de geruststelling van de verloskundige. 'Mocht je het niks vinden, dan kun je altijd stoppen en kiezen voor 1-op-1 afspraken.'

Betrouwbare kennis opdoen

Daarnaast moest ik van mezelf toegeven dat het verstandig was om zoveel mogelijk betrouwbare informatie op te doen. Juist omdat ik voor aanvang van mijn zwangerschap echt nauwelijks iets van zwanger zijn afwist. Ik ging Centering Pregnancy zien als mijn kans om goede, betrouwbare vakkennis op te doen van zowel een verloskundige als een kraamverzorgster.

Uiteindelijk heb ik meer gekregen dan dat. Op ongeveer hetzelfde moment zwanger zijn met 7 andere vrouwen en ervaringen delen zorgt voor verbinding, herkenning en geruststelling. Ongeacht leeftijd, beroep, sociale klasse of cultuur, elke zwangere vrouw maakt ongeveer hetzelfde mee en heeft soortgelijke vragen.

Waar ik misschien thuis achter de laptop zou kruipen om een antwoord te vinden op een vraag, kon ik nu mijn vragen tijdens een bijeenkomst inbrengen of in de groepsapp gooien.

Minpunt?

Waren alle bijeenkomsten dan zo fijn en gezellig? Nee. Tenminste, voor mij niet. De eerste bijeenkomst voelde ongemakkelijk. Privé ben ik in eerste instantie best een 'kat uit de boom kijker'. Ik houd me op de achtergrond en ben niet de eerste die wat zal zeggen. Dit in tegenstelling tot m'n werk als psycholoog en trainer waarin ik juist op de voorgrond treed en dat ook graag doe.

Gelukkig weet ik ook dat een eerste bijeenkomst voor bijna alle groepsdeelnemers ongemakkelijk voelt. Een gevoel van veiligheid heeft namelijk tijd nodig en moet groeien. Ik kon niet van mezelf verwachten dat ik meteen super enthousiast was om in een groep te zitten.

Inmiddels is de laatste bijeenkomst geweest en is mijn gevoel van ongemakkelijkheid allang verdwenen. Nadat iedereen is bevallen hebben we nog een terugkombijeenkomst om bevallingservaringen te delen.

Absolute aanrader

Ik ben blij dat ik voor Centering Pregnancy heb gekozen. Tijdens mijn zwangerschap heb ik me over het algemeen goed en zelfverzekerd gevoeld. Vooral als je voor de eerste keer zwanger bent komt er een hoop op je af. Maar ook als je al 1 of meer kinderen hebt, dan is Centering Pregnancy handig. Je word er altijd wijzer van en het is leuk om dames te leren kennen die in dezelfde fase van de zwangerschap zitten.

Meer weten over Centering Pregnancy en alle wetenschappelijk onderbouwde voordelen?

Kijk dan op:

https://www.centeringhealthcare.nl of https://www.centeringhealthcare.org

Woon in je de buurt van Veghel, dan is verloskundigcentrum Calamaris absoluut aan te raden. Ik vind alle verloskundigen zeer betrokken en deskundig. Daarnaast is er goed ingespeeld op mijn persoonlijke situatie door naast Centering Pregnancy ook 1-op-1 afspraken in te plannen op het moment dat mijn moeder overleed.

Luister ook naar onderstaande radio-uitzending van Mentaal Fit en Gezond waarin 3 hoogzwangere dames praten over hun zwangerschap:

 

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.