Hoe groot is de invloed van jouw gedachten? Stilte retraite bij Mooji in Monte Sahaja

05 Sep 2015
0

Grootste probleem van de mens is de 'mind'. Ofwel alle gedachten die mensen dagelijks hebben. Gedachten over jezelf, gedachten over andere mensen en gedachten over de wereld. Gedachten kunnen beklemmen, stress opwekken, angst aanjagen, verdrietig maken, frustratie creëren en je vooral ongelukkig maken. Tien dagen in stilte bij Mooji in zijn ashram in Portugal maakte dat des te duidelijker.

Australië, China, Rusland, Zuid-Afrika, Mexico, Amerika, Engeland, Spanje, Italië... Zo'n 300 geïnteresseerden uit heel de wereld trokken naar Monte Sahaja om in de aanwezigheid van Mooji de stilte te ervaren. Wat heb ik genoten. Genoten van de natuur, het weer, het eten en alles wat door Mooji's team werd verzorgd, of dat nou een yogasessie was of een uurtje Qi Gong. Ik genoot vooral van de zogenaamde Satsangs met Mooji, 2 tot 3 uur durende sessies waarin de leringen van Mooji werden uitgelegd en waarin deelnemers hun ervaringen konden delen en vragen konden stellen.

Ik wil gelukkig zijn
De wens van elk mens is wat dat betreft simpel. Iedereen wil plezier ervaren en gelukkig zijn. Probleem is dat we geen kant-en-klaar handboek hebben om dit te bereiken. Dus modderen we met z'n allen flink aan.

We proberen van alles om ons geluk te vinden waarbij we vooral kijken naar externe dingen. Geld, een goede baan, de perfecte partner, kinderen, een leuk huis, leuke vrienden, een goed uiterlijk, een fantastisch imago, feestjes, misschien wel drugs, eten of alcohol om uiteindelijk met een leeg gevoel achter te blijven. Want, deze externe dingen geven zeker een fijn gevoel, maar zijn vaak van korte duur. Al snel heb je een volgende shot nodig om je gelukkig te voelen. Een volle agenda doet wat dat betreft ook wonderen.

Naar jezelf kijken
We kijken met andere woorden graag naar de buitenwereld. En daar is het blijvende geluk niet te vinden. Vroeger vond ik opmerkingen zoals: 'Het geluk vind je in jezelf', vreselijk zoetsappig en vaag. Tuurlijk, dacht ik. Terwijl ik verder werkte aan mijn fantastische fake imago van succesvolle en gelukkige vrouw met een huisje, boompje en beestje. Ondertussen was ik zwaar overspannen en leed ik onder mijn eigen verkeerde overtuigingen. Mijn innerlijke rust was ver te zoeken. Laat staan dat ik tevreden of dankbaar was voor wat ik had. Voor de buitenwereld was ik gelukkig. Van binnen voelde ik me onrustig, opgejaagd, depressief en verloren.

Stil zijn betekent dat je de buitenwereld laat voor wat het is en dat je jezelf leert kennen. Je kijkt naar binnen in plaats van naar buiten. Het betekent dat je je eigen gedachten onder ogen durft te komen. En dat je er op een goede manier mee omgaat. Vooral met je negatieve gedachten. Wat zeg je allemaal tegen jezelf? Wat zeg je over anderen? Geloof je je gedachten? Zijn ze waar? Welk bewijs heb je? En geloof me, als je geen enkele afleiding hebt van de buitenwereld, dan kan het enorm druk worden in je hoofd.

Hoop gelul
En wat een gelul hoor je dan. En wat voel je plotseling veel. Irritatie, frustratie, angst, verdriet, boosheid. Maar ook veel plezier, speelsheid, blijheid, geluk, tevredenheid en dankbaarheid. Wat ik vooral tijdens mijn retraite heb ervaren is dat alles voorbij gaat. Elke gedachte verdwijnt. Elk negatief gevoel verdwijnt. Tenminste, als je er niet te veel op ingaat. Want zodra je een negatieve gedachte gelooft, voed je een negatief gevoel.

Wat ik bijzonder vond om te ervaren was dat het gevoel van dankbaarheid en rust steeds sterker werd. Ik voelde me gelukkig. Gelukkig met wie ik was, waar ik was en wat ik had. Zonder enige luxe en zonder afleiding van mensen of dingen. Ik miste niets of niemand. Stilte maakt gelukkig. In jezelf keren maakt gelukkig. Rust maakt gelukkig. Makkelijk is het niet, maar met enig inzicht in de werking van je brein, geduld en vertrouwen kom je een heel eind.

Wil je meer weten over Mooji? Kijk dan op www.mooji.org of kijk eens op You Tube. Daar vind je een hele hoop video's met Mooji.

Wil jij op een praktische manier meer rust in je hoofd? Of heerst er in jouw organisatie veel druk en stress? Overweeg dan eens een Mentaal Fit workshop, training of leergang. Neem gerust vrijblijvend contact op voor een kennismakingsgesprek via info@louisehildebrand.nl 


Reageer op dit artikel