Mentaal fit en sterk: JIJ bepaalt.

Wat heb ik me vergist. Van kindsaf aan heb ik altijd gedacht dat ik op mijn gedachten moet vertrouwen. Sinds de afgelopen jaren ben ik daar steeds meer op teruggekomen. Nu ben ik op een punt waarop ik denk: het hebben van gedachten is zeer handig. Maar, neem ze vooral niet al te serieus.

Doe een simpel experiment. Ga eens na wat je jaren terug dacht. Misschien een jaar geleden. Een maand of een uur terug? Hoe vaak ben jij van gedachten veranderd?

Hoe waar zijn jouw gedachten?
De studie die je zo graag wilde volgen maar waar je nu erg over twijfelt. De baan waar je geen vertrouwen in had maar waar je tegenwoordig zoveel plezier aan beleeft. De man of vrouw van wie je dacht, daar beland ik echt niet het bed mee in, maar het gebeurt toch. Je hebt je voorgenomen om uitgebreid te koken, maar omdat je zo'n honger hebt maak je een broodje. Je gaat met een vriend ergens wat drinken, je denkt aan wijn, kijkt toch even op de kaart en dan besluit je om een mixdrankje te bestellen.

Ik kan zo 10 voorbeelden noemen van gedachten die ik ooit heb gehad en die niet waar bleken te zijn.

- Na mijn studie sociale psychologie ga ik zeker geen mensen 1-op-1 helpen.

- Ik ben van nature geen vrolijk persoon.

- Ik ga uit Veghel verhuizen en ik kom hier noooooooit meer terug.

- Groepslesinstructeur op een sportschool? Niks voor mij.

- Ik ben geen kattenmens.

- Ik vind spruitjes vies.

- Het bedrijfsleven zit niet te wachten op mijn concept om werknemers mentaal fit te trainen.

- Ik houd ervan om met strakke deadlines te werken. Hoe drukker ik het heb hoe beter.

- Wat een arrogante vrouw. Die zal vast stom zijn.

- India is een land waar ik nooit naartoe zal gaan.

Je weet het niet
De waarheid is: je kunt nooit precies weten wat je over een jaar, een maand of zelfs over een minuut denkt. Dus als je star bij je mening blijft, dan ontneem je jezelf misschien wel een mooie ervaring.

Jouw gedachten zijn vooral handig op praktisch gebied. Ga je op vakantie, dan is het erg nuttig om te weten wat je mee moet nemen. Is je paspoort nog geldig? Heb je een goede koffer? Zijn er nog dingen op werkgebied die geregeld moeten worden? Moet je nog mensen op de hoogte stellen van je vakantie? Dit voorkomt dat je tijdens je vakantie problemen ervaart.

Maar meningen en oordelen? Over jezelf en over anderen? Neem die vooral met een korrel zout. Soms denk je te weten wat goed voor je is en dan blijkt achteraf dat dit niet klopt. Dingen die in de maatschappij als zaligmakend worden gezien, passen misschien niet bij jou. Wat wel bij je past, dat is een blijvende ontdekkingsreis. Een reis vol verrassingen en uitdagingen!

Raak jij flink in de war van jouw gedachten? En heb jij ondersteuning nodig om lekkerder in je vel te zitten? Zowel op je werk als privé? Stuur me dan een mailtje om te kijken of ik je verder kan helpen. Soms is 1 afspraak al voldoende om je beter te voelen!

 

Reageer op dit artikel

Naam: E-mail: * Website:
Reactie:
*   Bij de eerste keer reageren wordt er een e-mail naar je gestuurd
     ter bevestiging van je reactie.
Onthoud mijn gegevens
Stuur e-mailnotificatie nieuwe reacties.

Vanzelfsprekend zijn er een paar gedragsregels betreffende de inhoud van je reacties.