Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Bewustwording • Goed in je vel zitten • 
Die gevulde koek heeft mijn dag verpest, ik voel me een vet varken. Ik MOET afvallen. Als ik nou mijn ontbijt morgen oversla, dan heb ik mooi gecompenseerd voor die borrelnootjes. Over eten, afvallen en lichaamsperceptie bestaan veel oordelen, misopvattingen en ongezonde denkpatronen.

Welke vrouw, en tegenwoordig ook man, heeft niet aan de lijn gedaan? De diëten, pillen, shakes, thee en boeken zijn niet aan te slepen. Iedereen is op zoek naar het wondermiddel. Het liefst eentje waarbij je lekker op je kont kunt blijven zitten terwijl je zonder schuldgevoel een overheerlijk slagroom- of chocoladegebakje naar binnen werkt.

Veel mensen willen afvallen, maar zijn niet bereid om verder te kijken dan de koelkast. Wil je langdurig je overtollige gewicht kwijtraken, dan moet je je hele leefstijl onder de loep nemen. Drie weken op water en brood leven om vervolgens terug te schakelen op fastfood heeft totaal geen zin. Daarnaast ben ik van mening dat afvallen en goed in je vel zitten niet gaan om het eten zelf, maar hoe je omgaat met emoties en achterliggende denkpatronen.

Alleen een (streng) dieet voorschrijven met wat je wel en niet mag eten, daar ben ik geen voorstander van. Crashdiëten zijn helemaal not done. Op dat moment krijg je er acuut een probleem bij: een obsessie met eten.

Als je opstaat denk je aan eten, onder de douche denk je aan eten, tijdens je werk denk je aan eten, in de auto of in de trein denk je aan eten, tijdens het tv-kijken denk je aan eten, in de sportschool denk je aan eten, in bed denk je aan eten en in je dromen (of de volgende dag) vreet je jezelf helemaal vol met al het lekkers wat je kunt vinden.

Afvallen is een kwestie van vraag en aanbod. Wat heeft je lichaam nodig gezien jouw lichaamsbouw, conditie en dagelijks energieverbruik? Daarnaast kun je denken dat je heel gezond eet en voldoende beweegt, maar weet je dat zeker? Veel mensen zijn in de veronderstelling dat ze gezond eten, maar als ik verder vraag, dan is hun dieet verre van voedzaam! Misschien eet je wel dingen die voor jou helemaal niet gezond zijn. Of eet je veel te weinig zodat je lichaam alle extra calorieën die het binnenkrijgt graag in je zwembandje opstalt.

Mijn advies? Praat met zoveel mogelijk verschillende mensen over hun eet- en bewegingspatroon. Geloof niet zomaar iemand op zijn of haar woord. Iedereen heeft een ander lichaam, heeft andere behoeftes en andere mogelijkheden om te bewegen. Probeer verschillende diëten uit en kijk wat voor jou werkt. Al zou er een wonderdieet bestaan, dan zou iedereen inmiddels mooi slank zijn. Het feit dat dieetrages komen en gaan zegt al genoeg. Hèt standaard wonderdieet bestaat niet ...

 

Marjolein • 18-05-2010, 12:39
Je kent de meditatie-oefening met de rozijn? Probeer het eens met een stroopwafel of een gevulde koek...bewust het pak koek uit de kast pakken, nadenken waarom je juist nu een koek wilt eten, dan toch de koek uit het pakje halen, er aan ruiken, er in happen, proeven, kauwen, slikken...kun je dan nog een heel pak in een keer wegeten of gaat het toch een stuk moeilijker?

By the way, vette varkens zijn de mooiste en gezondste varkens... ;-)

xM
Louise Hildebrand • 18-05-2010, 13:22
Het schijnt dat elke mindfullnesstraining ter wereld begint met deze rozijnmeditatie. Zogenaamde cue exposure, wordt ook weleens gebruikt bij de behandeling van eetstoornissen.

En ja, een vet varken vind ik zelf ook schattiger dan een mager varkentje ;-)

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.