Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.
Rubriek: Goed in je vel zitten • Persoonlijk • Relaties • Werk en privé • 

Ongelovig keek ik naar de zwangerschapstest. Twee roze streepjes. Dat zou betekenen dat ik zwanger ben. En het zou verklaren waarom ik de afgelopen dagen zo veel hoofdpijn had, vreselijk misselijk was en vooral moe. Zou ik dan toch zwanger zijn? Moest ik niet nog een test doen, gewoon voor de zekerheid?

Ik ben zwanger, en nu?

Met de test in mijn handen liep ik van de wc naar de slaapkamer om mijn vriend het nieuws te vertellen. 'Twee streepjes. Volgens deze test ben ik zwanger...', zei ik nog steeds wat ongelovig tegen hem. Op het gezicht van mijn partner verscheen een enorme glimlach. Dolenthousiast gaf me een kus en knuffel. `Ik wist wel dat het zou lukken via de natuurlijke weg, ik word papa!´

En nu?
Mijn eerste gedachte daarna was: en nu? Wat moet ik in godsnaam doen? Moet ik de dokter bellen? Of iemand anders? Ik had echt geen idee wat ik moest doen. Al enige tijd hadden we gehoopt dat ik zwanger zou raken en nu het eindelijk zo ver was, raakte ik enigszins in paniek. Ik wilde het nieuws vooral stilhouden. En ik wilde zekerheid. Klopte de test wel? Moest ik niet eerst onderzocht worden om te kijken of alles wel in orde was?

Mijn partner daarentegen kon zijn mond niet houden. Aan iedereen die het maar wilde weten vertelde hij dat hij papa werd. Zo enorm trots en blij was hij.

Meer bewijs
Ik dacht terug aan de afgelopen periode. Puur om te onderzoeken of de test wel betrouwbaar was. Ja ik had hoofdpijn (terwijl ik bijna nooit hoofdpijn heb). Ja, ik had last van misselijkheid (misselijk ben ik ook bijna nooit). En ja, ik was extreem moe (moe ben ik wel vaker, maar dat komt meestal omdat ik (te) veel doe. En dat was nu niet het geval). Mijn laatste menstruatie zag er inderdaad wat vreemd uit. En duurde wat langer dan normaal. Achteraf gezien was dat dit geen menstruatie, maar innestelingsbloed.

Hormonaal
En ja, het zou ook verklaren waarom ik van de een op de andere dag mijn vriend's deodorant niet meer tolereerde. Sterker nog, ik ging bijna over m'n nek. Uit opstandigheid gooide ik deze deodorant in de vuilnisbak. En terecht dacht ik. Manlief wilde namelijk niet luisteren toen ik hem vroeg om minder deo te spuiten. Hormonaal en onredelijk was ik dus ook al.

Voor de zekerheid deed ik dezelfde dag nog een test. Opnieuw twee streepjes. Ik moest het blijkbaar toch echt gaan geloven. Ik ben zwanger!

Eerste echo
Toch waren twee testen nog niet genoeg bewijs. Pas bij de eerste echo kon ik het echt geloven. En moest ik even een traantje wegpinken. Wat ontzettend mooi en bijzonder om te zien dat er een klein wezentje in mijn buik zat met een snel kloppend hartje.

'Gefeliciteerd, het is een vitale zwangerschap', zei de verloskundige. (Wist ik veel wat een vitale zwangerschap was. Het betekent dat er een embryo in de baarmoeder te zien is met een goed kloppend hartje.)

Tweede echo
Toch had ik een tweede echo nodig als bewijs. We konden twee armpjes zien en twee beentjes. Ons kindje draaide rondjes en het leek zelfs alsof ons kindje naar ons zwaaide! Nogmaals kregen we van de verloskundige een felicitatie. Nu pas was ik gerustgesteld dat ik niet alleen binnen de familie en vriendenkring, maar ook daarbuiten het grote nieuws kon gaan vertellen.

Inmiddels zit ik in mijn 15e week. (Dat was ook even wennen. Denken en praten in weken in plaats van maanden. Voor de leken onder ons: ik ben ongeveer 3,5 maand zwanger).

Elke dag opnieuw word ik wakker en ben ik dankbaar dat ik zwanger ben. Want zwanger raken is helaas niet voor iedereen zo gemakkelijk en vanzelfsprekend. Dat was het voor mij ook niet. En dat wordt nog weleens vergeten. Daarom kan ik nu extra genieten van het zwanger zijn. Ondanks alle bijkomende zwangerschapskwaaltjes!

Als psycholoog, trainer en coach geef ik presentaties, trainingen en coachingstrajecten op gebied van mentale fitheid en gezondheid. Denk aan algemene weerbaarheid, werkstress, negatief denken en het gevoel niet gelukkig te zijn. Stuur gerust een e-mail als je denkt dat ik iets voor je kan betekenen.Je kunt ook mijn dienstenaanbod bekijken.

Daarnaast ben ik dol op schrijven en heb ik inmiddels meer dan 600 blogs geschreven over uiteenlopende onderwerpen. Kijk gerust eens rond op mijn blog. Mijn blog heeft ook een zoekfunctie waardoor je gemakkelijker kunt zoeken op onderwerp.

 

Saskia smeenk  • 03-06-2017, 11:18
Wat een super leuke blog met prachtig nieuws en idd het blijft een WONDER een mooie kindje van jullie beide geniet en veels liefs
Louise Hildebrand • 03-06-2017, 14:18
Dank je wel Saskia! Wij zijn ook echt superblij met ons kindje. Elk moment opnieuw vind ik het fantastisch om te weten dat ik iemand bij me draag! X

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.