Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.

"Wat zijn de voordelen van een optimistische jij?" Deze vraag van een journaliste van Vriendin liet me even stilstaan. Je zou denken logisch. Natuurlijk werkt optimisme beter dan een pessimistische instelling. Maar waarom eigenlijk?

Zet een optimist en een pessimist in dezelfde moeilijke situatie. Bijvoorbeeld: beide personen worden ontslagen. De optimist zal vooral gedachten hebben zoals:

Het komt goed.
Ik vind wel een andere baan.
Deze situatie, ook al is deze vervelend, geeft me mogelijkheden om een andere uitdaging aan te gaan.

De pessimist daarentegen zal vooral focussen op negatieve aspecten en het verlies. Denk aan gedachten zoals:

Waarom ik?!!'
Wat een vreselijke klote situatie, ik kan straks mijn huur niet meer betalen.
Het is crisis, het is lastig een baan te vinden, ik kom niet meer aan de bak!

De situatie is hetzelfde, de manier van omgaan is verschillend. Diegene met een optimistische instelling zal tijdens zijn zoektocht naar een nieuwe baan meer positiviteit en hoop voelen dan de pessimist. De pessimist zal eerder zwelgen in het verlies, moeite hebben om geluksmomenten te vinden en nauwelijks tot geen voordelen zien van de situatie. Wie zal er eerder een andere baan vinden denk je? En wie zal zich tijdens deze periode beter voelen? De optimist of de pessimist?

Kies voor optimistisch zijn en zie kansen in elke situatie

Optimistisch zijn heeft vooral als voordeel dat je beter kunt omgaan met tegenslagen. Hoe rot of vervelend de situatie ook is, het heeft geen zin om lang te blijven tobben over de situatie. Wat er ook is gebeurd en wat je ook ervaart. Het kan vervelend voelen. Pijnlijk. Frustrerend. Verdrietig. Boosmakend. Of misschien wel zwaar teleurstellend. Geef dat gevoel aandacht, wees realistisch over datgene wat er is gebeurd, maar ga daarna met opgeheven koppie verder. Want helaas. Het leven verloopt niet altijd zoals jij dat wilt.

Optimistisch zijn betekent niet dat je de realiteit negeert. Natuurlijk is het vervelend of zwaar shit als je wordt ontslagen. Natuurlijk is het zinvol om na te denken hoe je het financieel gaat redden. Natuurlijk moet je nadenken over de volgende stappen in je carrière, ook al heb je daar geen zin in. Maar blijven rondhangen in negatieve gedachten voorkomt dat je gerichte acties onderneemt.

Wat kun je doen om verandering te brengen in je vervelende situatie? Waar heb je wél invloed op? Wat gaat ervoor zorgen dat je, ondanks je vervelende situatie, toch hoop blijft houden? Mokken, negatief denken en pessimistisch zijn? Zeer zeker niet!

Sommige situatie kun je niet veranderen. Wel de (optimistische) manier waarop je ernaar kijkt.

Mentaal fitte mensen hebben een optimistische kijk op hun leven. Ze kunnen goed met tegenslagen omgaan en zien in elke situatie een kans om te groeien en te leren. Heb jij moeite om een optimistische kijk te ontwikkelen en heb je daar last van? Zowel in je werk als privé? Misschien kan ik hierbij ondersteunen.

Voor bedrijven die te maken hebben met een reorganisatie, een hoog ziekteverzuim of pessimistisch ingestelde medewerkers, kan het zinvol zijn om hun medewerkers mentaal fit te trainen of om ze een positieve mentale boost te geven. Klik hier voor meer info, stuur een e-mail naar info@louisehildebrand.nl of bel naar 06 52 33 68 90 om de mogelijkheden te bespreken. Workshops en (groeps)coachingstrajecten worden afgestemd op de specifieke behoefte van het bedrijf.

 

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.