Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Bodybalance • Grenzen verkennen • Instructeur • Persoonlijk • 

Als nationaal Bodybalance-trainer bij Les Mills gaat mijn rol verder dan het presenteren van een nieuwe release of rolmodel zijn op het podium. Een belangrijk onderdeel van mijn werkzaamhedenis het geven van opleidingen. Tijdens een Bodybalance-opleiding worden deelnemers opgeleid tot Bodybalance-instructeur.

(Indruk van Bodybalance en wat een instructeur zegt en laat zien, release 73)

Van de buitenkant lijkt het misschien simpel om deelnemers binnen twee dagen op te leiden tot Bodybalance-instructeur. Maar geloof me. Het geven van zo'n opleiding is niet zomaar gepiept. Sterker nog, je moet aan zoveel dingen denken dat een dag van tevoren starten met voorbereiden echt te laat isom een sterke opleiding neer te zetten.

De eerste keer dat ik de vernieuwde tweedaagse opleiding moest geven was ik ruim een week van tevoren flink bezig met de voorbereiding. De inhoud van de opleiding was anders dan ik gewend was, ik had het idee dat ik helemaal opnieuw moest beginnen als trainer. En dat terwijl ik nu 6 jaar Les Mills trainer ben.

Bodybalance opleiding augustus 2016

Doelen
Als trainer heb je verschillende doelen die je tijdens zo'n opleiding wilt behalen. Ten eerste moet je de opbouw en de inhoud van de opleiding kunnen dromen. Zelf vind ik het prettig om een beeld te krijgen van elke opleidingsdag. Wat ga ik wanneer doen en wat ga ik ongeveer zeggen? Vaak schrijf ik elkafzonderlijk deel uit zodat ik sneller de inhoud beheers. Uiteindelijk doel is dat deelnemers snappen wat nodig is om een goede Bodybalance-instructeur te zijn. En natuurlijk dat zoveel mogelijk deelnemers, door de juiste begeleiding, feedback en coaching, een voorlopig lesgeefcertificaat ontvangen.

Bodybalance opleiding augustus 2016

Het beste uit deelnemers halen
Daarnaast is het belangrijk dat je de inhoud op een inspirerende manier brengt. Je wilt als trainer natuurlijk niet dat je deelnemers halverwege de dag in slaap sukkelen of dromerig naar buiten zitten te staren. Je wilt inspelen op de behoefte van de groep, terwijl je toch de richtlijnen aanhoudt van de opleiding. Je wilt de overgangen per onderdeel soepel en duidelijk laten verlopen. Daarnaast wil je deelnemers motiveren om, vanuit hun persoonlijke (lesgeef) achtergrond, de best mogelijke presentatie neer te zetten.

Bodybalance opleiding augustus 2016

Tijdens een Bodybalance-opleiding presenteren deelnemers 3 keer hetzelfde nummer uit een les. De eerste keer doen ze dat op dag 1 gedurende 2 minuten. De tweede en derde presentatie wordt op dag 2 gehouden en op basis van deze presentaties ontvangen deelnemers wel of geen tijdelijk certificaat. Bij een tijdelijk certificaat (waarbij deelnemers voldoen aan bepaalde minimumeisen) krijgen deelnemers 3 maanden de tijd om te oefenen met de les en om de les digitaal op te nemen. Deze les wordt vervolgens naar Les Mills gestuurd. Voldoet de les aan de richtlijnen van Les Mills, dan ontvangt de instructeur een internationaal lesgeefcertificaat dat wereldwijd geldig is.

Bodybalance opleiding augustus 2016

Passie overbrengen
Een van mijn grootste doelen is om mijn passie voor het programma over te brengen. Ik ben echt helemaal gek op Bodybalance, persoonlijk mijn favoriete Les Mills programma. De combinatie tussen de muziek, de bewegingen, de fysieke uitdaging en daarnaast ook het werken aan je mentale gezondheid vind ik geweldig. Ik word altijd ontzettend blij en relaxt van Bodybalance. Daarom is het ook zo heerlijk om nationaal trainer voor Bodybalance te zijn en enthousiaste, startende instructeurs de fijne kneepjes van dit programma mee te geven.

De voorbereiding van een opleiding en het geven van de opleiding kosten enorm veel energie. Tegelijkertijd krijg ik er ontzettend veel positieve energie voor terug. Al die enthousiaste gezichten van deelnemers die de aangereikte kennis als een spons opnemen, de groei die ik zie bij deelnemers van presentatie 1 naar presentatie 3. De motivatie die ik bij deelnemers voel om een inspirerende Bodybalance-instructeur te worden. De blijheidvan deelnemers die slagen. En natuurlijk de voldoening die ik voel als ik de evaluatieformulieren teruglees en zie dat al mijn doelen zijn bereikt. Heerlijk!

Bodybalance opleiding augustus 2016

Lees ook deze blogs:

De Les Mills European trainer summit. En wat doet een nationaal trainer nou eigenlijk?
Of de Engelse versie: The Les Mills European trainer summit. And what exactly is the role of a Dutch/Belgian trainer?
Bodybalance-freaks

Naast mijn werkzaamheden voor Les Mills werkikals psycholoog, trainer en coach. Ik geef presentaties, workshops en trainingstrajecten voor organisaties en bedrijven op gebied van mentale gezondheid. Denk hierbij aan het gebruik van de mobiele telefoon en het altijd bereikbaar moeten zijn, e-mailstress, omgaan met hoge werkdruk, het vinden van de juiste werk-privébalans, onrust en negatief denken bestrijden of reorganisatiestress. Neem gerust per e-mail contact op om de mogelijkheden te bespreken.

 

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.